Javulnak a német kilátások, de egyelőre visszafogott a kereslet

2024. április 06. 11:43

A KSH friss, termék-külkereskedelmi adatai szerint az import visszaesésének a mértéke érdemben mérséklődött az előző hónaphoz képest, ám a külső kereslet várhatóan a következő hónapokban is visszafogottan alakulhat.

2024. április 06. 11:43

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior elemzője 

A bevezetőben említett javulás fő oka, hogy a forgalom mindkét relációban csökkent: a behozatal esetében euróban számítva éves alapon 11,6, míg a kivitelnél 2,4 százalékkal. Forintban számolva 10,9, illetve 1,6 százalékos mérséklődés történt egy év alatt. 

Az export februári teljesítménye komoly meglepetést jelent, tekintve, hogy a kivitel értéke januárban még 10 százalékkal csökkent éves bázison. Habár a KSH az első előrejelzés keretében még nem közöl volumenadatot, a januári exportárváltozást felhasználva ez érdemi, 5 százalék feletti volumenbővülést indukál.  

A KSH ugyan csak holnap publikálja a februári ipari adat első becslését, azonban a mai exportszám alapján elképzelhető, hogy kedvező értékek látnak napvilágot az ipar februári teljesítménye kapcsán is. 

Elindulhatott a fogyasztás és a beruházások felfutása 

Az import visszaesésének mértéke is érdemben mérséklődött az előző hónaphoz képest, ugyanakkor itt a januári árváltozás még mindig kismértékű volumencsökkenést indukál. Viszont a magasabb importadatban a kedvezőbb export importigénye mellett a fogyasztás és a beruházások felfutása is szerepet játszhatott. 

A tavalyi év során a nettó kivitel érdemben hozzájárult a gazdasági visszaesés mérséklődéséhez. Ugyanakkor a második félévtől kezdődően a külső kereslet romlása, elsősorban legfontosabb felvevőpiacunk, a német gazdaság problémái, mint a magas energiaárak, a magyar termékkivitelt is visszavetették.  

Hogyan alakulhatnak a következő hónapok? 

A külső kereslet várhatóan a következő hónapokban is visszafogottan alakulhat, bár a legfrissebb hangulatindexek már javulást mutatnak a német iparban, főleg a járműgyártásban a müncheni Ifo Gazdaságkutató Intézet felmérése szerint.  

A külső kereslet rendeződése szükséges a gazdasági növekedés dinamizálásához az idén, míg középtávon a folyamatban lévő beruházások termelőre fordulása támogathatja az exportteljesítményt.   

Kapcsolódó:

Ezt is ajánljuk a témában

Címlapfotó: MTI/Szigetváry Zsolt

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon. 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:49
🍓 ️ ­A­ ­­­d­­­ö­­g­­ö­­s­­ ­­l­á­­­n­­­y­o­­k­­­ ­­v­á­­r­­n­­a­­k­­­ ­­r­­­á­d­ 👉 𝗪­­­𝗪­­𝗪­.­­­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­­.­­­𝗙­­­𝗨­­𝗡
Pelso j.
2024. április 06. 12:52
várhatóan , alakulhat, elképzelhető, elindulhatott, játszhatott, támogathatja A jó édest nézd hülyének, elemzőkém.
Tommaso
2024. április 06. 11:51
Néhány éve KÉTSZER OLYAN JÓL éltek a németek, mint Orbanisztán lakói. S bár a német gazdaság stagnál, a németeknek, a BRUTÁLIS ORBÁNI INFLÁCIÓ következtében, több, mint kétszeres az életszinvonala. mint Orbán alattvalóinak.
pandalala
2024. április 04. 13:59
höhh, jó az illusztrációs kép .... ma már mindehol csak a "sárgák" dolgoznak .. ;-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!