Nem védhető le szellemi tulajdonként az „Orosz hadihajó, húzz a f**ba!” mondat

2024. március 16. 09:54

A Kígyó-szigeten elhangzott szavakat kimondó katona családja le akarja védetni a legendás mondatot, ám az EU Szellemi Tulajdoni Hivatala minden kérelmet visszautasít. Már az ügyvédek is káromkodnak.

2024. március 16. 09:54
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

A szerző a Makronóm Intézet elemzője.

A Kígyó-sziget legendája rögtön a háború kirobbanása után megszületett. A pici, ámde stratégiailag fontos földdarabot védő ukrán katonákat az azóta elsüllyesztett Moszkva cirkáló szólította fel megadásra, mire az egyik ukrán katona így válaszolt: „Orosz hadihajó, húzz a f**ba”. A mondat a háború talán legikonikusabb kijelentése lett, többet idézik a mai napig, mint Zelenszkij „Fegyvert kértem, nem fuvart!” mondatát.  

Ennek megfelelően megjelent már bélyegen (nem a mondat, csak a „heroikus” jelenet, ahogyan a katona középső ujját mutatja a hadihajónak), ott virít poharakon, pólókon, sálakon, sapkákon, lábtörlőkön, egyszóval élelmes vállalkozók hasznot húznak belőle. 

„Én mondtam először” 

Bár a korai narratívához hozzátartozott, hogy a bátor mondat után a szigetet védők egy szálig hősi halált haltak, valójában az ötletgazda is „csupán” fogságba esett, majd az oroszok egy fogolycsere során visszaküldték Ukrajnába. A család (némi súgás hatására) úgy döntött, nem tűri tovább, hogy a balladai tömörségű idézetből bárki anyagi hasznot húzzon, és le akarja védetni a mondatot az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) segítségével – adta hírül a Politico. 

A család megbízásából és az ukrán határőrség teljes támogatásával két brüsszeli ügyvéd ugrott rá a feladatra, hogy levédesse a legendás szavakat, amelyek használata bármilyen ajándéktárgyon innentől kezdve engedélyköteles lenne – és természetesen pénzt hozna a hős ukrán katona megbízottjainak, leszármazottainak, örököseinek. Egy szóval: más ne profitáljon a legendából, csak az, aki részese volt.  

Ezt is ajánljuk a témában

Az első beadvány már 2022. március 16-án, vagyis alig valamivel a történtek után megszületett, az ügyvédek indoklása szerint azért, mert „ha ők nem teszik meg, megteszi valaki más”. Az EUIPO azonban postafordultával utasította el azt, mondván:  

a szlogen levédése morális akadályokba ütközik, mivel ezzel a kérelmezők pénzügyi nyereségre törekednének egy tragikus eseményt, az ukrajnai háborút kihasználva. 

Az ügyvédek szerint a válasz hidegzuhanyként érte őket, de nem adták fel, és apróbb módosításokkal újra benyújtották a kérelmet. 2022 decemberében azonban ismét elutasító válasz jött, a EUIPO akkor indoklásként azt közölte: a szöveg „gyalázkodó szexuális konnotációval járó, vulgáris nyelvezetet használ”. Ráadásul – folytatták – amennyiben a mondatot különböző reklámtárgyakon helyeznék el, és abból anyagi hasznot húznának az esetleges jogdíj élvezői, az banalizálná az orosz agressziót. Az ügyvédek erre a véleménynyilvánítás szabadságával hozakodtak elő, azzal érvelve, hogy a Kígyó-szigeti incidensben igazán nem várhatták el ügyfelüktől, hogy visszafogja magát verbális megnyilvánulásában – ez azonban cseppet sem hatotta meg a hivatalt.  

Nem fog ez menni 

2023 februárjában a jogi csapat újra megtámadta a hivatalt, ám ismét falakba ütközött. Az EUIPO szerint ugyanis a mondatból hiányzik az egyedi, azonnal beazonosítható, megkülönböztető jelleg, vagyis nehéz lenne megkülönböztetni a világon bárhol használt, obszcén töltetű hasonló mondatoktól.  

Ezen már az ügyvédek is kiakadtak, érvelésük szerint ugyanis ez a mondat így, ebben a formában egyértelműen a Kígyó-szigeten hangzott el, és egyáltalán nem lehet összekeverni mással. A szakértőket azonban nem győzik meg az ukrán érvek. A Politico által megszólaltatott, szellemi tulajdonjoggal foglalkozó professzor szerint az ilyen esetek eleve bukásra vannak ítélve, miután ellentmondanak a védjegyoltalom legfontosabb követelményének. Mint mondta,  

hasonló módon akarták levédetni a Je suis Charlie és a Black Lives Matter kifejezéseket is, ám a hivatalok pontosan a megkülönböztető, egyedi jelleg hiánya miatt utasították el azokat.  

Az ügyvédek mindenesetre nem adták fel, és februárban újabb beadvánnyal fordultak a hivatalhoz. „Sejtjük, mi lesz a válasz, de addig fogunk küzdeni, amíg csak lehetséges. Egyszerűen azért, mert így helyes” – nyilatkozták.   

Csupán a poén kedvéért jegyezzük meg: a Fehér Ház ajándékboltjában megvásárolható és megrendelhető a Kígyó-szigeti emlékérme, mívesen kidolgozva, rajta a mondattal: „Russian warship – Go f**k yourself”. Ha az EUIPO mégis megadná az engedélyt, Biden kezdhet jogdíjat fizetni.  

*** 

Kapcsolódó:

Fotó: Ukrposhta

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.   

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:09
🍓 ️ ­­­A­­ ­­d­­­ö­­g­ö­s­­­ ­­­l­­­á­­­n­­­y­o­­­k­­­ ­­v­á­­­r­n­a­k­ ­­r­á­d­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­­­.­­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­­­𝗨­­𝗡
lajajakab11
2024. március 16. 14:13
MINDEN moszkovitának INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA ezüstgolyóval! Körönként prémium VODKA " KREMLIN Special Metanol " grátisz! ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! Haladóknak noviCSOKI ! KGB RAJONGÓKNAK BAJKÁL-TÚRA GULAG-ÖRÖKLAKÁSSAL! kizárólag a FÉLkegyelműek válaszoljanak!!
2024. március 16. 12:48 Szerkesztve
:) Ebben egyébként az a vicc, hogy a "kígyó szigeti incidens" az nem egészen úgy történt, ahogy azt az ukránok előadták, de a producerek máshogy döntöttek róla. A legendagyár nem ismer lehetetlent.
august
2024. március 16. 12:44
A Kijev szellemét nam akarják levédetni, vagy a hős háziasszonyt aki befőttesüveggel vadászik a drónokra?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!