A németek tudnának saját energiát termelni, de inkább a franciákét zabálják

2023. szeptember 16. 12:28

Nehezen értelmezhető Németország energiapolitikája. Leállítják a hazai atomerőműveket, hogy aztán a kieső energiát a francia atomerőművekből importálják. Logikus. 

2023. szeptember 16. 12:28
SCHOLZ, Olaf
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

A Makronóm Intézet elemzőjének írása.

Franciaország igyekszik csúcsra járatni atomenergia-termelését. Ellentétben Németországgal, ahol a kormány beváltotta ígéretét, majd szerencsétlen időzítéssel áprilisban, egy energiaválság közepén lekapcsolták az összes még létező atomerőművet, hogy aztán – teljesen logikus módon – a klímavédelem jegyében beizzítsák az összes beizzítható szénerőművet az országban.  

Ezt is ajánljuk a témában

A német atomerőművek halála: klímavédelemből klímapusztítás

Berlin az atomerőművek bezárásának tervezésekor még nem kalkulálhatott a jelenlegi energiagazdasági körülményekkel. Az átállás zöldjét a nukleáris energia hiánya rozsdabarnává, Németországot pedig Európa egyik legnagyobb klímarombolójává teszi.

Németország önmaga által termelt energiakiesése nagyjából 7,3 milliárd kilowattóra lett. Az idei első félévben a statisztikai hivatal adatai szerint a németek 233,9 milliárd kilowattóra áramot termeltek önerőből, ami 11,4 százalékkal alacsonyabb a 2022-es hasonló időszak mutatóinál. Az energiakereskedelmen jócskán meglátszott az erőművek leállítása: az export az említett időszakban 18,1 százalékkal csökkent, míg az import 30,8 százalékkal nőtt. 

Az importtöbblet 7,3 milliárd kilowattóra volt, ami éppen megfelel a három utolsó erőmű lekapcsolása miatt keletkezett hiánynak. 

Hogy honnan származik az energia, azt nem nehéz kitalálni.  

Valahol bizonyára van benne logika 

Azt, hogy pontosan milyen külföldi energiaforrásból származik az importtöbblet, a statisztikák nem árulják el pontosan, de nem nehéz kikövetkeztetni. A német villamosenergia-import nagyobb mértékben nőtt (mintegy 148 százalékkal) Franciaországból, mint bármelyik másik államból.  

2023 első félévében ez 4,4 milliárd kilowattóra mennyiséget jelentett

A helyzet tehát az, hogy Németország kiiktatta saját, legbiztonságosabb energiatermelő forrásait a Zöldek akaratához idomulva, most pedig drágán megveszi a kieső mennyiséget Franciaországtól, amely éppen a gyűlölt atomerőművekben állítja azt elő.  

Kikezdhetetlen, lebilincselő és teljesen érthető logika.  

Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan

További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.


 

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik