A várakozásoknak megfelelően döntött az MNB – de mi következik mindebből?

2023. március 01. 15:40

Keddi, február 28–ai ülésén az MNB Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően változatlan szinten hagyta a jegybanki alapkamatot. Megvizsgáltuk, milyen következményei lehetnek.

2023. március 01. 15:40
null

Minapi ülésén a Monetáris Tanács változatlanul, 13 százalékon hagyta a jegybanki alapkamatot, ami visszaigazolta az előzetes várakozásokat.  Az elemzők ugyanis azt várták, hogy nem nyúlnak a jegybanki alapkamathoz, hiszen emelés esetén a 18 százalékos egynapos betéti kamatláb szintjével kellett volna azt összeolvasztani.

Egészen januárig a legtöbben azt várták, hogy az MNB márciusban fogja megindítani kamatcsökkentési ciklusát. Ekkorra várták ugyanis a szakértők az infláció csökkenő pályára állását, valamint az energiaárak zuhanását, ami így összességében kedvező hangulatot eredményezett volna. 

Viszont januárban a magyar inflációs ráta – még jobbára az áthúzódó hatások miatt – európai uniós szinten még kiemelkedett, így távolabb került a realitása annak, hogy csökkenés következzen be márciusra. Több szakértő így sokkal inkább a második negyedévre tartja esélyesnek, hogy a jegybank kamatcsökkentési ciklusba kezdjen.

Regős Gábor, a Makronóm Intézet makroelemzési vezetőjének szakmai kommentárja:

Mai ülésén tehát a jegybank Monetáris Tanácsa nem változtatott a kamatkondíciókon, az alapkamat továbbra is 13 százalék, míg az effektív kamat, azaz az egynapos betéti kamat 18 százalék. 

A mai döntés kapcsán a jegybank vegyes üzeneteket küldött a piac felé. A döntés várható volt, a jelenlegi gazdasági környezet sem további szigorítást nem kényszerített ki, sem lazítást nem tett még lehetővé. 

A szigorítás alapvetően azért nem volt szükséges, mert a forint árfolyama az energiaárak csökkenésének eredményeként októberi mélypontjához képest érdemben erősödött

A lazításhoz ugyanakkor érdemes megvárni, amíg az infláció ténylegesen, nemcsak a várakozások szintjén kezd el mérséklődni, illetve amíg az európai uniós források elkezdenek ténylegesen is megérkezni, és így hazánk kockázati megítélése is javul.  

A lazítás ellen szólt a vártnál kedvezőtlenebb januári inflációs adat is. A túl korai lazítás továbbá nagyobb árfolyamgyengülést is eredményezne, ami az infláció elleni harcot veszélyeztetné. Bár nemzetközi szinten az inflációs mutatók már javulásnak indultak, a világ nagy jegybankjai még a szigorításnál tartanak, ami szintén a magyar lazítás ellen hat – még akkor is, ha az Európai Központi Bank kamatemelési ciklusát késve kezdte meg. 

Természetesen a nemzetközi szinten is magas kamatkondíciók nehezítik a vállalkozások forráshoz jutását, ami némileg lassíthatja a gazdasági teljesítmény javulását. Ennek kivédésére szolgálnak a kormányzat által indított különböző kedvezményes hitelprogramok. (Legutóbb például a Baross Gábor hitelprograma szerk.)

Bár az elmúlt havi ülésén a jegybank további szigorításokat jelentett be, például a kötelező tartalékráta emelésével, ennek egyaránt vannak szigorító (alacsonyabb piaci likviditás), illetve lazító (az egynapos betéti kamat 18 százaléka helyett a 13 százalékos alapkamatot fizetik utána) vonatkozásai. 

Összességében az intézkedések inkább a jegybank szigorítás iránti elkötelezettségét mutatják. A mai döntésben szigorítást jelent az, hogy áprilistól a 10 százalékos kötelező tartalék feletti tartalék részre az alapkamat 13 százalékos kamata helyett 18 százalékot fizet a jegybank, ezzel növelve a tartósan lekötött likviditást. 

Ugyanakkor némi lazítást jelent, hogy a tartalékalap 2,5 százaléka után nem fizet kamatot. Az energiaimporthoz kapcsolódó devizalikviditási igény további biztosítása a jövőben is stabilan tudja tartani, illetve erősíteni tudja a forintárfolyamot.

Lazításra várakozásaink szerint legkorábban a második negyedévben, a júniusi ülésen kerülhet sor, ha az infláció már jól láthatóan tetőzött, és ha ezt a piaci hangulat is lehetővé teszi. 

Ez először is az egynapos betéti kamat mérséklődését jelentheti. 

Amennyiben az infláció a várakozásoknak megfelelően dinamikusan csökkenni kezd, akkor a lazítás is gyors ütemben történhet, amelynek révén az év végén már akár az alapkamat is mérséklődhet. Ugyanakkor a várható lazítás közeledésére utal a jegybank azon üzenete, hogy a kockázati környezet javult, az egynapos betéti kamat csökkentése annak tartósságához köthető, azaz az első jelzést a lazítás kapcsán már megadta.

Mai ülésén tehát a jegybank Monetáris Tanácsa nem változtatott a kamatkondíciókon, az alapkamat továbbra is 13 százalék, míg az effektív kamat, azaz az egynapos betéti kamat 18 százalék.  A mai döntés kapcsán a jegybank vegyes üzeneteket küldött a piac felé. A döntés várható volt, a jelenlegi gazdasági környezet sem további szigorítást nem kényszerített ki, sem lazítást nem tett még lehetővé.  A szigorítás alapvetően azért nem volt szükséges, mert.  A lazításhoz ugyanakkor érdemes megvárni, amíg az infláció ténylegesen, nemcsak a várakozások szintjén kezd el mérséklődni, illetve amíg az európai uniós források elkezdenek ténylegesen is megérkezni, és így hazánk kockázati megítélése is javul.   A lazítás ellen szólt a vártnál kedvezőtlenebb januári inflációs adat is. A túl korai lazítás továbbá nagyobb árfolyamgyengülést is eredményezne, ami az infláció elleni harcot veszélyeztetné. Bár nemzetközi szinten az inflációs mutatók már javulásnak indultak, a világ nagy jegybankjai még a szigorításnál tartanak, ami szintén a magyar lazítás ellen hat – még akkor is, ha az Európai Központi Bank kamatemelési ciklusát késve kezdte meg.  Természetesen a nemzetközi szinten is magas kamatkondíciók nehezítik a vállalkozások forráshoz jutását, ami némileg lassíthatja a gazdasági teljesítmény javulását. Ennek kivédésére szolgálnak a kormányzat által indított különböző kedvezményes hitelprogramok. (Legutóbb például – ) Bár az elmúlt havi ülésén a jegybank további szigorításokat jelentett be, például a kötelező tartalékráta emelésével, ennek egyaránt vannak szigorító (alacsonyabb piaci likviditás), illetve lazító (az egynapos betéti kamat 18 százaléka helyett a 13 százalékos alapkamatot fizetik utána) vonatkozásai.  Összességében az intézkedések inkább a jegybank szigorítás iránti elkötelezettségét mutatják. A mai döntésben szigorítást jelent az, hogy áprilistól a 10 százalékos kötelező tartalék feletti tartalék részre az alapkamat 13 százalékos kamata helyett 18 százalékot fizet a jegybank, ezzel növelve a tartósan lekötött likviditást.  Ugyanakkor némi lazítást jelent, hogy a tartalékalap 2,5 százaléka után nem fizet kamatot. Az energiaimporthoz kapcsolódó devizalikviditási igény további biztosítása a jövőben is stabilan tudja tartani, illetve erősíteni tudja a forintárfolyamot.   Ez először is az egynapos betéti kamat mérséklődését jelentheti.  Amennyiben , akkor a lazítás is gyors ütemben történhet, amelynek révén az év végén már akár az alapkamat is mérséklődhet. Ugyanakkor a várható lazítás közeledésére utal a jegybank azon üzenete, hogy a kockázati környezet javult, az egynapos betéti kamat csökkentése annak tartósságához köthető, azaz az első jelzést a lazítás kapcsán már megadta.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2023. március 02. 15:21
A 400-as euró miért rémálom, amikor volt 440, és 500-at jósoltak okosok? Könnyű vele számolni.
brekker
2023. március 02. 15:18
Fogyasztóvédelem belépett, nem lennék meglepve, ha negatív infláció lenne havi alapon.
brekker
2023. március 02. 15:15
"Tengerjáró hajót navigálni a Dunán." Ami most bejön 18%-ra, az majd ki is akar menni. Nem minden az inflációcsökkentés. Főleg, ha az inflációt nem az árfolyam okozza.
brekker
2023. március 02. 15:08
Erre jön az ellenzék, hogy miért "harcol" Orbán az eu-val. Miközben ők tesznek keresztbe, ahol tudnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!