Győr meghatározó lehet az e-autós átállásban

2023. március 18. 17:05

Március végéig lezárulnak a béremelési tárgyalások a győri Audinál. Az egyeztetés eredményétől is függ, hogy mennyire marad versenyképes ez a kiemelten fontos német–magyar autógyártó. Különösen lényeges ez az elektromobilitás térhódítása és a beruházási kapacitásokat érintő döntések küszöbén.

2023. március 18. 17:05
null

Fontos döntések előtt áll az Audi AG, amelyek súlyát az is növeli, hogy az elektromobilitás térhódításában a győri üzem meghatározó szerepet tölt majd be. Mindez közvetve a most zajló bértárgyalásra is kihat a Rába partján, hiszen a munkavállalók megbecsülése mellett a konszernen belüli beruházási döntéseknél versenyképességi kérdés a bérköltségek kordában tartása.

„A gyors bérmegállapodás jó, a megfontolt még jobb” – mondta el az Index.hu érdeklődésére Alfons Dintner, az Audi Hungaria igazgatóságának elnöke. Meglátása szerint a vállalatnak erőssége, hogy méltányosan bánnak a munkatársaikkal, erre törekednek ezután is. Példaként felhozta, hogy 

a dolgozók a havi jövedelmük 2,6-szorosát kapják prémiumként, amit a márciusi fizetéssel együtt folyósítanak. 

Emellett felidézte, hogy a hároméves bérmegállapodás utolsó, most záruló évében átlagosan 25,5 százalékkal emelkedett a győri gyár dolgozóinak fizetése. Azaz – hangsúlyozta Alfons Dintner – tisztességesen reagáltak, ellentételezve az inflációt. Az Audi Hungaria igazgatóságának elnöke az Index.hu kérdésére azt is elmondta, hogy

a bérek meghatározásában bár heves viták vannak, a fenntartható fejlődést szem előtt tartva, felelős döntéseket kell hozniuk.

Mint az Index.hu friss tudósításából kiderül, az Audi AG ingolstadti központjában egy-egy beruházási döntésben a bérköltség fajsúlyos versenyképességi kérdés a konszern berkein belüli potenciálisan szóba jöhető telephelyek közötti választáskor.

„Fontos döntések előtt áll a konszern, a belső égésű motorok mellett egyre nagyobb szerepet kapnak az elektromos meghajtású járművek. Az a célunk, hogy ennek az átalakulásnak Győr meghatározó szereplője legyen. Ezek a beruházási kérdések még az idén eldőlnek”

– jelentette ki a vezető. Mint mondta, a bértárgyalások során nemcsak a következő évről döntenek, hanem amellett is, hogy a hosszú távú termelési célok reálisak maradjanak.

Az Audi Hungaria tavaly 8,436 milliárd eurós (mai árfolyamon mintegy 3350 milliárd forintos) árbevételt ért el, emellett egy év alatt 220 millió euró (87,6 milliárd forint) értékű beruházást hajtott végre. Ezzel a befektetések összértéke a vállalat alapítása óta elérte a 12,172 milliárd eurót (több mint 4840 milliárd forintot), aminek köszönhetően az Audi Hungaria a magyar járműipar legnagyobb invesztálója.

A vállalat beruházásai elsősorban az elektromobilitás területére összpontosulnak, ezen belül az elektromos hajtásokra. De a belső égésű motorok, például az új, négyhengeres motorgeneráció gyártásának előkészítésére is allokáltak beruházási összegeket. Emellett jelentős lépés volt a szerszámgyár kapacitásainak bővítése, amely során 6300 négyzetméterrel nőtt a gyártóterület az exkluzív szériás termelés számára.

Hogy állnak a bértárgyalások?

A bértárgyalásról az Index.hu megírta: az Audi Hungaria Független Szakszervezet (AHFSZ) és a cég között még ma is igen távoliak az álláspontok. Az AHFSZ először 23 százalékos bérköveteléssel állt elő, amit időközben 21 százalékra mérsékelt, az Audi-gyár delegációja pedig az első, 5 százalékos fizetésemelési ajánlatát legutóbb már 12 százalékra emelte.

Németh Kinga, az Audi Hungaria személyügyért és szervezetért felelős igazgatósági tagja az Indexnek reagálva elmondta, hogy szépen lassan haladnak a felek egymás irányába, és mindkét oldalnak az a célja, hogy március 31-ig megszülessen a megállapodás. Kifejtette, hogy nemcsak az alapbérre fókuszálnak, hanem a komplett csomagra, hiszen továbbra is cél, hogy megbecsüljék a dolgozókat, de közben szem előtt tartsák a hosszú távú jövőképet adó Audi Hungariát is, hogy ne csak ma vagy holnap biztosíthassák a megfelelő munkahelyeket.

„Nincs új ajánlat, magasabb szintű egyeztetés következik” – erről az AHFSZ adott hírt a keddi bértárgyalási fordulót követően. Kifejtették, hogy újabb munkáltatói ajánlat nem érkezett, jövő héten az Audi AG igazgatótanácsi tagjaival kiegészülve folytatódnak a tárgyalások. 
A hírek szerint a jövő heti folytatásnál ott lesz Gerd Walker, az Audi AG termelésért és logisztikáért, valamint Xavier Ros személyügyért és szervezetért felelős igazgatótanácsi tag is. Az AHFSZ a munkáltatótól legutóbb kapott ajánlatából azt emelte ki, hogy az Audi továbbra is két elemmel kívánja figyelembe venni a 2023-as évi inflációt:

egységes 12 százalékos alapbéremeléssel 2023. április 1-jétől, továbbá egy 6 százalékos külön kifizetéssel 13 hónapra vonatkozóan (2023. április 1.–2024. március 31-i időszak).

Ez utóbbi kifizetési alapja a 2023. március 31-i alap- és mozgóbér összege. A külön kifizetés havonta egyenlő részletekben történhet (a 13. rész a 13. havi fizetéssel egyidejűleg).

Az ajánlat része az a kitétel is, amely szerint amennyiben a KSH által közzétett 2023-as éves infláció magasabb az előre rögzítettnél, akkor az eltérést a vállalat 2024. április 1-jei hatállyal, 2023. április 1.–2024. március 31. közötti időszak vonatkozásában egy összegben kiegyenlíti. Ennek kifizetési alapja ugyancsak a 2023. március 31-i alap- és mozgóbér összege lenne.

Fotó: Audi Hungaria - www.audi.hu

Kapcsolódó cikkek

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. március 24. 15:25
Annyiban hasonlít ez a magáncég a politikusokra, hogy parasztvakításban jó. A kép, amit láttat(ni akar) magáról messze jobb a valóságosnál. Ha éppen nincsen munka és ezért kötelező szabadságot rendelnek el, akkor az hivatalosan azért van, mert a cégnek fontos, hogy a dolgozók minél több időt tölthessenek a családjukkal. Ha sok a munka, akkor pedig rendkívüli műszakokat rendelnek el, akár vasárnapra is, még ha büntetést kell fizetnie a cégnek, akkor is, és akkor persze nem érdekeli a céget a dolgozók családja. Arra a 2,6-szeres prémiumra példa sem igen akad, nemhogy az lenne az átlag. Magyaroknak 1,5-szereset szoktak fizetni.
letsgobrandon
2023. március 24. 15:24
na tessék... ezeknek is kell majd egy csomó akkumulátor
Akitlosz
2023. március 20. 16:53
Ez egy náci cég, amelyik faji alapon fizet, kihasználja a magyarokat. Versenyképesség alatt, csakúgy, mint a kormány, azt érti, hogy a magyarok munkáját nem kell megfizetni.
Akitlosz
2023. március 20. 16:51
"a dolgozók a havi jövedelmük 2,6-szorosát kapják prémiumként," Jó az másfélszeresnek is. Persze, ha a német igazgató a saját prémiumát is beleszámolja, akkor kijöhet annyi. Olyan mint az átlagbér, a nagy többség annál kevesebbet keres.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik