Arcátlan vagy zseniális? Így zsebeli ki Észtország Brüsszelt

2023. március 28. 12:40

Az észt miniszterelnök, Kaja Kallas ügyesen trükközik az összegekkel. A leamortizált fegyvereket kiküldi Ukrajnába, de Brüsszelnek már a legmodernebbekért járó pénzről nyújt be számlát.

2023. március 28. 12:40
null
Révész Béla

Elég puskaporos lett a hangulat Brüsszelben, amikor kiderült, Kaja Kallas kormánya milyen ócska trükkel zsebeli ki az Európai Békealapot. A mindig harcra kész, mindenki kedvence észt miniszterelnök habozás nélkül használja az európai adófizetők pénzét saját hazája haderejének fejlesztésére.

Kellékpénz

Az Ukrajnának szánt lőszerszállítások felgyorsítása érdekében az EU kétmilliárd euróból igyekszik elegendő készletet biztosítani a folyton mindenből kifogyó Kijevnek. Ezt az Európai Békekeret névre keresztelt költségvetésen kívüli alapból finanszírozzák, amelynek az összes tagállam a befizetője – a gazdasági teljesítménye alapján kiszámolt összeggel. 

Az Európai Békekeretből 1 milliárd euró a háborúba a saját fegyvereiket küldő országok kompenzációjára megy el. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az adott ország átadja Kijevnek a saját haderejéből kivont eszközöket és lőszert, majd annak ellenértékét leszámlázza Brüsszel felé, ahonnan elméletileg rövid időn belül már érkezik is az utalás. A folyamatról és az összegek nagyságáról az Európai Bizottság nem szívesen ad tájékoztatást, az azonban így is kiderült, hogy Brüsszel meglehetősen differenciált rendszert működtet a kompenzáció tekintetében, az egyik legnagyobb donor, Lengyelország például hosszú időn keresztül várta a beígért összegeket – hiába.

Az Európai Békealap akár a háborús szolidaritás szimbólumává is válhatott volna, ám a Politico információi alaposan belepiszkítanak az idillinek festett képbe. A jelentés szerint a probléma nem is azzal van, hogy melyik ország mekkora összeget fizet az alapba, sokkal inkább azzal, mennyit vesz ki onnan. 

Így építs haderőt a semmiből

Hivatalosan minden ország egyenlő arányban részesül a kompenzációból, valamiben azonban elfelejtettek megállapodni Brüsszelben: nincs ugyanis meghatározva, hogy a donorországok mi alapján számolják ki az Ukrajnába küldött fegyvereik árát, így azt mindenki a saját módszere alapján kalkulálja ki. Van, ahol könyvelésbe bújtatott hasraütéses módszerrel.

Az Európai Külügyi Szolgálat adatai egészen eltérő összegekről árulkodnak, ráadásul egy olcsó trükkre is felhívják a figyelmet: hat ország (Finnország, Lettország, Litvánia, Észtország, Franciaország és Svédország) egyáltalán nem a Kijevnek kiküldött haditechnika valós, hanem annak újonnan beszerzendő piaci árát számlázza folyamatosan Brüsszelnek. A hatosból is 

kiemelkedően nagy, 160 millió eurós összeget követelt Észtország, amely végül 134 milliót kapott vissza leharcolt technikájának Ukrajnába küldéséért. 

Mindenki megkajálta

Kaja Kallas népszerűségét szűnni nem akaró, egyre erőszakosabb háborúpárti retorikájának köszönheti, amelyet sokan a határozottsággal és hitelességgel azonosítanak. A kis balti ország miniszterelnöke a leghangosabb, ha a szankciók szigorításáról vagy újabbak kivetéséről van szó, ő a fegyverszünet ötletének leghangosabb ellenzője, de akkor is ő áll az első sorban, amikor Zelenszkij menetrend szerinti rendelései befutnak a segélyként követelt fegyverekről. 

A most napvilágot látott információk azonban a tagállamok többségénél is kiverték a biztosítékot. Egy brüsszeli diplomata álszentnek nevezte Kallast, amiért a folyamatos fegyverszállítások élharcosaként a saját hadseregét építi az európai adófizetők pénzén, mégpedig a lehető legnagyvonalúbb módon. Egy másik megszólaló különösen kirívónak nevezi az esetet, mint mondta: az észtek kiküldik Ukrajnába az egyébkén leselejtezendő fegyvereiket, majd azok modern technológiájú megfelelőjük ára szerint kérnek kompenzációt. Például odaajándékoznak egy rakás, a szovjet korszakból megmaradt, régi Sztrela vállról indítható rakétát, de úgy számlázzák le, hogy a kompenzációs összegből már Stingereket vásárolnak helyette maguknak, mindezt az EU-s tagállamok pénzéből.

Az észt kormány egyelőre nem kívánta kommentálni a kínos történetet, ahogyan a lett és a finn védelmi minisztérium sem. 

Fotó: Kaja Kallas észt miniszterelnök
MTI/EPA/Pool/Johanna Geron

 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Error404PageNotFound
2023. március 31. 06:49
Az apja, egy bizonyos Siim Kallas még a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának a tagja volt. Aztán átmentette magát Észtországba és kormányfőségig vitte. Sőt, a Barroso-féle EB-ban is tag volt. Hölgyeim és uraim, ez csak a szokásos "nincshálózat". Kérem, oszoljanak!
llnnhegyi
2023. március 31. 06:49
Egész európában fegyvercsere zajlik. A régit Ukrajnában,az ingyen pénzen vadonatúj fegyver a honvédelemnek. Abszolút normális, őszinte fegyverkereskedelem Ursula,Borell Metsola részéről. Mellesleg az USA is ócska eszközöket szállít. Az oroszok védekeznek. Lesz dolguk.
5m007h 0p3ra70r
2023. március 31. 06:49
Szerintem nem "állhír." Nekem úgy tűnik, hogy ülhír.
5m007h 0p3ra70r
2023. március 31. 06:48
Na és ki akadt ki Brüsszelben ezen? Hiszen gyakorltailag az összes tagállam ezt csinálja néhány kivétellel. Elég vastag bőr kell a pofára hogy ezen valaki felháborodjon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!