A vegyszerek fele megspórolható a magyar permeteződrónnal

2022. május 05. 18:00

Április 5. és 9. között rendezték meg Mostarban a 23. Nemzetközi Gazdasági Vásárt, amelyen Magyarország partnerországként vett részt. Hazánkat Mostarban 24 vállalat képviselte, amelyek megjelenését a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség támogatta és szervezte. A vásáron beszélgettünk az egyik kiállító, a Mouldtech Systems képviselőjével is. A vállalat egy olyan permetező drónnal jelent meg a vásáron, amelynek használatával akár a vegyszerek fele is megspórolható.

2022. május 05. 18:00
null
Matus Tibor
Matus Tibor

Beszélgetésünk elején próbálom kihozni a sodrából Pete Balázst, a MouldTech Systems üzletfejlesztési vezetőjét megjegyzésemmel, miszerint hoztak egy jó kis permetezőgépet, amire rászereltek 8 légcsavart. Csalódnom kell, ugyanis igazat ad nekem. Mert valóban, a lényeg, az igazi újdonság a permetezőben van. Persze a permetező magában nem tud működni, szükség van valamire, ami hordozza, ami felviszi és viszonylag pontosan végigjárja vele az adott területet.

Pete Balázs elmondja, hogy amikor belekezdtek a termék fejlesztésébe, abban gondolkodtak, mivel tudnák az eddigi hidraulikus permetezőrendszerek pazarlását csökkenteni. Ezekben a rendszerekben nagy nyomás segítségével különböző dűzniken keresztül préselik ki a permetlét. Így nem homogén cseppek keletkeznek. A túl aprók elszállnak, elpárolognak, a túl nagyok pedig lefolynak a növényen, kárba vesznek. Ezen gondolatmenet alapján fejlesztették ki ezt a mechanikus szórórendszert, ami a lelke a mostari vásáron is bemutatott drónos permetezőnek.

A két évvel ezelőtt szabadalmaztatott szórófej alacsony nyomáson, szabályozottan, az eszköz tárcsáinak, illetve az oldalfalak mikrobarázdáinak segítségével mechanikusan képezi a cseppeket.

A  cseppméretet az igényeknek megfelelően lehet módosítani.

A szerkezet teszi lehetővé azt is, hogy nagyon kevés vízzel tudják egy hektár növénykezelését elvégezni. Míg a klasszikus földi permetezők 3-400 liter permetszert juttatnak ki egy hektárra, a konkurens drónos gépek pedig hektáronként 50 liter permetlével dolgoznak, addig

az általuk kifejlesztett szerkezettel a permetlé mennyisége 10 literre csökkenthető.

De nem csak a permetlé mennyiségét lehet ezzel redukálni, hanem a növényvédőszerek mennyisége is csökkenthető. A pontos megtakarítás még nem egyértelmű, mert a vegyszergyártóknál is fejlesztés alatt áll a vegyszerek drónos alkalmazásra. A MouldTech Systemsnek viszont a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem minősítette a permetezőrendszerét, és ennek alapján elmondható, hogy elég fele annyi vegyszert, hatóanyagot kijuttatni, ami nemcsak pénzbeli, de jelentős környezeti terheléstől is megóv.

A működő részhez viszont hozzá kell tenni a drónt is, aminek jellemzője, hogy nem tud mázsákat cipelni. A permetezőhöz csatolt 4x2 légcsavaros, nagykapacitású ipari drón 32 kilogramm össztömeget képes felemelni.

Gyakorlatilag felvisz 10 liternyi  permetlét, emellett pedig 8 kilogramm a négy akkumulátor.

Úgy hangolták össze, hogy a négy akkumulátor elegendő egy adagnyi permet kijuttatására, azaz tízperces repüléssel permeteznek le egy hektárnyi területet. Ezután újratöltik a permetezőt, kicserélik az akkukat, és jöhet a következő hektár. Ebben az ütemben a szerkezet óránként hat hektárt képes lepermetezni.

Felszállás előtt természetesen megtervezik a drón repülését. Ehhez felküldenek egy kisebb drónt, amely feltérképezi a kezelésre kijelölt területet. A kisebb drón berepüli a parcellákat, és fotókat készít. A fotókhoz GPS koordinátákat rendelnek, és egy szoftver segítségével kitűzik a sarokpontokat, majd repülési tervet készítenek. Az útvonaltervet rátöltik a permetező drónra, és indulhat a tényleges munka. A drón megy a kijelölt útvonalon, és megjegyzi azt a pontot, ahol kifogy, hogy ott folytathassa a következő töltés után.

Nem tűnik egy szokványos gépnek, amit a gazda csak úgy megvásárol. Balázs elmondja, hogy

a használatához mindenképpen képzés szükséges.

Egyrészt a drónok használatához, különböző kategóriák üzemeltetéséhez különböző pilótaengedély szükséges. Természetesen megvannak a munkabiztonsági előírásai, a légtérhasználati szabályok, és be kell tartani az idei év elején megjelent permetezést szabályozó törvényt is. Ezzel adott a jogi környezet Magyarországon, hogy ehhez hasonló drónos permetezést végre lehessen hajtani.

 A MouldTech Systems viszont nemcsak a terméket kínálja, hanem oktatással is foglalkoznak, tehát teljes képzést tudnak adni a pilótaképzéstől a permetező használatáig. Pár hete Bosznia-Hercegovinában is tartottak egy ilyen képzést,

egy hét leforgása alatt az Una-Sana Canton Mezőgazdasági Intézetének 5 alkalmazottját képezték ki, az alapoktól kezdve.

Balázs kihangsúlyozza, hogy öt hölgyet tanítottak, ami azt is jelzi, hogy nincsenek korlátok, így a hölgyek számára is nyitva áll a drónos világ kapuja. Egy hét alatt eljutottak oda, hogy a hét zárásaként a repülési bemutatót már ők tartották.  

Rákérdezek a gép árára, és megtudom, hogy jóval olcsóbb, mint egy vontatott klasszikus földi permetező és a hozzá szükséges traktor, ami több 10 milliós nagyságrendű befektetés. Ez ennek a töredéke, persze egy földi gép teljesítménye a többszöröse egy drónénak, ám a drón olyan időben is fölé tud szállni a növényzetnek, amikor már egy földi gép csak nehézségekkel. Permeteznek drónnal szolgáltatás formájában is. A döntésnél mindenképp érdemes figyelembe venni, hogy csupán a vegyszer felét kell kijuttatni a növényzetre, ami már jelentős megtakarítás, illetve nincs taposási kár, ami akár a termés 5 százalékát is jelentheti.

A rendszer arra is képes, hogy foltokban végezze el a kezelést, például egy gyomfolt kiirtására.

A felmérő drón kameráját lecserélik egy multispektrális kamerára, amely meg tudja határozni azokat a foltokat, ahol eltérések vannak az adott parcellán belül. Ez alapján célzott repülési tervet készítenek a problémás foltok kezelésére. Balázs említ egy olyan felkérést, ahol kikericset kellett kiirtani egy legelőről, melynek színe nagyon jó támpontot adott a lokális gyomirtáshoz.  

Azt is megtudom, hogy a MouldTech Systems erre a termékre létrehozta a spin off vállalatát, a Wohner Drone Kft-t. A MouldTech Systems zalaegerszegi magyar tulajdonú vállalkozás, amely 2001-ben alakult mérnöki irodaként. Akkoriban szerszámgyártással és műanyag fröccsöntő gépek szerszámaival foglalkoztak. Végigjárták a beszállítói élet minden mozzanatát a 15 év alatt, utánaindultak el a saját termékek irányába, amihez a kutatásfejlesztés erősítésére volt szükség.

Egy garázscégből indultak, de most már 120-an dolgoznak a vállalatnál.

Természetesen az árbevétel nagyobb részét még mindig a beszállítói tevékenység hozza. Azonban a folyamatos változást már jelzi, hogy tavaly nevet változtattak a Mould-Tech Mérnöki Iroda Kft-ről Systemsre, ami jobban tükrözi a cég sokszínűségét, ahol három fő szekció kap hangsúlyos szerepet: a tervezés, a prototípusok elkészítése és a szériagyártás.

Tavaly egy új, háromezer négyzetméteres üzemcsarnokot építettek, amihez sikerült állami támogatást is szerezniük. Balázs megjegyzi, mindig is igyekeztek megragadni a lehetőségeket, mind az állami, mind az európai források kihasználásánál. Ehhez azonban az is kellett, hogy mindig a fókuszukban legyen a legmodernebb technológiák alkalmazása, mindig keressék azokat az újdonságokat, amivel fenn lehet tartani a céget.  

Az új utak keresésében egy másik irányt jelent a precíziós meteorológia, amelynek szintén drónok az elemei, és amelyekkel akár 3 ezer méteres magasságban is tudják  monitorozni a légkört. Ehhez már saját fejlesztésű drónokat használnak, amelyek nagyon gyorsan el tudják érni a magasabb szférákat. A permetezőnél még egy francia drónt használnak, de már van licencszerződésük a drón gyártására.  Emellett létezik egy egészségügyi üzletáguk, de vannak autóipari projektjeik és a védelmi ipar felé is kacsintgatnak.

A termékeket kitalálják, elkészítik, innentől jön a munka neheze, piacot kell keresni, el kell adni a terméket.

Magyarországon is forgalmazzák a permetező drónt, de Balázs megjegyzi, hogy valójában most tisztult le az a jogi környezet, amely alapján használni lehet ezeket a repülő eszközöket. Az is tény, hogy mindenki kicsit bizalmatlan a technológiaváltásnál, és a mezőgazdászok talán még inkább, így kell a meggyőzés, kellenek a bemutatók, az eredmények, amelyek meggyőzik a meghatározó szereplőket.  Persze, ha a gép megjelenik a szomszédnál, akkor a többiek is követik majd a példáját, főleg ha a drón használható a gabonától kezdve a szőlőültetvényekig.

Ezenkívül fontosnak tartják a külpiacokat, kiterjesztenék a célrégiót elsősorban a V4-ek irányába, és jó lehetőség mutatkozik a Nyugat-Balkánon, sőt a Közel-Keleten is. Ebben támaszkodnak a HEPA szolgáltatásaira, illetve az irodák és az egész rendszer lehetőségeire. Nem feltétlenül közvetítőket keresnek, de tudatában vannak, hogy a távolságok miatt nem lehetséges otthonról ellátni az adott országokban a disztribúciót és a szervizt. Sokrétű oktatást, alkatrészek logisztikáját, szakmai támogatást feltételez ez a tevékenység, azaz komplex folyamatot kell kialakítani. Mivel új a termék, így új a piac is, és a közvetlen régió meghódításában is az első lépéseknél tartanak.

Az egyik ilyen lépésnek számít, hogy drónt ajándékoztak az Una-Sana Canton Mezőgazdasági Intézetének. A teljes permetezőrendszer csomag eljuttatásához a forrást a Hungary Helps biztosította, a MouldTech Systems pedig a technikai támogatást. A mostari vásáron való részvételről már előbb döntöttek, és időközben alakult ki ez az ajándékozási lehetőség. Ennek keretében pár hete már találkoztak a boszniai mezőgazdasági miniszterrel, illetve helyi gazdákkal, az új technológia iránt érdeklődő gyümölcstermelőkkel, szőlészekkel, így a mostani vásárra már nem szűz terepre érkeztek. Már tudtak előzetesen leegyeztetni tárgyalásokat az érdeklődőkkel, illetve bemutatókat szervezni. Sőt, sikerült együttműködési megállapodást kialakítani a mostari egyetemmel a közös fejlesztésekről, ami egyben azt is jelenti, hogy a régióra nem csak mint felvevőpiacra tekintenek. 

A bosznia-hercegovinai Mostarban, a nemzetközi vásárt Szijjártó Péter nyitotta meg. A vásáron beszélgettünk a Control-X Medical,  az Agrofeed Kft, a Mouldtech Systems, az STS Gruop csoport és az ITQS képviselőivel, illetve Ratko Jojoviccsal Montenegróból.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
A közösség tagjaként
2022. május 07. 19:03
csak óvatosan ezzel a légi permetezéssel mert ha megtudja a kurva unió akkor még képesek lesznek betiltani mint a légi szúnyogirtást meg a kullancs elleni permetezést! mert a vérszívók a betegséget okozok kártékonyak az ő szívüknek kedves teremtmények mivel ők is azok.
A közösség tagjaként
2022. május 07. 19:00
hát igen ,mindennel lehet él is meg vissza élni is.
B_kanya
2022. május 07. 16:18
Sims?
Láncfűrészes Attasé
2022. május 07. 16:18
Legközelebb a Sims kártyát is tegyék oda mellé :DDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!