Brüsszeli intézet: nagyon szennyez, hogy fűtünk és főzünk

2022. április 08. 13:00

Évente több mint 27 milliárd euró költséget ró az egészségügyre a fosszilis tüzelőanyagokkal és fával történő fűtésből és főzésből származó légszennyezés az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban, derült ki a brüsszeli központú Európai Népegészségügyi Szövetség (EPHA) csütörtökön közzétett jelentéséből.

2022. április 08. 13:00
null
A legnagyobb terhet a fatüzelésű kályhák okozzák,

amelyek európai szinten a többletköltségek 57 százalékáért, 17 milliárd eurórért felelősek. A széntüzelésű berendezések a jelentés szerint 5 milliárd euró költséget jelentenek, míg az olajtüzelésű kályhák 3 milliárd, a gáz háztartási felhasználása pedig 2,3 milliárd euróba kerül az egészségügyi rendszereknek.

Lebontva átlagosan 130 euró egészségügyi költség esik egy háztartásra az Európai Unióban. Országonként vizsgálva a legmagasabb költséggel, háztartásonként évente 424 euróval Luxemburgban kell számolni, ahol a magas energiafelhasználás, illetve a magas keresetek miatt magasabb egészségügyi számlák keletkeznek. Második helyen Csehország áll 354 euróval, harmadik helyre pedig Magyarország került 318 euróval az egy háztartásra eső egészségügyi költségeket illetően, mert, írja az EPHA, ezekben az országokban még mindig elterjedt a súlyosan légszennyező tüzelőanyagok háztartási felhasználása.

A költségek általában alacsonyabbak voltak azokban az országokban, ahol kevésbé van szükség fűtésre az év során: Máltán így jött ki háztartásonként 2 euró, Cipruson 47 euró és Spanyolországban 65 euró. Erre az összefüggésre viszont rácáfolnak a svéd és a finn háztartások, amelyek sokkal több zöld energiát használnak, és így magas energiafogyasztásuk ellenére ezekben az országokban jelentősen alacsonyabbak a légszennyezés miatti egészségügyi költségek: Svédországban 23 euró, Finnországban pedig 52 euró háztartásonként évente.

A környezeti kockázatok közül a légszennyezés jelenti a legsúlyosabb veszélyt az emberek egészségére.

Becslések szerint 2019-ben a szálló por PM2,5 típusa okozta mintegy 307 ezer ember korai elhalálozását az unió tagállamaiban. A 2,5 mikrométernél kisebb részecskék nagyjából fele a háztartások energiafelhasználása miatt kerül a levegőbe.

Az EPHA jelentése rávilágított arra, hogy az uniós tagállamok többségében, 18 országban a fűtés és főzés okozta légszennyezésből adódó egészségügyi költségek magasabbak, mint azok a pluszkiadások, amelyek a közlekedésből származó légszennyezéssel hozhatók összefüggésbe. Kiemelték, hogy a hőszivattyúk nem járulnak hozzá a légszennyezéshez, és ha ezeket teljes mértékben megújuló energiarendszerrel kombinálnák, a biomassza kizárása mellett, akkor nullára lehetne csökkenteni a háztartások energiafogyasztásához köthető egészségügyi költségeket.

A szervezet megjegyezte, hogy az uniós törvényhozók mindeddig nem fordítottak nagy figyelmet a háztartások fűtéséhez és a főzéshez használt energiaforrások okozta légszennyezésre, de idén az EU arra készül, hogy szigorítsa a levegőminőségre vonatkozó irányelvet. Ennek következtében a tagállamok kormányainak lépéseket kell majd tenniük annak érdekében, hogy csökkentsék a légszennyezést, illetve tovább szigorítanának az Ecodesign-szabványokon is, amelyek tiltják a rossz hatásfokú kályhák és egyéb fűtőberendezések értékesítését.

(MTI, címlap: MTI/EPA/Friedemann Vogel)

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lacika-985
2024. március 04. 06:51
Az egészségügyi kockázatot legelőször is azoknál kell keresni akik ezeket a felméréseket készittetik . Ha nem hoznák ezekbe az országokba a sok ételnek nevezett szemetet és nem tették volna tönkre a mezőgazdaságot , az állattenyésztést és sorolhatnám akkor nem lenne ennyi beteg . Tehát a probléma gyökere a pénzéhes multik felől kacsingat .. Rá lehet fogni bármire de a lényegen akkor sem fog változtatni .. Egészségessé akarunk válni akkor TILOS a MULTITÓL vásárolni . Azokat akik egy jó ideje tele zabálják magukat a kajának nevezett , emberre veszélyes szarral azokat már nehéz lesz egészségessé tenni , főleg ha marokszámra eszik az ugyancsak a MULTIK kezében lévő gyógyszernek nevezett mérgekkel .. De ha leszoknak ezekről az élettel nem össze egyeztethető trútyikról lehet elég sok ideig elhuzzák még . Egy szó mint száz - itt radikális megoldásokra van szükség . VAGY ŐK VAGY MI - és azt nem szabad hanyagolni hogy a multik már előre haladtak ebben az egyenletben ..
fatman
2022. május 16. 01:10
így van, fűtsünk villannyal, amit atomerőműből veszünk! :)
eresgé
2022. április 11. 18:17
ui: köszönjük,hogy a kutatást az európai hőszivattyúgyártók egylete sponzorálta...
minekkellregisztralni
2022. április 11. 18:17
Falanszterben fogunk lakni, napi 16 órát dolgozni és szöcskét adnak majd vacsorára. Gyermekeinkből aberráltakat csinálnak, hogy pedofilok játékszerei legyenek, a nemzeteink történelmét pedig átírják, őslakosságaik túlélési lehetőségét elveszik. Ez Brüsszel valódi arca.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!