Mesterséges intelligencia segíti az árvízi mentést

2021. május 23. 10:18

Japánban a Tohoku Egyetemen kutatók egy csoportja olyan mesterséges intelligencia alapú rendszert fejlesztett, amely árvízi mentésnél segíti a kutatócsoportok munkáját, hogy gyorsabban tudják azonosítani az elárasztott épületeket és hatékonyabb legyen a mentési folyamat.

2021. május 23. 10:18
null

Az új technológia a hírmédia képeit használja fel és pontos elemzést ad az árvíz súlytotta területen található épületek helyzetéről. A kutatók felismerték, hogy a média által rögzített képek és információk felhasználhatóak a mesterséges intelligencia algoritmusaiban. A képelemzés során adatokat gyűjtenek, amelyek alapján lemodellezik az elárasztott terület környezeti és területi adottságait, ezzel is segítve a mentőcsapatok munkáját. 

A kutatók a nemrégiben felfedezett technológiát egy Mabi-cho nevű város modellezésekor tesztelték, amelyet 2018-ban öntött el árvíz. A csapat először azonosította a hírmédia képeit és földrajzilag elhelyezte azokat a fotón megjelenő tereptárgyak és egyéb nyomok alapján. Ezt követően szintetikus apertúrájú radarképeket használtak fel az ismeretlen területek állapotfelméréséhez. A modell sikeresnek bizonyult, mivel 80 százalékos becslési pontossággal dolgozott.

A további fejlesztések célja, hogy a mesterséges intelligencia alapú modell még pontosabb és gyorsabb helyzetelemzést adjon a katasztrófát követően.

A cikk szerzője Krakkai Alexandra.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!