Skócia
21:002024. június 23.
Magyarország
Svájc
21:002024. június 23.
Németország

Mindenki tartozni akar valahova – a Motorosok begurultak a nagyvászonra

2024. június 13. 16:43

Újabb szelíd motorosok lepik el a vásznat, ezzel némi betekintést nyújtva abba a közösségbe, amelyből sokan már csak zsákban távoztak.

2024. június 13. 16:43
Motorosok
Böjtös Gábor
Böjtös Gábor

Nyitókép: UIP Duna/Universal

 

Van itt ez a banda, a Chicago-i Vandals MC, amelynek tagjai szikár fazonok, igazi férfiak. Megvannak a maguk szabályai, amikhez tartják magukat, bejutni közéjük pedig nem könnyű, de nem is lehetetlen feladat. Johnny (Tom Hardy) az alapító. Ő a mentor, aki megszabja, hogy mit lehet és mit nem, ki jöhet és ki nem. 

Megvan a magához való esze, a vezető pozícióhoz pedig ragaszkodik, noha akad néha kihívója, akivel aztán ökölharcban döntik el, ki a domináns hím. 

És ugyan a trailer azt sugallná, hogy a problémás, a többieknél lobbanékonyabb Benny (Austin Butler) okozza a fő problémát, az igazi gond nem belülről, hanem kívülről érkezik, ahogy a motor klub tagsága felhígul, a szervezet egyre nagyobbá válik.

Motorosok poszter

Képeskönyvből száguldó fémparipák

Az alapot Danny Lyon könyve a The Bikeriders adja, amely éveken át íródott, miközben a fotós a bandával tartott, interjút készített velük, fotókat készített róluk. A Vandalst ihlető eredeti Outlaws MC is hasonlóképpen működött, így a kreatív változások ellenére dolumentációs jelleget kap a mozifilm, ahogy a fotós főleg Kathyvel (Jodie Comer), Benny feleségével veszi fel az anyagait, kitérve a motorosbanda legfőbb tagjaira is.

Ezt is ajánljuk a témában

Velük ismerünk meg lassan egy sajátos világot, a Vandálok csapatát, akik bár valóban nyersek és időnként erőszakosak, de 

lényegében egy nagy családként működve állnak ki egymásért, szabályaikkal és normáikkal pedig egészen konzervatívnak tűnnek, főleg a fiatalabb generációt megismerve. 

És igen, Benny talán forrófejű, ezt láthatjuk néhány alkalommal, de rá is bármikor számíthatnak a társai, és a jóravaló nő, Kathy sem véletlenül választotta őt.

Motorosok

Minden elszaródik

Persze, ahogy az lenni szokott, amit valaki hosszasan és nehezen, áldozatokat hozva felépít, azt mások meglehetősen gyorsan rombolják le. A Vandals MC is addig működik jól, amíg zárt közösségként érvényesül, és

ahogy a klub nekiáll terjeszkedni, megjelennek a szar arcok, akik magasról tesznek minden morálra, szabályra, erkölcsi iránytűre. 

Így jönnek a bajok, a konfliktusok, akik pedig elsőre a közeg rajongóinak tűnnek, azok okozzák a legnagyobb sérüléseket.

Így a dráma előre láthatóan közeleg, noha maga a Motorosok csak részben az. Részben pedig egy nagyon hangulatos korrajz, 1965-től 1973-ig bemutatva egy olyan szubkultúrát, melynek a mai napig vannak hagyományai, sőt ezeknek a hagyományoknak őrzői. Szól a rock 'n' roll, a szelíd motorosok pedig összeverődve élnek a benzingőznek és a motorolajnak, ahogy sok esetben maguk barkácsolják össze járgányaikat. Lényegében ezt mutatja be a film is, hol jobb, hol rosszabb módon.

Motorosok

Kicsit talán túl kommersz

Az biztos, hogy nagyon lehet élvezni a motorosok életének és mindennapjaik bemutatását, ráadásul több színész is remek a szerepében. Tom Hardyt és Jodie Comert külön kiemelném, még úgy is, hogy a nő és Butler között sajnos nem annyira működik a kémia. Tudjuk, hogy együtt vannak, 

Butler a vagány James Dean-stílusú srác, aki haragban áll a világgal, és aki nem sok érzelmet mutat, 

ezért sokat nem is lehet elmondani a játékáról, de együtt pláne sótlanok és átlagosak, míg Jodie, ahogy már említettem, kimondottan erős Kathy szerepében. Nagyon szórakoztató még a The Walking Dead Daryljét alakító Norman Reedus karaktere aki egy őrült, de szerethető figura, a színész rajongói meg egyenesen imádni fogják.

 

Ezt is ajánljuk a témában

De a Motorosok így sem elég merész, nem mer igazi száguldozásba kezdeni, nem meri igazán összemocskolni magát, pedig jól állna neki. Ettől függetlenül viszont jól hozza a kor hangulatát és látványvilágát, kifejezetten hangulatos és szórakoztató. Emiatt, ha valaki egy kicsit is felkapta a fejét a motorozós témára, a motoros bandás közegre, az nagyon nem is csalódhat. Jeff Nichols mozifilmje pontosan azt nyújtja, amit várnánk tőle. Se többet, se kevesebbet.

A 116 perces Motorosok június 20-tól nézhető meg a magyar mozikban, megtekintése 16 éven aluliaknak nem ajánlott. 

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-95
2024. június 21. 13:59
🍓 ️ ­­É­r­­­t­­­é­­­k­­e­­l­d­ ­a­ ­s­z­­­e­­x­­i­­ ­­p­u­­n­­­c­i­m­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­.­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­.­­­𝐅­­𝐔­­𝐍
Burg_kastL71-C
2024. június 13. 17:28 Szerkesztve
Az első valódi brutál USA motorosfilm Magyarországon a " HALÁLFEJESEK " volt talán 1965 táján. Abban az időben az a film maga a döbbenet volt, patakvér ... Megmosolyogtató, de emlékszik még itt valamelyikünk a filmre ? A lényeg, hogy egy vagy két hét után betiltották örökre. Amiért elsőre a " Tűrt " kategóriába sorolták, az azért lehetett, mert a motorosbanda kifejezetten náci-fasiszta jelképekkel operált, úgy látványban, mint leszámolásokban és ezt kellett a főhősnek, ugye jóembernek, megsemmisíteni. Túl naturálisra sikeredett, az ember körülnézett este az utcán a vetítés után, de mozik azért tömve voltak az utolsó előadásig.
annakiss30
2024. június 13. 16:56
Az biztos, hogy nagyon lehet élvezni a motorosok életének és mindennapjaik bemutatását" Az is kommersz, hogy némi halivúdi meg ilyen-olyan filmekből arra a következtetésre és általánosításra kell jutni, hogy ilyen egy motoros élete. Nyilván vannak bandák sajnos... de elég gáz ez az asszociáció. A többség egyszerűen dédelgeti a kis mociját és élvezi az azzal járó szabadságot, és azt, hogy kizökkenhet az élet szarjából kicsit. Hülye cseptörök, meg kolorok nélkül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!