Skócia
21:002024. június 23.
Magyarország
Svájc
21:002024. június 23.
Németország

Ebben az erdőben sem esik messze az alma a fájától – moziban A figyelők

2024. június 07. 16:00

M. Night Shyamalan lányának első egész estés rendezése szépen felmondja a leckét, de ez elég?

2024. június 07. 16:00
A figyelők
Böjtös Gábor
Böjtös Gábor

Nyitókép: Intercom

Mina (Dakota Fanning) olyan erdőbe tévedt, ahonnan nincs kiút, és ahol éjszaka borzalmas teremtmények, egy üvegfalon keresztül lesik az egyedüli, bevehetetlen erődnek tűnő épületben élők minden mozdulatát. 

Vagy ha éppen nem, akkor kiszavaznak valakit a túl valóságos reality-ből. Avagy apró darabokra tépik, de a hangok alapján előbb jól meg is kínozzák szerencsétlent. 

Így hát Mina, aki csak véletlenül keveredett a legendákból ismert ír erdőbe, miközben egy papagájt kellett volna leszállítania a megrendelő állatkertnek, úgy dönt, hogy nem adja fel olyan könnyen, és kideríti hogyan hagyhatja el a veszélyes vidéket.

Misztikus katyvasz

A koncepció nem rossz. Egy darabig velünk is van a tipikus WTF-érzés, hogy most mi a jó franc történik, és nemcsak a Lost vagy a Kiút sorozatok jutnak eszünkbe, de az ír, 2019-es A gyermek emléke is felszínre bukkanhat, hiszen A figyelők simán lehetne The Hole in the Ground 2. Ami alapvetően nem dicséret, mert hát folytatásból és másolatból annyi akad, mint égen a csillag, 

de legalább a hangulat egy darabig a helyén van, míg próbáljuk megfejteni, hogy mi történik,

mi állhat az események hátterében. Ez a titok egy darabig megágyaz a feszültségnek és az atmoszférának, de a játékidő legvégéig sajnos így sem tart ki a puskapor.

A figyelők

Egyfelől végig marad egy hiányérzet, hiába a rejtély, hiába az egész jó, bár nem túl emlékezetes zene, vagy éppen a korrekt fényképezés. Nem esik le az állunk, teljesen nem ragad magával a cselekmény, ami simán lehet a színészek és így a rendező hibája. Az biztos, hogy a varázslat nem jön létre, még ha néha úgy is érezzük, hogy ez igen, ez jó lesz. A végére a csattanó is idejekorán kikövetkeztethető, míg a hátteret adó mítosz túl soknak, mégis kidolgozatlannak érződik. Ráadásul a lények sem túl emlékezetesek: 

A figyelők a sokadik film a sorban, aminél jellegtelen, megnyúlt humanoidok próbálják kevés sikerrel a nézőre hozni a frászt. 

De legalább nem röhögünk a Goofy-figurákon, mint Cage új mozijában.

Ezt is ajánljuk a témában

Apja lánya

Az Indiában, egy szülész és egy orvos gyermekeként született, majd Pensylvániában nevelkedett M. Night Shyamalan az egyik legszínesebb fantáziával bíró, legegyedibb rendező ma Hollywoodban, aki a huszas éveinek végén, Hatodik érzék című művével robbant be a filmvilágba. És bár volt néhány mellényúlása (Az utolsó léghajlító és A Föld után), összességében elmondható, hogy legtöbb esetben misztikus témájú, thrillerként vagy horrorként eladott, de valójában komoly mondanivalót és rengeteg emberi drámát tartalmazó művei igazán egyedi színfoltját jelentik az Álomgyár felhozatalának.

A figyelők

Nem mellesleg a direktor a közelmúltban okkal bírálta a hollywoodi rendszert, amelyről azt állította, hogy csak árnyéka önmagának. Ehhez persze megvan minden joga, pláne, hogy kifejezetten egyedi látásmóddal és stílussal rendelkezik. 

Egyik legnagyobb kedvencem tőle a 2002-es Jelek, Mel Gibson és Joaquin Phoenix főszereplésével, de utolsó, vallási motívumokat bőven tartalmazó, nézőjét végig bizonytalanságban tartó filmje, a Kopogás a kunyhóban is igen érdekes és elgondolkodtató volt. 

És Shyamalan bizony producerként sem rossz, sőt a 2010-es Ördög a modern horrorok egyik legeredetibb darabja, így különösen kár érte, hogy az általa indított The Night Chronicles sorozat ezt az első filmet követően hamvába holt.

A produceri munkát azonban emberünk nem adta fel, sőt most éppen lánya első nagyfilmje felett bábáskodott, ami az azonos című A.M. Shine-regény alapján készült. És persze semmi köze az 1988-as, a remek Michael Ironside-dal készült Watchershöz (Gyilkos kísérlet),ami anno a magyar tékák polcait is bevette. Hogy Ishana Shyamalan alapvetően a regénnyel vágta túl nagy fába vagy épp erdőbe a fejszéjét, vagy szimplán nem volt még meg a kellő tudás egy önálló rendezéshez, azt majd az idő és a következő 1-2 mozifilm dönti el. Ami biztos, hogy A figyelőkből hiányzik valami, pedig alapvetően nem lenne rossz. Reméljük, hogy Shyamalan azért hamarosan érkező saját filmjével, a Csapdával ismét meglep minket.

Ezt is ajánljuk a témában

A 102 perces A figyelők június 6-tól nézhető meg a magyar mozikban, megtekintése 16 éven aluliaknak nem ajánlott. 

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-95
2024. június 21. 14:03
🍓 ️ ­­­É­r­­t­é­k­­­e­l­d­ ­a­ ­­s­z­­e­x­­i­­­ ­­p­u­n­­c­­­i­m­­­a­t­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­.­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­­­.­­𝐅­­𝐔­­𝐍
T. Péter
2024. június 07. 21:34
Szerző úr, nem tesszük kurzívba (se kövérbe) egy szó egy részét. Akkor sem, ha filmcím, és akkor sem, ha toldalékos. Csak az egész szót emeljük ki. Alapvető tipográfiai szabály (akkor is, ha időnként vannak, akik megsértik). Nem hülye az olvasó, meg fogja úgy is érteni.
zakar zoltán béla
2024. június 07. 19:17
000000000000
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!