Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

A Hunyadi lehet minden idők legnagyobb magyar produkciója – Ilyen volt a MOZ.GO 2024

2024. június 17. 19:23

Hunyadi már a kapukat döngeti, hogy sikerrel ostromolja meg a nemzetközi filmpiacot, de ezen felül is nagyszerű volt az új névre keresztelt idei Magyar Mozgókép Fesztivál.

2024. június 17. 19:23
Hunyadi
Böjtös Gábor
Böjtös Gábor

Nyitókép: Magyar Mozgókép Fesztivál Facebook oldala

Bár a Magyar Mozgókép Fesztivál még viszonylag fiatal esemény, gyökerei közel egy évszázaddal nyúlnak vissza hazánk történelmében, hiszen először 1939-ben és 1940-ben tartottak országos filmszemlét, akkor még Nemzeti Filmhét elnevezéssel, Lillafüreden, de ez a második világháború kitörésétől nem folytatódhatott. Ezt követte később a Magyar Filmszemle, aztán a Magyar Filmhét, majd a Magyar Mozgókép Szemle, hogy végül Veszprémbe költözzön Magyarország legrangosabb, magyar filmes fesztiválja.

MOZ.GO 2024

Az idén MOZ.GO-ra átnevezett, új arculattal rendelkező Magyar Mozgókép Fesztiválnak ismét Veszprém biztosított otthont, valamint Balatonalmádi és Balatonfüred, számos szabadtéri és zárt teres programmal, koncerttel, filmvetítéssel. A csak Veszprémben számos helyszínen, filmenként mindössze 500 forintért elérhető moziélménybe pedig a klasszikusoktól kezdve a legújabb megaprodukciókig sok minden belefért.

Isten a huszárt a lovával együtt teremtette

Az 1972-es Macskajátéktól a 2003-as Kontrollon, a 2005-ös Csak szex és más semmin, a Hadikon át a Semmelweisig vagy a Most vagy soháig sok mindent megnézhettek a látogatók, de 

még az olyan magyar résztvevőkkel készült nemzetközi sikerek is láthatók voltak, mint például a Dűne: Második rész vagy a Szegény párák

A különböző helyszínek, így a História kert, az Agóra, a Hangvilla vagy akár egy balatoni strand mind egyedi miliővel tett hozzá a különleges élményhez.

MOZ.GO 2024
MOZ.GO 2024 (Ladoczki Balázs)

És bizony a felhozatal rászolgált arra, hogy manapság végre érdemes beülni a moziba hazai filmre, vagy akár otthon, a képernyő elé. A nemzet aranyait épp úgy imádta a közönség, mint a Tündérkert részletét, de még premiert is kaptunk a Ma este gyilkolunk vagy a Kaláka – a Kárpátoktól a Karib-tengerig képében. A léc idén tényleg magasra lett téve, Veszprém teljes egészében a MOZ.GO színeibe öltözött, kimondottan könnyű volt megtalálni a rendezvényhelyszíneket.

Személyesebb élmények

A felhozatalból sok mindent láttam már, így kevés meglepetés ért. Ami igen, az viszont pozitív volt. Külön kiemelten a Hadikkal, ami minden hibája ellenére igen magas színvonalon, de méginkább 

rendkívül szórakoztató módon prezentálta azt a huszár-romantikát, aminek köszönhetően, ha a filmet gyerekként látom, biztos, én magam is huszár akarok lenni. 

 

Ezt is ajánljuk a témában

Ami nem tetszett, az talán itt-ott a nézőközönség viselkedése. Mert ha már eleve 500 forintért nézhetünk nagyszerű mozifilmeket, meglehetősen igénytelenségnek tartom a sor közepén szatyorral csörögni vagy otthonról kész pattogatott kukoricát hozni, ne adj Isten előre megcsinált szendvicseket falatozni. Csak egy jó kis szaftos pörkölt hiányzott. Nesze neked kultúra!

 

De ez meg maximum annyiból a szervezés hibája, hogy kicsit szigorúbban vehetnék a beengedést, vagy esetleg érdemes volna figyelni a nézőteret. Egyébként tényleg minden nagyon jól működött, még az életműdíj-átadó vagy a valószerűtlenül elhúzódó záró gálaest is, ahol Pindroch Csaba az emberi, vicces hibákkal együtt is kiváló házigazdának bizonyult, miközben számos díj talált gazdára.

A gálát vörös szőnyeges, már-már Cannes-i bevonulás és fotózkodás előzte meg, majd fogadás követte, alatta pedig többnyire szép, emberi beszédek kísérték. Navracsics Tibor erősen indított, de később is záporoztak a remek felvezetések és köszönetnyilvánítások, egyedül az animációs filmes gúnyolódást nem éreztem oda illőnek. 

Megható pillanatból is bőven kijutott, hiszen az In memoriam szegmensen felül is akadt, aki már nem vehette át a díját, 

de volt olyan, aki más helyett állt színpadra, ahol aztán remegő hangon helyettesített.

Ezt is ajánljuk a témában

Hunyadi

A gálán, a megtekinthető filmeken és a koncerteken felül zárt ajtók mögött nézhettük meg a következő évben, a TV2-n várható, 10 epizódos Hunyadit, ami Bán Mór regényfolyamát tömöríti egybe, Nagypál Orsi rendezésében. A sok éven keresztül készült mű egy egészen új minőségi mértéket állíthat fel. 

A trailer simán hozza a nagy nemzetközi mozifilmek színvonalát, 

a zenétől a vágáson át a hangulatig minden kiemelkedő, az alapanyag miatt pedig bízunk benne, hogy a történettel és a dialógusokkal sem lesz gond.

Az biztos, hogy rengeteg energiát és odafigyelést fordítottak a tévésorozatra, melyben a karaktereket a hozzájuk illő nemzetek színészei játsszák, ezzel átlagon felüli stábot verbuválva a szuperprodukcióhoz. A trailer levetítése után még egy kerekasztal beszélgetés is lezajlott, amelyen Kinizsi Ottó a főszereplőkkel, Kádár L. Gellérttel és a Hunyadi feleségét alakító Rujder Viviennel, valamint a rendezővel és a producerrel számos témát érintve beszélgetett a sorozatról.

Ezt is ajánljuk a témában

Többek között az is szóba került, hogy már 2011 környékén felmerült egy film vagy sorozat elkészítésének ötlete, de igazából 2019 óta indult a forgatás tényleges előkészítése. „Úgy kezdődött, hogy kaptunk 30 napot, akkor nagyjából 6000 oldal volt”, kezdték az alkotók a visszaemlékezést, azzal kiegészítve, hogy még az összes könyv kész sem volt, ennek ellenére „jöjjünk ötletekkel, hogy ebből hogy lehetne 10 órát csinálni”, majd hozzátette, hogy 

lazán lehetne 10 évadot csinálni ebből a regényfolyamból.”

Elhangzott a kérdés, hogy a szereplők elolvasták-e a könyveket, amire Rujder Vivien úgy emlékezett vissza: mikor megkapta Szilágyi Erzsébet szerepét, gyorsan le is darálta az első köteteket, de végül úgy döntött, majd csak a sorozat debütálása után fogja befejezni a mű elolvasását, mert „nagyon jó, de bizonyos pontokon fájt a szívem, mert már emlékeztem, hogy minek kellett kimaradnia a közjó érdekében”. Nagypál Orsi pedig arról beszélt, hogy Bán Mór regényei alapján könnyű volt megfogni a korszakot, olyan jó munkát végzett a szerző, annyira átjött a hangulat, de még egy-egy jelenet szaga is.

 

Kádár L. Gellért aztán arról is mesélt, hogy míg a forgatás elején 4-5 órás felkészülések voltak, a későbbiekben már 8-10 órára is kitolódott a munka a kaszkadőrökkel, amikor edzéssel, harccal, lovaglással telt el az idő. Mint mondta: „kemény egy folyamat", majd hozzátette, „ahogy teltek a hetek, hónapok, megerősödött a magamba vetett hit, és egyre nagyobb önbizalommal fordultam a munka iránt, éreztem: márpedig ez jó lesz”.

Még sok minden szóba került, például az, hogy helyszínek szerint haladt a forgatás, vagy hogy Rujder Viviennek néha kedvezményeket kellett kérnie a problémásabb ruhaviselet okán, és többek között az is, hogy Nagypál Orsival remek volt forgatni, mert a színészek nagyjából szabad kezet kaptak a szerepüket illetően, annyira jól ráéreztek a karakterükre. Hatalmas élmény volt a forgatás abban a tekintetben is, hogy Gellértnek különböző nyelveken kellett megszólalnia. A Hunyadi mögött érezni a lelkesedést és a profizmust, amit a trailer csak megerősít, így kimondottan várjuk a tényleges, 2025-re tervezett premiert. És egyúttal köszönjük a MOZ.GO szervezőinek a meghívást és a vendéglátást!

A MOZ.GO 2024 díjazottjai:
Legjobb játékfilm: Semmelweis
Legjobb rendező: Koltai Lajos (Semmelweis)
Legjobb elsőfilmes: Breier Ádám (Lefkovicsék gyászolnak)
Legjobb női főszereplő: Törőcsik Franciska (Cicaverzum)
Legjobb férfi főszereplő: Bezerédi Zoltán (Lefkovicsék gyászolnak)
Legjobb női mellékszereplő: Mészáros Blanka (Semmelweis)
Legjobb férfi mellékszereplő: Gálffi László (Semmelweis)
Legjobb tévéfilm: Rohonyi Gábor és Hegedűs Georgina (Bolond Istók)
Legjobb egész estés dokumentumfilm: Zákonyi S. Tamás (A nemzet aranyai)
Legjobb rövid dokumentumfilm: Baska Barbara (Baska magyarul beszél)
Legjobb kisjátékfilm: Chilton Flóra (Széllel szemben)
Legjobb egész estés animáció: Gauder Áron (Kojot négy lelke
Legjobb rövid animáció: Gellár Csaba (Puskás Öcsi és barátai – Keserű csoki)
Legjobb tévésorozat: Madarász Isti (Tündérkert – Kísértések kora)
Legjobb operatőr: Győri Márk (Hadik)
Legjobb producer: Zákonyi S. Tamás (A nemzet aranyai)
Legjobb forgatókönyvíró: Fonyódi Tibort és Tóth Barnabás (Mesterjátszma)
Legjobb hangmérnök: Madácsi Imre (Valami madarak)
Legjobb zeneszerző: Pacsay Attila (Semmelweis)
Legjobb vágó: Lemhényi Réka (Libertate '89 – Nagyszeben)
Legjobb díszlettervező: Pater Sparrow (Semmelweis)
Legjobb jelmez: Zelenka Nórának (Majdnem menyasszony
Legjobb maszk:Tóth Anikó (Tündérkert – Kísértések kora)
Diákzsűri díj: Kojot négy lelke
Huszárik Zoltán-díj: Vitézy László
Közönségdíj: A nemzet aranyai

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vizesnyolcas
2024. június 17. 23:20
Ha belegondolok, hogy a Brit szigetek tatárjárást, török-dúlást (felszaba-dúlást) nem látott megyényi királyságainak jelentéktelen csetepatéiból milyen monumentális történelmet tudnak varázsolni a forgatókönyvírók és filmrendezők.
hunyadi-2
2024. június 17. 21:36
A film szar lesz. A NER-nek csak tehetségtelen rendezői vannak. Tehetségesek nem állnak velük szóba. Ezek 1000 forintból tudnak díjnyertes filmet csinálni, Filip 1000 milliárdból sem fog soha. Barom banda.
johannluipigus
2024. június 17. 19:51 Szerkesztve
A regény zseniális. Szerintem benne van a 3 legjobb magyar törtenelmi témájú mű között.
Squalline
2024. június 17. 19:51
Végre, olvastátok a netflixen "méltatlankodást".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!