Isten a huszárt a lovával együtt teremtette – csütörtöktől mozikban a Hadik!

2023. március 03. 18:15

A leghuszárabb huszár és lehetetlen küldetésének története tisztességes mozi lett – de ez még nem a magyar történelmifilm-gyártás új hőskora.

2023. március 03. 18:15
null
Farkas Anita

Az elmúlt években sorra készülnek a magyar történelem egyes eseményeit, jól ismert vagy éppen elfeledett nagy alakjait a középpontba állító játékfilmek, a Káel Csaba vezette Nemzeti Filmintézet kifejezett célja az ilyen típusú alkotások létrejöttének ösztönzése és támogatása.

Egy biztos: a történelmi-kosztümös kalandfilm nagyon drága műfaj, a pénzhiány pedig rögtön meglátszik a végeredményen – láttunk már erre a közelmúltból negatív példát. És ez még csak az egyik, bár igen fontos tényező, amin el lehet csúszni. Mert hiába pénz, paripa, fegyver, ha nincs jó forgatókönyv, rendező és olyan színészek, akik nem csak a színpadon, a nagyvásznon is képesek hitelesen működni.

Rajtaütés a poroszokon, jelenet a Hadikból 

 

A Hadikkal egyik szempontból sincs óriási probléma, de nem hozza el a várva várt áttörést sem. Olyan, mint egy tisztességesen összerakott tévéfilm, ami csak részben teljesíti a vállalását: a leghuszárabb huszárt és legnevezetesebb haditettét – Berlin elfoglalását – visszahozza a köztudatba, de mivel a tökéletes katona és családapa mögött nem látjuk a valódi embert, sem Hadik András személye, sem az általa végrehajtott lehetetlen küldetés sem érint meg minket különösebben.

Ami azért kár, mert

Hadik nem csak attól érdekes, hogy annak idején valóban a történelem egyik legvakmerőbb csínyét követte el,

amikor 1757 októberében egy nagyjából ötezer főből álló különítmény élén elfoglalta és megsarcolta Berlint, alaposan megszégyenítve ezzel Frigyes porosz királyt. Hanem a kivételes életútja miatt is; szegény sorból – egy csallóközi kisnemesi családban született –  küzdötte fel magát, és futott be fényes karriert a császári hadseregben.

A moziból utóbbiról szinte semmit nem tudunk meg, a cselekmény középpontjában kizárólag a merész berlini portya áll – az elindulástól a hazatérésig. Ami nem volna baj, mert a csata- és küzdőjelenetek, amelyeket a hazai kaszkadőrszakma egyik legjelesebbje, Gulyás Kiss Zoltán felügyelt, többek közt a Marvel-képregényfilmek kaszkadőrkoordinátora, Steve Dent segítségével, nagyjából működnek, még ha nem is rágjuk le a körmünket a nagy izgalomban. Nagyobb probléma, hogy

nincs igazán kiért szorítanunk a másfél órás játékidő alatt.

A fő- és mellékszereplők – hiába tesz meg a neves színészi gárda a Hadikot játszó Trill Zsolttól a Mária Terézia bőrébe bújó Horváth Liliig minden tőle telhetőt, és hiába vezeti a rendező Szikora János biztos kézzel őket – végig egydimenziósak maradnak, néhol egészen karikatúraszerűek. Egyetlen kivétel a dacos-renitens Gvadányi József (Molnár Áron) a többieknél jóval életszerűbb figurája. Talán ezért is lehet, hogy egy idő után az az ember érzése, mintha ennek a mozinak valójában nem is Hadik, hanem ő lenne a főhőse, akinek a későbbi sorsát is szívesen nyomot követnénk.

Csata Berlin utcáin, jelenet a Hadikból  

 

Mindenképpen megsüvegelendő viszont a jelmeztervező, Szakács Györgyi szokásosan profi munkája. A korhű jelmezek elkészítése majdnem olyan lehetetlen küldetés volt, mint anno a berlini csíny, hiszen a kosztümöket egyenként kellett megtervezni, beleértve a civilekét és a különböző nemzetiségű és rendfokozatú (osztrák, porosz, szász) katonákét is. Nem beszélve a huszárruháról, ami különbözik a későbbi, általánosan ismert 1848-as öltözettől, és mivel egy sincs belőlük a világon,

katonai szakértők segítségével álmodták újra őket

Az pedig külön öröm, hogy egy rövid jelenet erejéig Tordy Gézát és Körtvélyessy Zsoltot is láthatjuk. Az ő jelenlétük egyszerre főhajtás a legendás 80 huszár című film emléke előtt, és emlékeztet minket a magyar történelmifilm-gyártás Várkonyi Zoltán fémjelezte – és úgy tűnik, még egy jó darabig megismételhetetlen – hőskorára.


Hadik-előzetes (Vertigo Média)

 

 

A magyar, aki bevette Berlint - hamarosan moziban a Hadik-film

A legendás hadvezér Hadik Andrásnak állít emléket a Hadik című nagyszabású magyar történelmi kalandfilm, aminek a középpontjában az a nevezetes huszárcsíny áll, amikor 1757-ben Hadik huszárjaival elfoglalta és megsarcolta Berlint. A március elején mozikba kerülő hőstörténet rendezőjét, Szikora Jánost kérdeztük.

Borítókép és fotók: Takács Gergely

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zuriktodor
2023. március 13. 12:34
Sajnos, már megint kitömtük a libsik táskáját tölténnyel. Nem tudom, minek kell ilyen filmeket csinálni. Kis költségvetéssel megvalósítható jó ötleteket kell megvalósítani, hogy több alkotó is levegőhöz jusson. Mégis ki a faszomat érdekel egy kardozós film, ami nem üti meg a 60-as évekbeli Jean Marais kalandfilmek szintjét sem???
szalard
2023. március 06. 10:40
Magyar rendező és forgatókönyvíró nem képes egy, csatákkal, harcokkal fémjelzett, valóban sikerült történelmi filmet készíteni. Egy jó külföldi rendezőt és forgatókönyvírót kell felfogadni, hogy olyan történelmi filmek készüljenek, amelyekre büszkék lehetünk.
NERbot
2023. március 05. 10:34
Remélem ez is akkora kolosszális remekmű lesz, mint a Honfoglalás, az Elkxrtuk, az Aranybulla és a többi csodálatos nemzeti mozi. Az elfajzott libernyák kultúra nyomában sincs annak a művészi és intellektuális szintnek, amit a NER képvisel.
AndyP
2023. március 05. 08:12
Noar miatt nem nezem es nem adok ra penzt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!