A független színház ezer sebből vérzik, ehhez nem kell kultúrkampf

2018. november 04. 12:23

Ez a visszafejlődés szerintem részben éppen a TAO miatt van. A TAO következtében a szórakoztatóvilág – mások kommersznek hívják – annyira megerősödött, hogy a világot elemző, innovatív művek aránya lecsökkent. Interjú.

2018. november 04. 12:23
Szabó György

A kultúr-tao jelenlegi formájának (a jegyeladások után a cégek társasági adójából igényelhető összeg) megszüntetése mekkora mértékben fogja hazavágni ön szerint a független színházat? Mekkora lehet a kár, ha azt a kormány nem orvosolja majd azonnal?

A tao bonyolult hatással rendelkezik. A korábbi támogatási rendszerhez képest fokozottabban a piacra tolja az egész területet, miközben nagyobb szakmai és politikai függetlenséget is szavatol. Azt látom, hogy most egy radikális változás jön. A központosítás szerintem zsákutca, mert a kultúrpolitika - ebben a túlzottan centralizált rendszerben - ha nem lesz távolságtartó, akkor önleleplező lesz, a politikai szándékok fülön csíphetőek lesznek. Érdeklődéssel várom, hogy mi lesz a konkrét javaslat. Amit most hallani, ahelyett egy sokkal cizelláltabb megoldást tudtam volna elképzelni.

Milyen lenne egy ideális támogatási rendszer a független művészek számára? Ön mit javasolna?

Azt a pár, a független társulatokat befogadó helyet - a MU-t, a Szkénét, a Jurányit, a Bethlent, az Átriumot és a részben befogadó helyként működő Stúdió K-t is - kiemeltem volna a tao-ból, és a tao-t helyettesítő összeget odaadtam volna klasszikus támogatásként, azaz a költségvetésekhez hozzácsaptam volna. A társulatokat viszont bent hagytam volna a rendszerben: legyenek érdekeltek a látogatói létszámban, és legyen övék a tao. Ellenben a helyek a profiljuknak megfelelő önmérsékletet tanúsítsanak, és szakmai feladatuk mentén döntsenek. Itt olyan kevés pénzről van szó, pár százmillióról. Akik, pedig visszaéltek, azoknak jogi következményekkel kéne szembenézniük. Ebben a rendszerben valódi választások lennének, és a helyek szakmai felelőssége növekedne.

Az idei sláger, hogy a kormány kultúrharcot hirdetett az általa liberálisnak, baloldalinak vélt művészekkel szemben. Ön szerint eléri majd a kultúrharc a Trafót is?

Eddig intézményünk irányába semmiféle negatív jelet nem érzékeltünk. Azt mindenképpen érzékeljük viszont, hogy ez a terület, a független színház, a kortárs tánc, ezer sebből vérzik, de ehhez nem kell a kultúrkampf. A veszteségek rettenetesen komolyak. A közösség és a közönség zsugorodik, illetve a korábbiakhoz képest visszafejlődés történik a független színház és tánc területén – mindannak ellenére, hogy a főváros létrehozta a Jurányi Inkubátorházat a Staféta pályázattal együtt. Ez a visszafejlődés szerintem részben éppen a TAO miatt van. A TAO következtében a szórakoztatóvilág – mások kommersznek hívják – annyira megerősödött, hogy a világot elemző, innovatív művek aránya lecsökkent.”

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
akiaki
2018. november 05. 18:59
a Trafót mintha most bővítenék? de még nem láttam olyat hogy ne lett volna valakinek nagy ajvékolása mielőtt látta volna a következő évet!
Vakfolt
2018. november 05. 10:20
"a helyek a profiljuknak megfelelő önmérsékletet tanúsítsanak, és szakmai feladatuk mentén döntsenek" Hát persze bubus, majd a bőség kosarából mindenki érdemei szerint vesz, ugye?
syphax
2018. november 05. 06:46
Az ú.n. "függetlenek" tkp. NEM(!) FÜGGETLENEK, csak ezt a függetlenséget "hirdetik" önmagukról "FENNEN HANGON HATALMASAN NAGY SZÓVAL"!!! Persze az is lehet, ők maguk--szinészek, rendezük, szinházcsinálók--1000%-ig meg vannak a lelkül legmélyén annak igazságáról győződve, hogy ők ISTENBIZONY FÜGGETLENEK, DE NAGYON. Ebben az esetben a helyzetük még rosszabb, mert akkor már nemcsak hogy NEM(!) függetlenek, DE OLVASATLANÚL,MŰVELETLENŰL BUTÁK IS! Ráadásul úgy buták, hogy NYILVÁNVALÓ faragatlan tahó-bunkó butaságukról önmaguk nem is tudnak. Sőt! Szilárdan és belülről meg vannak győződve--A SZERENCSÉTLENEK(!!!)--arról, hogy ők ú.n. "értéket" terjeszteNÉ(!)nek, ami sajnos nem igaz---de ők mindezt föl sem fogják.
twist
2018. november 05. 05:32
A "független" színház olyan mint az alternatív rockzene. Ez a két jelző jelenti a tehetségtelenséget.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!