Elfelejtett fajták nyomában

2017. április 08. 14:34

Egy francia csapat, a Wine Mosaic már-már elfeledett, kis területen termesztett szőlőfajták borait kutatja fel, hogy aztán bemutassa őket a világ minden táján. A VinCÉ-re hét bort hoztak Languedoc-Roussillonból, és még a furmintról is meséltek egy kicsit.

2017. április 08. 14:34
Eggendorfer Áron

Wine Mosaic egy fiatal, alapvetően Franciaország-központú szervezet, aminek fő célja, hogy megismertessék a világgal a feledésbe merült, pontosabban most csak kis termőterületen termesztett szőlőfajtákat. Állítják:

a világban jelenleg az elfogyasztott borok 70 százaléka harminc fajta szőlőből készül.

Célkitűzésük, hogy ez az arány megváltozzon, sokkal jobban előtérbe helyezve a kis helyi fajtákat. A jövőben akár a kéknyelűt, a budai zöldet és a kövérszőlőt is. 

Négy területen terjesztik az igét. Egyik fő tevékenységük, hogy professzionális borkereskedéseknek beajánlják az általuk felfedezett és képviselt borokat, együttműködnek különböző szőlészeti kutatókkal, a nagyobb érdeklődés felkeltésére pedig különböző kóstolókat és szakmai fórumokat rendeznek. Fő céljuk, hogy a fogyasztók a borboltokban ne csak merlot, cabernet sauvignon vagy éppen syrah alapú borokat vegyenek, hanem keressék bátran a hagyományos, helyi, tradicionális szőlőfajtákból készült termékeket. Ezért jöttek el a márciusi VinCE Budapestre is, és ha már a rendezvényen jártak, tartottak egy mesterkurzust is, boraikat bemutatandó.

Rögtön az elején egy magyar relevanciájú érdekességgel kezdtek. Mint elmondták, Languedocban a mai napig termelnek és készítenek egy bizonyos Furmint B nevű szőlőfajtából bort. Tokaj és a Somló ne számítson nagy versengésre: mindösszesen 1000 négyzetméterről van szó, ám mint mondták, a termőterület 1958-ban még 21 hektár volt. A Mandiner.bor utánajárt a fajtának: eszerint a Furmint B megegyezik a magyarországi furminttal. Több kárpát-medencei fajtával együtt hozták be a furmintot Franciaországba, mivel a híres tokaji fajta hajlama a cukrosodásra kiváló a nagytestű fehérborok elkészítéséhez. Sőt: a Loire völgyében is termelik a fajtát a franciák!

*

Languedoc és Roussillon borvidékekről hoztak hét bort a kóstolóra a VinCE Budapest mesterkurzusára.

Mas Saint Laurent „Les Vieilles Vignes” 2015, alkotóelemei terret blanc- és gris. Teljesen a terroirba illeszkedő bor, illatban és ízben, mintha egy chardonnay-t és egy olaszrizlinget házasítottuk volna össze, hozzáadva a terroir pikánsságát. A bolti ára 5 euró.

Mas Saint Laurent „Le Ginestet” 2015, piquepoul blanc szőlőből. Leginkább furminthoz hasonlító ízjegyek, édes behízelgő illat és ízben hirtelen édesség, amit savanykás, zöldes íz kísér le. A bolti ára 7 euró.

Clos Centeilles „C de Centeilles Blanc” 2015, 33 százalék ribeyrenc blanc, 33 százalék ribeyrenc gris, a maradék araignan blanc. Animális illat és ízben füstös, konyakos. Ára 15 euró.

Domaine Le Conte des Floris "Lune Blanche" 2014, ami 98 százalék carignan blanc és 2 százalék carignan gris. Az illatában édes kandiscukor és karácsonyi fűszerek, amit fahéj egészít ki. Ízben édes, fűszeres, némileg csípős utóízű. Az ára 20 euró.

Domaine de Lansac "Les Quatre Reines Rosé" 2015, teljesen aubun szőlőfajtából. Animális, alkoholos illat, amit próbál enyhíteni a gyümölcsös íz. Ára 10 euró.

Clos Centeilles " C de Centeilles Rouge" 2011, amiben picpoul noir, riveyrenc noir, morastel, riveyrenc verdal és oeillade fajtákból készült. Animális, fűszeres illat, amit testes, gyümölcsös íz egészít ki. Ára 20 euró.

Domaine Henry "Le Maihol" 2011, ami aspiran gris, terret noir és gris, ramounen, fouiral és uragnon fajtákból készült. Fekete ribizli és az animális illat keveredése. Ízben a feketeribizli és meggyes íz fúziója. Ára 30 euró.

Tavaszi kampány

Kapcsolódó cikkek

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2017. április 11. 14:22
Valahogyan nem igazán jöttem rá a cikkből, hogy melyek is ezek az elfeledett fajták. A furmint lenne az elfeledett fajta? Aztán meg az elfeledésnek általában egyszerű gazdasági okai vannak. A rizlinggel kevesebb a macera és többet terem ezért azt termesztik és nem a kéknyelűt, amely több munkával kevesebb szőlőt terem. A sznobok meg úgysem értenek hozzá, úgyhogy egyszerű bort is el lehet adni százezrekért, különösebb extra teljesítmény nélkül, ha akad megveszi, csak azért, mert drága. A borfogyasztás nagy többségéért felelős alkoholistáknak meg úgyis mindegy milyen bor, csak ártson. Szóval túl nagy jövőt és sikert nem jósolok a kezdeményezésnek.
sapuh
2017. április 11. 13:40
Hogyan nem jöttél rá a cikkből, melyek az elfeledett fajták? "alkotóelemei terret blanc- és gris" "piquepoul blanc szőlőből" "33 százalék ribeyrenc blanc, 33 százalék ribeyrenc gris, a maradék araignan blanc" - és így tovább minden tételnél (zárójel: én a riveyrenc írásmódra emlékszem, de valószínűleg mindkettő él). Ha követnéd egyébként akár a nemzetközi, akár a hazai borpiac alakulását, látnád, hogy az ABC-jelenség már sok éve tart, és bizony hozzánk is begyűrűzött. És a fő célpontjai szerencsére nem alig ismert világfajták, hanem csaknem kihalt Kárpát-medencei szőlők: így már palackoznak bakatort, csókaszőlőt, kövérszőlőt, fekete járdoványt, fehér gohért, budai zöldet, szerémi zöldet, mustos fehért, mézes fehért, nem beszélve az általad is említett kéknyelűről, ami szinte kötelező elem lett egy magára valamit is adó badacsonyi pince szortimentjében. Ez természetesen egy niche piac, de senki nem mondta, hogy a chardonnay vagy a cabernet kiszorítása lenne a cél a világpiacról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik