A Wine Mosaic egy fiatal, alapvetően Franciaország-központú szervezet, aminek fő célja, hogy megismertessék a világgal a feledésbe merült, pontosabban most csak kis termőterületen termesztett szőlőfajtákat. Állítják:
a világban jelenleg az elfogyasztott borok 70 százaléka harminc fajta szőlőből készül.
Célkitűzésük, hogy ez az arány megváltozzon, sokkal jobban előtérbe helyezve a kis helyi fajtákat. A jövőben akár a kéknyelűt, a budai zöldet és a kövérszőlőt is.
Négy területen terjesztik az igét. Egyik fő tevékenységük, hogy professzionális borkereskedéseknek beajánlják az általuk felfedezett és képviselt borokat, együttműködnek különböző szőlészeti kutatókkal, a nagyobb érdeklődés felkeltésére pedig különböző kóstolókat és szakmai fórumokat rendeznek. Fő céljuk, hogy a fogyasztók a borboltokban ne csak merlot, cabernet sauvignon vagy éppen syrah alapú borokat vegyenek, hanem keressék bátran a hagyományos, helyi, tradicionális szőlőfajtákból készült termékeket. Ezért jöttek el a márciusi VinCE Budapestre is, és ha már a rendezvényen jártak, tartottak egy mesterkurzust is, boraikat bemutatandó.
Rögtön az elején egy magyar relevanciájú érdekességgel kezdtek. Mint elmondták, Languedocban a mai napig termelnek és készítenek egy bizonyos Furmint B nevű szőlőfajtából bort. Tokaj és a Somló ne számítson nagy versengésre: mindösszesen 1000 négyzetméterről van szó, ám mint mondták, a termőterület 1958-ban még 21 hektár volt. A Mandiner.bor utánajárt a fajtának: eszerint a Furmint B megegyezik a magyarországi furminttal. Több kárpát-medencei fajtával együtt hozták be a furmintot Franciaországba, mivel a híres tokaji fajta hajlama a cukrosodásra kiváló a nagytestű fehérborok elkészítéséhez. Sőt: a Loire völgyében is termelik a fajtát a franciák!