Idén is Lizom Dávid, a PTE Művészeti Kar hallgatója alkotta meg a Vylyan Pincészet újborának, a Bogyólé címkéjét. A zweigeltből és portugieserből készült friss, gyümölcsös vörösbor már elérhető a villányi borászatnál.
2016. október 28. 14:46
p
0
0
4
Mentés
Mint minden évjáratban, úgy a borászok visszajelzései szerint remeknek ígérkező 2016-osban is nagy kíváncsiság és várakozás övezi a friss újborok piacra lépését. Az újborok közül a villányi borvidéken gazdálkodó Vylyan Pincészet újbora, a Bogyólé kiemelkedik, már csak azért is, mert a címkéjét fiatal művészeknek szóló pályázaton választják ki.
Mint azt a pincészettől megtudtuk, a művészek idén 12. alkalommal versenyezhettek a Bogyólé címkéért, amely húszezer palackon viszi hírét az alkotónak szerte az országban. A nyertest szakmai zsűri választja ki, és ahogy a borbírálatnál a vakkóstolás, itt sem derül ki, melyik pályázó művét mustrálják.
Így nagy lett a meglepetés az idei döntés után, hogy Lizom Dávid, a PTE Művészeti Kar hallgatója, 2014 után immáron másodszor nyert.
Az idei Bogyólé 82 százalékban zweigeltből, 18 százalékban portugieserből készül, a Városhegyi-dűlőben termett szőlő adja az alapanyagát. „A frissen szedett, egész, sértetlen fürtöket széndioxid-köpeny alá helyeztük, a hőmérsékletet végig 25-29 °C között tartottuk. A fürtökben, az oxigéntől teljesen elzárva, a bogyókon belül indult a speciális erjedés, amely 7 napig tartott. Az alkoholos erjedés a préselést követően fejeződött be, majd az almasav bontás is hamar végbement. A friss bort gyors derítés és hidegkezelés után palackoztuk” – írja a borkészítésről a Vylan pincészet.
Gazdag hagyomány, drámai folyamatok, nagyszerű lehetőségek – valahogy így lehet összegezni a magyar bor helyzetét. A részletekről Rókusfalvy Pál kormánybiztost kérdeztük.
Kétségtelen, aki mosta már arcát az Oroszlánfejű-kút vizével, állt már a vulkáni kúp tetején, lépkedett a bazaltorgonákon, szagolt már be a jégbarlangba, szemlélődött a lankákat ékesítő kápolnák valamelyikében, és itta a hegy levét egy borász lugasában, az tudja, miről beszélek.
Advent idején elindulnak a magyarok a városka felé, ugyanis a Magas-Tátra ölelésében megbúvó település még hóval és igazi téllel kecseg teti az odalátogatókat. Csender Levente írása.
Donald Trump techmilliárdos szövetségese egy X-posztban azt állította, hogy a közösségi oldal felhasználói tájékozottabbak a magdeburgi eseményekkel kapcsolatban, mint a német újságírók.
p
8
0
5
Hírlevél-feliratkozás
Ne maradjon le a Mandiner cikkeiről, iratkozzon fel hírlevelünkre! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és elküldjük Önnek a nap legfontosabb híreit.
Összesen 4 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Isten mondja, Noé fiam, Noé,
Kóstoljuk meg, hogy a bogyó jó-é!
Noé mondja, már megöregedtem,
Ilyen bogyót még sohasem ettem.
Isten mondja, Noé fiam, Noé,
Kóstoljuk meg, hogy az újbor jó-é!
Noé mondja, iszom reggel óta,
Gyere pajtás, van még a hordóba!
Isten mondja, Noé fiam, Noé,
Kóstoljuk meg, hogy az óbor jó-é!
Noé mondja, ihaj-tyuhaj, Sári,
Ettől fogunk három Istent látni.