a tápértékjelölési rendszer, amelyet a 2024-es szüret termékeinél alkalmaztak először.
A borágazat az egyetlen olyan szegmens az alkoholos italok piacán, amely európai szintű címkézési szabályokat fogadott el az összetevőkre, a kalóriára és a tápértékre vonatkozóan, pont azért, hogy megfelelően tájékoztassa a fogyasztókat, és biztosítsa termékei minőségének és összetevőinek teljes átláthatóságát.
Ideális lenne, ha az uniós szakági szervezetek frissített statisztikákat és tanulmányokat, észszerű és kiegyensúlyozott ajánlásokat tennének közzé, akár italcsoportokra lebontva, mert ez lehetővé tenné, hogy a vásárlók valós információk alapján hozzanak döntést az alkoholfogyasztással kapcsolatban. Az adatok ugyanis régiek, és sokszor ellentmondanak egymásnak. De már az is nagy segítség lenne, ha az alkoholos italok fogyasztásával járó kockázatokról összességében tájékoztatnának, és nem kizárólag a borokra kihegyezve.
Apropó, borfogyasztás: új trend rajzolódik ki a nem alkoholos italok terén. Egyre nagyobb figyelmet kapnak az alkoholmentesített és a részben alkoholmentesített borok az alternatív, alacsony alkoholtartalmú termékek iránt megnövekedett fogyasztói kereslet miatt. Előbbi elnevezés akkor használható, ha a termék tényleges alkoholtartalma nem haladja meg a 0,5 térfogatszázalékot, utóbbi pedig abban az esetben alkalmazandó, ha a termék tényleges alkoholtartalma meghaladja a 0,5 térfogatszázalékot, de alacsonyabb, mint besorolási kategóriájának minimális effektív alkoholtartalma.
Az európai szabályozás a címkézési előírások mellett konkrét rendelkezéseket rögzít a termékek előállítására vonatkozóan: az alkoholmentesítésnek kizárólag az EU által megszabott – egyedileg vagy együttesen használt – eljárások szerint kell történnie. Ez lehet részleges elpárologtatás vákuummal, membrántechnika és lepárlás alkalmazása. Az eljárást erre a célra kijelölt létesítményekben vagy helyiségekben kell végrehajtani, amelyeknek van adóraktározási engedélyük a köztes alkoholtermékek ágazatában és/vagy a borágazatban, és nem lehet őket más, borászati termékek előállítására vagy tárolására használt helyekkel összekötni. Érdekes, hogy a piac adta lehetőségek ellenére