A könyvben végigkövethetjük Mád történetét, szőlőtermesztését egészen napjainkig, és az is kiderül, hogyan kezdtek el a település szőlőhegyei szétbomlani dűlőkre. A település szőlőhegyei részben középkori eredetűek, de adatok róluk leginkább a 16-18. századból állnak rendelkezésre. Ekkor már több dűlőnek is volt megnevezése, ezek azonban csak részben egyeztek meg területileg a mai dűlőkkel.
A Royal Tokajinak öt történelmi dűlőben van területe: Mádon a Betsek-, a Birsalmás-, a Nyulászó-, és a Szent Tamás-dűlőkben, valamint a Mézes Mály-dűlőben, ami Tarcal határában található. Ezek történelme szintén megtalálható a könyvben.
Aszúkkal bemutatni a dűlők eltérő karakterét
A könyvbemutatón a dűlőket a borokon keresztül mutatta be Osváth Fruzsina borász, Turóczi István vezérigazgató, valamint Nagy Kornél. A pincészetnél kezdetben csak aszút készítettek, amiket ha tehették dűlőkre szelektáltak, amivel azt igyekeztek bemutatni, hogy a termőterület mindent megalapoz a borban, és a magas cukortartalom ellenére is vannak termőhelyi különbségek. Így a kóstolón mi is megérezhettük, hogy azonos évjáratban is milyen különbségek tudnak lenni egymáshoz közel eső területek borában is.
Az 52 oldalas, kis példányszámban készült, részletes történelmi könyv önmagában kereskedelmi forgalomban nem kapható, a Budán található selection.hu borkereskedésnél lehet beszerezni Royal Tokaji borok vásárlása esetén.