Tenyerét dörzsölve készült a leszámolásra az EP jogállamisági jelentéstevője – csattant, amit kapott vissza

2024. október 09. 14:11

A magyar ügyészség pontról pontra helyretette Tineke Strik, „az új Sargentini” valótlan állításait.

2024. október 09. 14:11

Nyitókép: Romy Arroyo Fernandez / NurPhoto / NurPhoto via AFP

 

Az Európai Parlament Magyarország jogállamiságával foglalkozó új jelentéstevője, Tineke Strik sajtótájékoztatója előtt az ügyészséggel nem konzultált, tőle adatokat nem kért, viszont a közösségi oldalán már a magyarországi látogatása előtt leírta, hogy szerinte mit fog itt tapasztalni – szögezte le közleményében a Legfőbb Ügyészség.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezért, mint írják,

visszautasítják „az Európai Parlament Magyarország jogállamiságával foglalkozó új jelentéstevője ügyészséget érintő valótlan állításait”,

hozzátéve: Magyarországon az ügyészség minden egyes ügyben a törvények előírásait betartva, szakszerűen, politikai befolyástól mentesen jár el.

Tény: „az új Sargentininek” is nevezett politikusnő látogatása előtt az X platformon osztotta meg erre vonatkozó gondolatait.

Mint írta:

„Szörnyű helyzetekre számítok – szegénységre, a menekültügyi eljárásból kizárt menedékkérőkre, üres egyetemek, és gyűlöletbeszédre, amit az emberi jogok védelmezőinek kell elszenvedniük. Ennek ellenére remélem, hogy megerősödöm a közös harci szellemünkben a szebb jövőért.

A helyszínről származó megbízható információkkal felvértezve

kemény eljárást indíthatunk Orbán propagandisztikus és hamis narratívái ellen,

valamint más, az ő kottájából játszó uniós szélsőjobboldali vezetők ellen. És mindenekelőtt szigorúbb végrehajtást követelhetünk az Európai Bizottságtól”.

Azt is leírta: a magyar hatóságokkal fog ugyan találkozni, de példaként csak az emberi jogi biztossal és az integritási hatóságot említette. Annál több delikvenst sorolt fel a saját oldalán: a holland, belga, ír, svéd, dán, valamint a német és az amerikai nagykövetet – közülük a német nagykövetet nemrég saját oldala feddte meg, hogy túlságosan messzire ment a magyar belügyekbe valóbeavatkozásban, David Pressmant viszont nem szorítja ilyen szűk keretek közé hazája.

Ezt is ajánljuk a témában

De Strik azt is elismerte:

„időm nagy részét civil szervezetekkel, aktivistákkal, volt bírákkal és akadémikusokkal fogom tölteni, akik komoly áldozatokat hoznak az alapvető szabadságjogok, a demokrácia és a jogállamiság helyreállításáért folytatott harcuk során. Olyan helyekre is ellátogatok, ahol a roma közösség nehéz körülmények között él”.

Vagyis láthatóan nem kiegyensúlyozott jelentésre, hanem politikai vádirat összeállítására készült.

Tevékenysége kifutásának pedig éppenséggel október 9-ét jelölte meg, amikor a „kemény per” lehetőségével élni is kíván, amikor Orbán Viktor felszólal az EP-ben.

Az ügyészség továbbá leszögezte: Strik véleménye szerint az ügyészség, a legfőbb főügyész nem független Magyarországon, azonban „a magyar ügyészi szervezet független a végrehajtó hatalomtól, a kormány vagy az igazságügyi miniszter nem utasíthatja a legfőbb ügyészt” – rámutattak, hasonló ügyészi szervezet működik az EU-n belül például Szlovákiában, Finnországban és Portugáliában is, ezzel szemben a francia és a német ügyészi szervezeti modell, miközben a szakminiszter utasíthatja az ügyészeket, erősen hierarchizált, ezzel mégsem volt bajuk az uniós szerveknek.

Ezzel szemben a magyar legfőbb ügyész egyedi ügyben utasítást nem ad, és megszüntetni se tud ügyeket, mint a szlovák kollégája.

Az ügyészség emellett helyre teszi a jelentéstevő állítását, miszerint Magyarország az egyik legkorruptabb állam az EU-ban – az Eurobarometer 2023-as felmérése szerint ugyanis alig minden ötödik magyart érint korrupció, és alig 9 százalék találkozott vele a közelmúltban, szemben az általános válasszal, miszerint úgy vélik, van-e ilyen Magyarországon – ez viszont már az uniós átlagnál jobb eredményt jelöl. Az említett 9 százalék esetében pedig az ügyészség fellép, és minden esetben, ahol annak fennállnak a törvényi feltételei, vádat emel.

A korrupciós bűncselekménnyel érintett regisztrált elkövetők számát vizsgálva megállapítható, hogy a magyarországi korrupciós helyzet viszonylag állandó.

Korrigálják azt az állítást is, miszerint „Magyarországon teljes büntetlenséget élveznek az elkövetők, illetve az ügyészi hivatalnál eltűnnek az ügyek” – ezzel szemben a magyar ügyészség, ahol annak fennállnak a törvényi feltételei, minden esetben vádat emel, sőt, 2023. óta egy új eljárással ismét bírósághoz lehet fordulni, ha egy feljelentést elutasítanak – éltek is a lehetőséggel tavaly már 35 alkalommal.

Striket ez nem érdekelte különösebben – a zöldpárti politikus sosem rejtette véka alá ellenszenvét.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000107
2024. október 09. 16:19
🍓 ️ ­É­­r­t­­é­­­k­­­e­­l­d­­­ ­­a­ ­s­­z­­e­x­­i­­ ­­­p­u­­n­­­c­­­i­­m­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­­.­­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­­.­­𝐅­­𝐔­𝐍
rasdi1
2024. október 09. 16:18
Tudom, hogy rendszeresen emlegetik az "ügyészség függetlenségét". De szerintem a bíróságnak kell függetlennek lennie. Az ügyészség nem független, az ügyészség része az állam végrehajtó szervezetének, a bíróságok előtt a közösséget, az államot képviseli. A bűnügyek esetében az ugyancsak a közösség nevében eljáró nyomozásokat felügyeli. Intézményi kérdésről van szó, nem esetleges, eljárásokat sértő, megzavaró személyi összefüggésekről. Azok, olyanok mindenhol vannak, és súlyuk, méretük jelentős mértékben függ állami sajátosságoktól, mint méret, milyen mértékű a társadalmi mobilitás stb. (Utalnék a régi viccre, amikor a kínai hallja Magyarországról, hogy ott 10 millióan élnek, azt mondja: hát akkor ott mindenki mindenkit ismer?) Nem véletlen, hogy az ügyész szó németül RECHTSANWALTER, angolul pedig STATE ATTORNEY. Azaz már a nevükben is benne van, hogy a közösség, az állam nevében járnak el.
Gullwing
2024. október 09. 16:11
Ócska balos kurvák.
google-2
2024. október 09. 16:03
Nem előítéletes egy kicsit ez a zöld asszony? Ha hívhatom így. Ma már nem tudni, ki micsoda. Olyan sikeres volt a nők egyenjogúságáért folytatott harc, hogy ma már azt sem tudni valakiről, hogy ő fiú vagy lány. Vagy valami képződmény a kettő között.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!