Németországból védték meg hazánkat: felelőtlenség volt az, amit a nagykövet tett

2024. október 05. 10:50

Ráadásul a hazánkkal kifejezetten ellenséges Frankfurter Allgemeine Zeitung hasábjain írták meg mindezt.

2024. október 05. 10:50
GROSS, Julia Katharina

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

„Tisztelet Magyarország iránt” címmel jelent meg Thomas Jansen szerkesztői kommentárja a Frankfurter Allgemeine Zeitungban, amely az orosz-ukrán háború kitörése óta kifejezetten ellenséges hangnemben írt hazánkról.

A véleménycikk felütésében a szerző arról írt, hogy a német nagykövetek külföldön egyértelmű megbízással rendelkeznek: az adott országban a német érdekeket kell képviselniük. Hogy ezek az érdekek egy adott időpontban pontosan mik, arról esetenként megoszlanak a vélemények – folytatta. 

„Azonban egy dolognak mindenképpen világosnak kell lennie: 

egy diplomatának mindenáron el kell kerülnie, hogy egy demokratikus állam polgárainak választási ajánlásokat adjon,

vagy akár csak ennek látszatát keltse. Ez akkor is érvényes, ha a Fideszről és Magyarország miniszterelnökéről, Orbán Viktorról van szó” – szögezte le Jansen.

A német nagykövet asszony Budapesten, a német egység napja alkalmából elmondott beszédével megsértette ezt az alapelvet – a Német Szövetségi Köztársaság kárára – idézte fel a szerző.

„Egy ilyen felsőbbrendű kioktatás kudarcra van ítélve”

Thomas Jansen hozzátette, hogy „Orbán helyett Berlin minden bizonnyal egy megbízhatóbb partnert szeretne, olyat, aki nem űz rendszeresen tréfát az EU-ból és nem közeledik Putyinhoz.”

Azonban véleménye szerint 

tiszteletlenség a magyar választói akarattal szemben, 

hogy a német nagykövet Budapesten arra szólít fel, „gondolják át, mennyiben teszi a magyar kormány működése jobbá az életüket magyarként”

Az újságíró ehhez kapcsolódóan hangsúlyozta, hogy „ezen túlmenően egy ilyen felsőbbrendű kioktatás eleve kudarcra van ítélve. Melyik magyar hagyná, hogy ez hasson rá? 

A kérdés inkább az, hogyan teljesítheti jobban feladatát a német diplomácia”

 – zárta cikkét a FAZ munkatársa.
 

Ezt is ajánljuk a témában

Szijjártó Péter bekérette a német nagykövetet

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt a német egység napja alkalmából tartott fogadáson Julia Gross, Németország Magyarországra akkreditált nagykövete nyitóbeszédében megemlékezett ugyan a magyarok jelentős szerepéről, melyet a német újraegyesítésben játszottak, s úgy fogalmazott, hogy akkor – illetve EU-csatlakozásunkkor – hazánk jelentős bizalmi tőkét szerzett magának, ennél azonban jóval több időt fordított fogadó országa kormányának nyílt és kendőzetlen kritikájára.

„Jelenleg aggodalommal látjuk, hogy a magyar kormány ezt a tőkét, amely az Önöké is, egy teljesen bizonytalan célú és bizonytalan kimenetelű politikai fogadás tétjeként kockára teszi. 

Ez a bizalom mostanában egyre jobban megrendül”

 – fogalmazott a nagykövet.

Julia Gross azt azt is elmondta: feltételezi, hogy „Önökben, magyar választókban – teljesen mindegy, hogy milyen a politikai irányultságuk – egyre gyakrabban merül fel a kérdés: hogy szolgálja ez az én érdekemet, mennyiben teszi ez jobbá az életet Magyarországon”.

Az elhangzottak nem maradtak reakció nélkül. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az esemény után Facebook-oldalán azt írta, hogy „Németország budapesti nagykövete beszédében hazánk szuverenitását sértő módon, súlyosan beavatkozott Magyarország belügyeibe”. Majd leszögezte, 

a hazánkban szolgáló nagykövetektől minden esetben elvárjuk a tiszteletet,

 ezért a nagykövet beszéde teljességgel elfogadhatatlan”

A tárcavezető a fentiek értelmében pedig bekérette Gross-t a külügyminisztériumba.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kodszurkalo-0
2024. október 05. 12:58
Csak a hülye, vagy aki nagyon tájékozatlan, nem látja, hogy brüsszeli "Komintern" központból van irányítva az egész, ennek az aktuális fejezte volt ez a beszéd -, ennek az elkövetkező hetekben, hónapokban további erős jelei lesznek. Ezek az idióták nem képesek felfogni, hogy Magyarország már átélt ilyen időszakot, de annak egy jóval durvább változatát.
sexykitty-5000104
2024. október 05. 12:56
🍓 ️ ­É­r­­t­­­é­­­k­­e­l­­d­­­ ­­a­­­ ­­­s­­­z­e­x­­i­­ ­p­u­­n­c­i­­m­­a­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­.­­­𝐗­­𝟏­𝟖­.­𝐅­­𝐔­­­𝐍
szeekely
2024. október 05. 12:53 Szerkesztve
B_kanya Binjamen Nyetanyahu, a Cionista Nagyallam miniszterelnoke... "Akit az ellenzékünk testi-lelki mentora pressman és az ő pórázát fogó héják pénzelnek." Pressman biztos nem penzeli Nyetanyahut. Pressman gay hazassagban el es a zsido orthodoxia ellenzi a gay hazassagot. Ezert talaltak ki nekik az AIDS-et. Anthony Blinken es Joe Biden sokkal inkabb visszafogni akarnak az izraeli aggressziot, de az amerikai zsidosag nem enged semmifele lazitast Izrael penzugyi es katonai tamogatasaban. Ennek ket oka van: - a liberalis zsidok orulnek, hogy a orthodoxia Izraelba koltozott es a hatukra sem kivanjak, hogy ezek a pajecosak visszamenjenek az Allamokba, ezert Izraelt biztonsagos tavoli orszagnak szeretik latni; - a konzervativ zsidok pedig az orthodoxia tamogatoi, melynek tanitasa szerint a zsido kulonleges, jobb ember masoknal, ez roppant tetszik nekik, ezert kiallnak Izrael mellett. Ha Donald Trump lesz az elnok, akkor Izrael egyebkent meg tobb tamogatast fog kapni.
B_kanya
2024. október 05. 12:42
"only 1 gecitolvaj-3B_kanya 2024. október 05. 12:22 Veve Zsoti aldotta meg a Karmelitat, baszod anyad? Vagy ki? Nem a Bese gatyad?" És aztán Bese ki lett baszva. De TI azóta is szopjátok az efebofil szörnyeket, mentegetitek a pedoszikrát és persze gecizsótitok az egyszemélyes szexbotránya után a tiszta kezek politikájáról pofázik a Parlamentben. Ja, a NERben kivizsgáltták, hogy a III/III poloska vezetésével "elszivárgott" pénzt a Diákhitelből, kitették, megtették a feljelentést és azóta szopjátok, mint a gyanús földügyek miatt kirakott kutyanepper lóf444$$zházyt... De Szájert sem fogod látni a Parlamentben - legalábbis Fidesz-színekben nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!