Somkuti Bálint: Lehetséges az eszkaláció a Közel-Keleten, regionális háború is kitörhet

2024. október 02. 10:00

A szakértő szerint minden a válaszcsapások mértékétől függ.

2024. október 02. 10:00
null

Nyitókép: MTI/EPA/Atef Szafadi

Rendkívüli ülést tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) szerdán az Izrael területe ellen intézett átfogó iráni rakétatámadás nyomán – a Magyar Nemzet ezzel kapcsolatban kérdezte Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértőt.

A mostani támadás az áprilisi támadásnál nagyobb volt. Több eszközt vetettek be és sokkal fejlettebb eszközökkel támadt Irán” – mondta a szakértő, majd mindezt részletezte: „a ballisztikus rakétákkal végrehajtott csapásokat sokkal nehezebb kivédeni, mint egy cirkálórakétát vagy egy drónt. Az, hogy itt csaknem kétszáz igaz, régebbi típusú ballisztikus rakétát használt Irán, egy lépés előre, de szerencsére csak egy kis lépés, tette hozzá.

Az izraeli beszámolók alapján minden rakétát elhárítottak, ami veszélyes területre zuhant volna, valójában egyik elhárítórendszer sem százszázalékos, így valószínűleg voltak becsapódások, de károkról nem érkeztek hírek.

Somkuti szerint „alapvetően attól függ a konfliktus további kifejlete, hogy Izrael mit és hogyan reagál. A korábbi iráni támadásra visszafogottan precíziós csapást mért egy rendkívül védettnek gondolt repülőtérre, 

most ha fájdalmasabb, erőteljesebb válaszcsapást mérnek Iránra, akkor arra egy hasonló és sokkal erősebb iráni válasz is érkezhet, és az már mindenképpen eszkaláció, amely egy nagyobb, regionális háborúhoz vezethet.

Ez az, amit nem lehet előre megmondani, összegezte a biztonságpolitikai szakértő.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
herden100
2024. október 02. 12:03
www.antropozofus.hu/ablak-a-vilagra/csibe-es-ember/
Tasi János
2024. október 02. 11:51
6 kommentből hármat látok. Véletlen? - Aligha...
Tasi János
2024. október 02. 11:17
Képzeld el ezt atomtöltetekkel. youtube.com/watch?v=YwYnpk2v-D8 5:00
Tasi János
2024. október 02. 11:10
Nem lehetséges. Izrael veszített és ha nagyon kicsire húzza össze magát, akkor - esetleg - fennmaradhat...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!