Orbánt imádják, Scholzot menesztenék a németek

2024. október 12. 19:11

Már jelöltjük is van a kancellár helyére.

2024. október 12. 19:11

Nyitókép: Kira Hofmann / Photothek Media Lab / dpa Picture-Alliance via AFP

Friedrich Merz, a német konzervatív ellenzéki Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetője szombaton a CDU testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) pártkongresszusán kijelentette: a két párt a jövő évi német parlamenti választások megnyerését tűzte ki céljául.

Eltökélt szándékunk, hogy megnyerjük az egy év múlva esedékes Bundestag-választást”

– mondta Merz az Augsburgban megrendezett pártkongresszuson a küldötteknek. A kancellári posztra pályázó Merz beszédében kiemelte, hogy a következő kormánynak vissza kell szereznie a bizalmat a politika megbízhatósága és következetessége iránt. A pártvezető hangsúlyozta, hogy a CDU és a CSU között összhang van, megtalálták a közös munka módját.

Merz korábban legyőzte Markus Söder bajor tartományi miniszterelnököt, a CSU elnökét a kancellárjelöltségért folyó belső választáson. Söder pénteken szintén leszögezte, hogy közös céljuk a kormánykoalíció leváltása, és mint mondta, ebben a személyi kérdések nem játszanak komoly szerepet.

A következő német parlamenti választást 2025. szeptember 28-án rendezik. Az előző, 2021. évi választás előtt Söder nem értett egyet Merz elődje, Armin Laschet kancellárjelöltségével. Az uniópártok akkor elveszítették a választást.

Söder többek között azzal indokolta Merz támogatását a CSU részéről, hogy a két párt egyetért a migrációs politika szigorításában. Ebben a kérdésben a CDU és a CSU véleménye az elmúlt években különbözött egymástól. Angela Merkel előző német kancellár, a CDU volt elnöke és Söder elődje, Horst Seehofer a menekültkérdésben a 2015-ös migrációs válság óta egymástól eltérő véleményt képviselt, ami időnként csaknem szakításhoz vezetett a két testvérpárt között.

A német jobboldalnak egyébként minden esélye megvan arra, hogy megnyerjék a német parlamenti választást. Mint korábban megírtuk: a keletnémet tartományokban, Szászországban, Türingiában és Brandenburgban tartott választásokon leszerepeltek a berlini kormány tagpártjai. A liberálisok (FDP) teljesen eltűntek a süllyesztőben, a Zöldek Türingiában és Brandenburgban estek ki a helyi parlamentekből, az Olaf Scholz kancellárt adó szociáldemokraták pedig 6 százalékot értek el Türingiában és 7 százalékot Szászországban.

A három kormánypárt együttes támogatása tehát alig tesz ki egy kis középpártot Kelet-Németországban.

A megszégyenülés csak a szocdemek esetében volt nem teljesen totális – mivel a most vasárnap Brandenburgban tartott választáson a helyben népszerű Dietmar Woidke miniszterelnök vezette szocdemek az utolsó pillanatban be tudták előzni a győzelemre készülő AfD-t – különösen a többi párt hozzájuk átálló szavazói segítségével. Erről részletesebben itt olvashat.

Orbánt eközben imádják a németek

Érdekesség, hogy a német kancellárral ellentében Orbán Viktor magyar miniszterelnök igen nagy népszerűségnek örvend Németországban. Mint a Mandiner olvasói emlékezhetnek: Orbán Viktor Európai Parlamentben elmondott beszéde után gyorsan kiderült:

a német kommentelők imádják, ahogy Orbán Viktor szétszedi Von der Leyent és Webert,

Rengeteg dicséretet kapott a német hozzászólóktól a magyar kormányfő a strasbourgi beszéde után. Nem beszélve arról, hogy Orbán ötletétől lett hangos a német sajtó is, miután a kormányfő  strasbourgi előadásában egy schengeni csúcstalálkozóra is kitért, ahol az illegális migráció kérdésének megvitatását szorgalmazná.

Ezt is ajánljuk a témában

(MTI / Mandiner)

***

 

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gilou-au-clavier
2024. október 12. 21:11
A németek befűtöttek mécsesekkel, de sajnos, hát nem volt elég! Túlélték, mégis megfagytak! A fagyhalál pedg után a kedves vezetőt, Aóbán Viktor nertárs-pajtást követelve, elkezdtek százezrével Taktaharkányra migrálni. Így vót, ez biztos!
kastellorizo
2024. október 12. 21:01
Nem lesz itt semmi fordulat, a nyugat náci, Németország megszállt ország, Merz erőtlen és szemellenzős.
Kybon
2024. október 12. 20:56
És mit mond a CDU muszlim tagozata...?
kastellorizo
2024. október 12. 20:54
Pelso j. 2024. október 12. 19:56 Pedig ez igaz. Itt még feljöhetsz a mandira köpködni. A napfényes nyugaton csak a hvg-szerű viccmagazinokat olvashatnád naphosszat. Gondolom, te se akarod, hiszen naponta itt eszik téged a fene. 🤣🤣🤣
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!