Mégsem csodás az élet Romániában: „politikai földrengést idézhet elő” a szélsőséges pártok előretörése

2024. október 23. 20:27

Az AUR és SOS Romania együttes parlamenti ereje nem várt fordulatot hozhat.

2024. október 23. 20:27
The leader of Romania's nationalist-sovereignist party AUR (Alliance for the Union of Romanians) George Simion addresses the media and supporters at the party's headquarters after the exit polls of the European Parliament Elections, in Bucharest, Romania.

Nyitókép: Daniel MIHAILESCU / AFP

Megháromszorozhatják parlamenti súlyukat Romániában a többi politikai alakulat által szélsőségesnek tartott, szuverenista jelszavakat hangoztató pártok, amelyek képviselete együttesen a 30 százalékot is meghaladhatja – derült ki az INSCOP közvélemény-kutató intézet szerdán ismertetett friss adatsorából.

Előretörtek a szélsőséges pártok Romániában

A Libertatea című lap által megrendelt felmérés szerint a december elsejei parlamenti választásokon a pártpreferenciájukat megnevező választók 30,2 százaléka szavazna a Szociáldemokrata Pártra (PSD), 21,4 százalékuk a Románok Egyesüléséért Szöveteségre (AUR), 13,2 százalékuk az európai néppárti tagsággal rendelkező Nemzeti Liberális Pártra (PNL), 12,7 százalékuk a magát szintén jobbközép pártként meghatározó, rendszerkritikus Mentsétek meg Romániát Szövetségre (USR), 8,1 százalékuk pedig Diana Sosoaca EP-képviselő SOS Romania pártjára.

Az INSCOP által használt minta 3,7 százalékos támogatottságot mutatott ki a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti jelöltlistái számára.

A közvélemény-kutató külön grafikonban kiemelte, hogy a jobboldali pártok (PNL, USR) együttes, 30,4 százalékos támogatottsága alig néhány tizeddel magasabb a baloldali PSD támogatottságánál,

míg a szélsőségesnek tartott AUR és SOS Romania együttes parlamenti ereje eléri a 31,8 százalékot, tehát mind a jobb- mind a baloldalét meghaladhatja. (A számításba belevették a PNCR nevű párt támogatottságát is.)

Az INSCOP igazgatója szerint a „szélsőséges-szuverenista profilú pártok” előretörése valódi politikai földrengést idézhet elő Romániában. Remus Stefureac szociológus arra is felhívta a figyelmet, hogy az egymás utáni hétvégeken megrendezett romániai választások sajátos menetrendje jelentősen befolyásolhatja még a december elsején rendezendő parlamenti voksolás eredményét, ugyanis az elnökválasztás első fordulója november 24-én lesz, és annak eredménye jelentős mozgósító erőt jelenthet az államfőjelöltjüket második fordulóba juttató pártok támogatói számára.

Romániában megyei pártlistás arányos rendszerben választják a kétkamarás törvényhozás tagjait, így a parlamenti helyeket a leadott szavazatok arányában osztják el az ötszázalékos választási küszöböt átlépő pártok között.

Az Inscop felmérését október 11-18 között, telefonos módszerrel végezték.

A kutatásnak az államfőjelöltekre vonatkozó eredményeit később teszik közzé.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
stavanger
2024. október 23. 21:59
A nyitóképen a jobboldali néni egész jól néz ki. De a baloldali is übereli az egy dk-s képen csoportosuló néniket.
sexykitty-5000122
2024. október 23. 21:34
🍓 ️ ­­­É­r­­­t­­­é­k­­e­­­l­d­ ­­­a­­­ ­s­­z­­e­­­x­­­i­ ­­p­­­u­­n­­c­i­­m­a­­­t­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­­.­­𝐗­𝟏­­𝟖­­­.­­𝐅­­𝐔­𝐍
contractor-2
2024. október 23. 21:28
A román patrióták hogy tetszenek a Fidesznek? Pedig csak a tükörképük.
letsgobrandon-2
2024. október 23. 21:19
regáti cigányok ... murica legjobb szövetségesei
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!