Itt van Európa új „beteg embere”? – Németország válsága magával ránthatja a kontinens nagy részét

2024. október 07. 10:08

Mind gazdasági, mind politikai, mind társadalmi válság sújtja azt a Németországot, ami eddig Európai „gazdasági motorjaként” volt számon tartva és amely a régió legfőbb politikai szereplője volt. Németország válsága az egész közép-európai régióra kihathat.

2024. október 07. 10:08
Olaf Scholz

Nyitókép: INA FASSBENDER / AFP

Ahogy a legfrissebb gazdasági adatok mutatják Németország problémái súlyosak. A német export szabadesésben van, a várakozások szeptemberben mínusz 6,3 pontra estek az előző havi mínusz 5,2 pontról – derül ki az exportvárakozásokról szóló felméréséből, amely az ágazat jelenlegi és jövőbeli alakulását figyeli és értékeli. 

Gazdasági válság

Az Euronews beszámolója szerint a német gazdasági hangulat szeptemberben 11 hónapos mélypontra zuhant, a ZEW-index meredeken csökkent. A gazdasági kilátások romlottak a legfontosabb német iparágakban, ami kihatott az euróövezet szélesebb körű moráljára is. 

A következő hat hónapra vonatkozó várakozások a legtöbb iparágban romlottak, 

a legmeredekebb visszaesés a gépgyártásban, az acélgyártásban, az autóiparban és a bankszektorban volt tapasztalható. 

Ezt is ajánljuk a témában

Visit FAW-Volkswagen factory in Foshan
Németország válsága az autóipart is érinti /Kép: FAW-Volkswagen gyár Kínában/ stringer / ImagineChina / Imaginechina via AFP)

Ezzel szemben az építőipar, a közművek és a távközlési ágazatokban optimistábbak voltak a kilátások. Európa gazdasági motorja könnyen Európa „beteg emberévé” válhat.

A német gazdaság rossz közérzete az euróövezet szélesebb rétegére is kihatott.

A ZEW hangulatindex szeptemberben az euróövezetben 17,9 pontról 9,3 pontra esett, ami elmaradt a várt 16,3 ponttól, és közel egy éve a legalacsonyabb értéket érte el. 

Németország válsága: migráció

Az országnak nemcsak gazdasági visszaeséssel kell szembe néznie, hanem a lakosság egyre inkább követeli a migrációs politika megváltoztatását. A tartományi választásokon minden korábbinál jobban szerepelt a szigorítást támogató AfD. 

Németország szeptemberben minden határon ellenőrzést vezetett be. 

Ezzel gyakorlatilag végül közvetett módon elismerték Berlinben: nem fenntartható a nyitott határok politikája. A fokozódó politikai nyomásra reagálva Nancy Faeser német belügyminiszter  2024. szeptember 16-i kezdettel minden határátkelőnél bevezette a határellenőrzéseket, és bejelentette, hogy kidolgoznak egy modellt az „illegális migránsok belépésének megtagadására”.

Azonban az eddig beengedett illegális migránsok tömege komoly problémákat okoz: több terrortámadás is történt idén és egyre nagyobbak a társadalmi feszültségek. Például egy olyan törvény bevezetésén dolgoznak a német szociáldemokraták, amely bizonyos számú migrációs hátterű tisztségviselő alkalmazására kötelezné a közhivatalokat. 

Ezt is ajánljuk a témában

Drogliberalizáció

Németország gazdasági problémái valamint a migráció okozta feszültségek mellett még egy olyan kormánya is van, amely a problémák megoldása helyett a füvezés legalizálta. Ez azonban nem biztos, hogy nyerő téma a szavazók körében, különösen mivel az áprilisi legalizáció óta radikálisan megnőtt a közlekedési balesetek száma. Más problémák is vannak, ami növeli a német társadalom elégedetlenségét a legalizációval kapcsolatban. 

A droggal kapcsolatos cselekmények miatt börtönbüntetésre ítélt embereket engednek az utcára, ami súlyos közbiztonsági kockázatot jelent – írta a Drogkutató Intézet, amely megjegyzi, eközben egyre inkább növekszik az ellenérzés a döntéssel kapcsolatban. 

Mit jelent ez Európa számára?

A Berlin inkompetens baloldali-zöld kormánya által okozott problémák gondot jelenthetnek Közép-Európa számára is, hiszen gazdaságilag a térség rá van kötve Németországra. A negatív előrejelzések ellenére még van rá remény, hogy változtat a német vezetés.

Nemcsak a gazdaságra hathat negatívan a gyengülés, hanem Európa vezető is nélkül maradhat, hiszen Németország volt az EU zászlóshajója, akinek a szava jelentett valamit a világban. Bár a gyengülés ellenére továbbra is a világ egyik vezető gazdasága, de nagyhatalmi szerepe jelentősen meggyengült, hiszen már egyetlen nagyobb konfliktusban sem tud közvetítői szerepet játszani, nem jelent tényezőt sem a Közel-Kelet válságában, sem pedig az orosz-ukrán háborúban, amellyel kapcsolatban a vezetés sokáig habozó magatartást vett fel. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szerintem
2024. október 07. 11:12
A hazai mindenszaristák, most éppen a tiszafostossal az élen számonkérik, hogy miért nem jobban megy a gazdaság. Miközben meg az EU a gazdaságot ellehetetlenítő lépései, meg az ilyen balfasz német kormányzás az ideáljuk. Oximoron.
Oeregfiu
2024. október 07. 11:05
A legnagyobb veszteséget az energiával kapcsolatos intézkedések generálták. Ezek sajnos nem csak a németek hanem az egész EU ellátását, gazdasági életét és a 'kis emberek' megélhetését is megnehezítették! A nagyszámú migráns jelenléte csak még növelte a nehézségek szintjét.
Szerintem
2024. október 07. 10:58
"a legmeredekebb visszaesés a gépgyártásban, az acélgyártásban, az autóiparban és a bankszektorban volt tapasztalható" Figyelemre méltó, hogy a bankszektorban is. Menekül a felhalmozott tőke is Németországból. Ami már pár éve elkezdődött még csak a gazdagokkal, már a középosztály is kimenteni igyekszik a vagyonkáját Németországból. A nagyobb vagyonokat a gazdag arab országokba, a középosztály meg a biztonságosabban gondolt norvég, izlandi bankokba. Érdekes, hogy kerülik Svájcot is.
nemecsekerno_007
2024. október 07. 10:39
USA gyarmat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!