Nagyon szoros eredmény született a brandenburgi tartományi választáson

2024. szeptember 23. 08:47

Csupán kicsit több, mint egy százalékkal győztek Scholzék.

2024. szeptember 23. 08:47
null

Nyitókép: Dietmar Woidke /Tobias SCHWARZ / AFP

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt: vasárnap megtartották a brandenburgi tartományi választást Németországban. Az idei ősz harmadik keletnémet tartományi voksolásán az volt a kérdés, hogy a kormánykoalíciót vezető SPD vagy a pedig az egyre erősödő AfD győz-e. A felmérések az AfD sikerét jósolták, de végül úgy tűnik a Brandenburgot 1990 óta kormányzó szociáldemokraták egy hajszállal megnyerték a választást. 

Az előzetes eredmények szerint az SPD megelőzte az AfD-t a brandenburgi választáson – írja a Zweites Deutsches Fernsehen német közszolgálati televízió híroldala. Az előzetes eredmény alapján a szociáldemokraták 30,9 százalékot kaptak, az AfD 29,2 százalékon áll, míg a kereszténydemokratákra csak a tartomány 12,1 százaléka adta le a voksát. Jól teljesített az újbalos-populista Sahra Wagenknecht Szövetsége, amely 13,5 százalékát vitte el a szavazatoknak. 

A szövetségi kormánykoalíció két tagja a Zöldek és a liberálisok gyenge eredményt értek el: a Zöldek 4 százalékot kaptak, míg a liberális FDP még az 1 százalékot sem érte el. 

Bár alig egy százalék választja el az első két pártot Olaf Scholz kancellár elégedetten nyilatkozott. „Nagyszerű, hogy nyertünk” – mondta New York-i látogatásán. „Éreztem, hogy valami történik” – tette hozzá. Scholz New Yorkban tartózkodik az ENSZ jövőjéről szóló csúcstalálkozón. A Reuters elemzése szerint ez a győzelem valószínűleg nem fog segíteni Scholzon, mivel Dietmar Woidke, a népszerű, hivatalban lévő brandenburgi SPD-miniszterelnök a kampány során elhatárolódott a kancellártól és bírálta a szövetségi kormány politikáját.

Daniel Keller SPD-frakcióvezető hétfő reggel azt nyilatkozta, hogy már a héten megkezdhetik a koalíciós tárgyalásokat. A szociáldemokraták nyitottak a CDU-val és a BSW-vel való tárgyalásokra – mondta Keller egy rádióinterjúban. 

A jelenlegi állás szerint a szövetségi kormánykoalíció három pártjából a Zöldek sem jutnak be a brandenburgi parlamentbe. A brandenburgi Zöldek aggodalmukat fejezték ki a leendő tartományi parlament összetételével kapcsolatosan. 

„Természetesen van csalódottság – de elszántság is. Most már tényleg létrejön az a horrorisztikus tartományi parlament, amire figyelmeztettünk”

 – mondta Benjamin Raschke a Zöldek jelöltje a Német Sajtóügynökségnek. „Nincs olyan progresszív erő, amely a társadalmi igazságosság, a környezet- és klímavédelem mellett áll ki” – tette hozzá. 

A Zöldek Brandenburgban drasztikus veszteségeket szenvedtek el a vasárnapi tartományi választásokon, az előzetes eredmények szerint 4,1 százalékon végeztek, szemben az öt évvel ezelőtti 10,8 százalékkal.

Az ARD által közzétett exit poll szerint az SPD-re szavazók háromnegyede nem meggyőződésből voksolt a szociáldemokratákra, hanem inkább az AfD győzelmét szerették volna megakadályozni. A ZDF szerint a részvételi arány 73 százalékra emelkedett az öt évvel ezelőtti 61 százalékról.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

 

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. szeptember 23. 11:13 Szerkesztve
Hogy végül a szocik végeztek az első helyen, annak csak pszichológiai jelentősége van; ők így is úgy is összefeküdtek volna a CDU-val. (Persze a szélsőséges "zöldek" nagy bánatára...)
Sztrovacsek
2024. szeptember 23. 11:12
"Csupán kicsit több, mint egy százalékkal győztek Scholzék." Na most tételezzük fel hogy ott is a magyar választási rendszer működik, miszerint a győztes mindent visz.
Hohokam
2024. szeptember 23. 11:09
Zöld nincs, libsik szintúgy, a CDU-nak nevezett beépített látszat-konzervatívok csúsznak lefelé, de azzal együtt csapataink harcban állnak a nácifasisztarasszista AfD-vel szemben, akik megengedhetetlen véleménye, hogy Németország német ország....hány Solingen kell még nekik?
Kormánypárti2
2024. szeptember 23. 10:56
Igen, máskülönben igencsak kilógott volna a csa lóláb. :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!