AfD kontra szocdemek: így választott Brandenburg

2024. szeptember 22. 18:02

Vasárnap lezajlott a brandenburgi tartományi választás is Németországban.

2024. szeptember 22. 18:02
State election in Brandenburg - Brandenburg state parliament

Nyitóképen: a brandenburgi lobogó (fotó: Michael Bahlo / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

 

Megtartották a brandenburgi tartományi választást Németországban. Az idei ősz harmadik keletnémet tartományi voksolásán is az volt a kérdés, hogy a rendszerpárti vagy a rendszerkritikus erők győznek-e a választáson.

Szeptember elején Türingiában nagy győzelmet aratott a rendszerkritikus, jobboldali AfD; míg Szászországban 1 százalékkal a CDU megelőzte az AfD-t.

Brandenburg a harmadik idén ősszel voksoló tartomány: itt az volt a kérdés, hogy a közvélemény-kutatásokban jó ideje vezető AfD vagy a tartomány hagyományos balos kormánypártja, a szocdemek (SPD) futnak-e be az első helyen. A választás előtti utolsó hetekben az SDP nagy hajrával jött fel az AfD nyakára, ugyanakkor az AfD is erősödött némileg.

Ezt is ajánljuk a témában

Az SPD támogatottságának növekedésével egy időben a legtöbb további párt – így a CDU, a szélsőbalos Linke, a Zöldek és a liberálisok – népszerűsége csökkent. Sahra Wagenkecht újbalos-populista mozgalma viszont itt is betört a helyi politikai életbe.

A vasárnapi választás lezárultával itt vannak az első becslések, az ARD prognózisa:

 

Szocdemek 31%

AfD 30%

CDU 12%

Sahra Wagenknecht Szövetsége 12%

Zöldek 5%

Baloldal (Linke) 3%

 

Ha ezek maradnak az erőviszonyok, a brandenburgi parlament 88 képviselői helyéből 30 jutna az SPD-nek, 29 az AfD-nek, 12 a CDU-nak és szintén 12 Sahra Wagenknechtéknek, és ha a Zöldek bejutnak 5 százalékkal, nekik is jut 5 képviselői hely.

Ha ezek lesznek a végső erőviszonyok, azok kedveznek a jelenlegi brandenburgi kormánypártoknak;

az SDP jelenleg a CDU-val és a Zöldekkel kormányoz, és a három koalíciós társnak együtt 47 fővel többsége lehet a 88 fős tartományi parlamentben a következő ciklusban is; így sem az AfD-vel, sem Wagenknechtékkel nem kell tárgyalniuk a hogyan továbbról.
 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Beszélgető
2024. szeptember 22. 20:06
Még nem öltek meg elég németet a migránsok. Reméljük, hogy mire eleget ölnek meg, akkor lesz még elég ahhoz, hogy többséget szavazzanak a saját védelmükre…
pipa89
2024. szeptember 22. 20:03
Ezeknek annyi. Megalapíthatják a globcsik az európai kalifátust.
Nasi12
2024. szeptember 22. 20:02
Néztem a bajor sörfesztivál megnyitóját. Órákkal elötte álltak a kapunál. Aztán amikor megnyitották mint a csorda rohantak ezrével. Ide jutottak.
Bastyaelvtars
2024. szeptember 22. 19:56
Nem kell aggódni. A nácikat errefelé karanténban tartják, nem kormányon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!