Három a német igazság: Brandenburg népe is választ

2024. szeptember 21. 11:20

Vasárnap a Berlin körül fekvő Brandenburg tartományban is választást tartanak – újabb erőfelmérésként a rendszer pártjai és kritikusai között.

2024. szeptember 21. 11:20
null
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

Nyitóképen: Brandenburg parlamentje, Potsdam újjáépített királyi palotájában (fotó: Wikipedia)

 

Ismét tartományi választásra kerül sor Németországban, és újra a keletnémet területen voksolnak: vasárnap Brandenburg tartomány törvényhozásáról döntenek a helyiek.

Az egyharmad magyarországnyi területű, 2,5 milliós lakosságú Brandenburg az egykori Poroszország egyik magterülete volt, a Berlin körüli tágas, nem túl sűrűn lakott vidék, amely aztán az NDK szíve lett. A német újraegyesítés után Berlin önálló tartomány lett – a vörös főváros teljesen speciális pártpolitikai térképpel rendelkezik –, Brandenburg pedig Berlin körül alakult meg a porosz militarizmus fővárosával, Potsdammal mint székhellyel.

Brandenburg az elmúlt évtizedekben hagyományosan vörös tartomány volt,

méghozzá régimódi vörös: a szocdemek és a posztkommunista baloldal fellegvára Kelet-Németországban. A politikai térkép a legutóbbi, öt évvel ezelőtti választáson kezdett igazán átszíneződni: a szocdemek a korábbi eredményeikhez képest visszaesve 26 százalékot értek el, az AfD a korábbi támogatottságát megduplázva 23 százalékot szerzett; a CDU 15, a Zöldek 11, a szélsőbal szintúgy 11 százalékot ért el.

A sokszínű parlament sokszínű koalíciót eredményezett: Dietmar Woidke szocdem miniszterelnök összefogott a Zöldekkel és a CDU-val, egy „Kenya-koalíciót” alakítva (utalva a pártok színeire). Mint látható, a CDU-nak itt sem volt problémás a baloldali fősodor mellé beállnia, a hárompárti koalíciónak aztán kényelmes többsége lett Potsdamnak.

Öt évvel később, a mostani kampány során minden szem azt figyeli, hogyan alakul Brandenburgban (is) a rendszer erőinek és kihívóinak az összecsapása.

Ezt is ajánljuk a témában

Emlékezetes, szeptember elején Szászországban és Türingiában is éles politikai versengést hoztak a helyi választások. Míg Türingiában nagy fölénnyel nyert a rendszerkritikus jobboldali AfD, addig Szászországban a CDU 1 százalékkal több szavazatot kapott az AfD-nél.

Brandenburgban is nagy a tét, 

és a versengés most, a legutolsó időszakban vált igazán nyílttá. Az elmúlt több mint egy évben az AfD kényelmesen vezette a népszerűségi listát, míg a vezető kormánypárt szocdemek folyamatosan leszálló ágban voltak. Mellettük csak a CDU rúgott labdába – no és az elmúlt hónapoban Sahra Wagenknecht újbalos mozgala, amely itt is feltört a népszerűségben. A szélbalos Linke, a Zöldek és pláne a liberálisok pedig eltűnni látszanak a süllyesztőben.

A felmérések alapján a versengés az elmúlt hetekben vett egy éles fordulatot: ha igazak a számok, kilőttek a szocdemek, míg a CDU és Sahra Wagenknecht támogatottsága zsugorodni kezdett. 

A szocdemek így a választás előtti napokban megközelítik az AfD-t,

amely egyébként maga is erősödött valamennyit. A változás oka egyértelmű: sokan az utolsó pillanatban átpártolnak a szocdemekhez, csak hogy az AfD első helyezését, választási győzelmét megakadályozzák.

A legutolsó felmérések szerint az AfD 27-29 százalékon, a szocdemek 25-27 százalékon állnak, míg a CDU 14-16, Sahra Wagenknechték 13-17 százalék körüli támogatottságra számíthatnak. Kérdés, hogy a Zöldek vagy a Baloldal bejut-e még a parlamentben, jelenleg inkább a kiesésük prognosztizálható.

A brandenburgi választási kampányt követő német média-fősodorban látványos a taktikai szavazás szorgalmazása az AfD győzelmének megakadályozására. A szocdemeket fölfelé húzza a helyi miniszterelnökük, Dietmar Woidke népszerűsége is: a választók közel 60 százaléka őt látná inkább továbbra is a kormányfői székben, mintsem az alig 16 százalékos népszerűségű afd-s kihívóját, Hans-Christoph Berndtet.

A brandenburgi választási kampányban elkeveredtek egymással a nagy országos ügyek és a vidékies tartomány helyi problémái. A legutóbbi listavezetői vitán a legfontosabb témák a bevándorlás, a munkaerő hiánya, a szélsőjobboldal terjeszkedése, a tartományban letelepedett Tesla-óriásgyár, a természetvédelem és a szénbányászatból való németországi kiszállás voltak. A vitán Woidke szocdem kormányfő és a CDU csúcsjelöltje azzal érvelt, hogy Brandenburgban kórházak és gyárak nem tudnának működni a külföldi munkaerő nélkül, addig az AfD-csúcsjelölt Berndt a migrációs hátterű bűncselekményeket ítélte el hangsúlyosan.

Brandenburg népe vasárnap hoz ítéletet a pártok és vezetőik eddigi teljesítményéről. Jelen állás szerint a legvalószínűbb egy négypárti parlament, az AfD minimális győzelmével. Akár győz az AfD, akár nem, szinte bizonyos, hogy nem fog kormányrúdhoz jutni. 

A CDU továbbra is kizárja a koalíciót az AfD-vel, 

a baloldalról nem is kell beszélni. A tartományban eddig is együtt kormányzó SPD és CDU folytathatja az együttműködést, de valószínű, hogy nem lesz kettejüknek többsége a tartományi parlamentben. Ez esetben Sahra Wagenknechték balos-populista mozgalma jöhet szóba mentőövként: a CDU az AfD-vel szemben a Wagenknechtékkel való együttműködést nem zárja ki, és még az SPD-vel is eldöcöghetnek valahogy. Elképzelhető egy SPD-CDU kormányzat Wagenknechték külső támogatásával – vagy merészebb esetben formális koalíciókötésükkel. De az erőviszonyokat előbb még meghatározzák vasárnap a brandenburgi választópolgárok.

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000087
2024. szeptember 21. 13:19
🍓 ️ ­É­­r­t­é­­­k­­e­l­­d­­­ ­­­a­­­ ­­­s­­z­­e­­x­i­­ ­p­u­­­n­­­c­­­i­­­m­a­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­.­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­.­­­𝐅­𝐔­­𝐍
lemez
2024. szeptember 21. 13:17
Meg is mondta ursula a cia hercegnöje,hogy Magyarország sorsára jutnak.A francia unios demokrácia szakpolitikusa az europai egyesült államok hű harcosa is megmondta hogy a magyarokkal,lengyelekkel mondvacsinált eszközökkel ,ürügyekkeldolgoztak hivatkozáss a jogállam megsértésére vonták el a pénzeket.Irány választani németek.
auditorium
2024. szeptember 21. 12:59
Érdemes az ARD TV-hiradókat nézni, tart a szavazástól a brandenburgi térség, főleg az AfD voksoktól. Ezért a CDU próbál igérni változást. 16 évig hagyták magukat balra terelni, most ébredeznek, h. még mindig jobb a CDU mint a szélsőjobb AfD, mely lezárná a bevándorlást, a német érdekeket figyelembe venné és a német manhattani bankban őrzött aranykészletet is visszakérné (ha még megvan). Ezért nevezik nácipártnak és próbálják megtiltani. EGy Spiegel heti magazin fedőlapján ez olvasható: " WIR HABEN NICHTS GELERNT" . A tétovázó, pipogya kormányzás radikalizálódást eredményezett.
templar62
2024. szeptember 21. 12:20
A CDU - t , ha otthagyják a vacilálók , 50 - ot is elérhet az AfD . Gott m8t uns .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!