Így választott Szászország és Türingia: előretört az AfD, összeomlottak a baloldali kormánypártok

2024. szeptember 01. 18:12

Vasárnap két keletnémet tartományban voksoltak a választók: nagy volt a tétje a régi pártok és rendszerkritikus új kihívóik megmérettetésének.

2024. szeptember 01. 18:12
null

Nyitóképen: Wartburg vára Eisenachban, Türingiában (fotó: Wikipedia)

 

Vasárnap választást tartottak Szászországban és Türingiában. A két keletnémet tartományban a választók arról döntöttek, hogy továbbra is a régi rendszerpártok kezébe adják a tartományok vezetését, vagy pedig új többséget adnak az új, rendszerkritikus pártoknak, jobbról az AfD-nek, balról Sahra Wagenknecht mozgalmának.

A vasárnap esti első becslések a következő adatokat mutatják, százalékban:

 

SZÁSZORSZÁG

CDU: 32

AfD: 31

Szocdemek: 7

Zöldek: 5

Sahra Wagenknecht mozgalma: 11

Baloldal: 4

 

TÜRINGIA

CDU: 24

AfD: 33

Szocdemek: 6

Zöldek: 4

Sahra Wagenknecht mozgalma: 14

Baloldal: 11

 

Szászországban fej-fej mellett áll a CDU és az AfD, a kereszténydemokraták kis előnye látható, ami a legutolsó felmérések egy részéből is várható volt. Türingiában pedig nagy győzelmet aratott az AfD, ott is csak a CDU maradt talpon a régi pártok közül. 

Sahra Wagenknecht új baloldali mozgalma mindkét tartományban a harmadik helyen futott be.

A német baloldali-liberális kormányzat pártjai leszerepelt, amint az várható volt. A másfél évszázados múltra visszatekintő szocdemek Szászországban 7, Türingiában 6 százalék körüli eredményre számíthatnak – 

örülhetnek, hogy egyáltalán bent maradnak a tartományi parlamentekben. 

A Zöldek mindkét tartományban a bejutási küszöbnél billegnek, akár egyik vagy mindkét parlamentből ki is eshetnek. 

A liberális szabad demokraták teljesen összeomlottak, az első becslések még csak nem is mutatják a küszöb alatti eredményeiket –a későbbiek pedig 1-1 százalék körüli eredményt mutatnak nekik a két tartományban, vagyis gyakorlatilag megsemmisültek.

A szavazatok összeszámlálása és a végeredmény kihirdetése után pontosan meglesz majd a törvényhozási képviselői helyek eloszlása is, ami után indulhat a választást követő játszma a kormányalakításokért. A mostani radikális politikai átrendeződés valódi próbája majd ez lesz. 

Nagy kérdés, hogy a rendszerkritikus pártok, akár ha az első helyen is végeztek, odajutnak-e a kormányzáshoz. 

Az AfD-vel a CDU határozottan kizárja a közös kormányzást, 

a régi baloldali pártok és az AfD összefogásáról pedig elmélkedni sem érdemes. A CDU viszont nem zárja ki a Wagenknecht-féle új baloldallal való együttműködést. Az is lehetséges, hogy végeredményben egy a kereszténydemokratáktól az új szélsőbalig terjedő kormánykoalíció vagy más együttműködés alakul majd a tartományok vezetésére.

Alice Weidel, az AfD elnöke vasárnap este a pártja „történelmi sikeréről” beszélt, utalva arra, hogy Türingiában első alkalommal a legerősebb párttá váltak. 

Kifejtette: a választók  szerinte azt akarják, hogy az AfD kormányozzon, 

az AfD nélkül nem is lehet stabil kormányt alakítani.

Carsten Linnemann, a CDU főtitkára viszont a pártja korábbi irányvonalának megfelelően vasárnap este is kizárta, hogy az AfD-vel koalícióra lépjenek. „Ebben nagyon, nagyon világosak vagyunk” – tette hozzá. A CDU a parlament centrumából fog szerinte kormányt alakítani.

Michael Kretschmer, Szászország CDU-s miniszterelnöke örömmel fogadta az eredményeket. „Minden alapunk megvan az ünneplésre. Öt kemény év van mögöttünk” – mondta.

A szocdemek szomorkodnak: Kevin Kühnert SPD-főtitkár elismerte: 

„Nem az ünneplésről szól az este. Megvolt a valós veszélye a tartományi parlamentekből való kiesésnek.”

Björn Höcke, a Türingiában győztes AfD helyi vezetője kifejtette: „Mi vagyunk az első számú néppárt Türingiában. Nagyon boldog vagyok, történelmmi eredményt értünk el.”
 

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 216 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. szeptember 05. 09:10
Az NDK-s fejekben 40 év mínusz van…hosszú a gyógyulás…😥
röviden
2024. szeptember 02. 09:36
Azért minden német választás értékelésekor tartsuk szem előtt, hogy Németország még mindig amerikai katonai megszállás alatt van. Most már a keleti fele is.
bozso-az-ordog-es-annak-ugyvedje-69
2024. szeptember 02. 08:25
A német politikai rendszer a választók egy jelentős részének semmibevételére épült kb. 2014-2015 óta. Íme az eredmény: az AfD! Katasztrófális. De a szászországi és türingiai választópolgárok nem kívánják látni azokat az „észkombájnokat” (lásd pl. Nancy Faeser-t, de még sorolhatnám), akik a jelenlegi német politikát rájuk szabadították. Nancy Faeser pl. a kések hosszát akarja korlátozni, nem a kést gyilkolásra használni kívánók számát --- klasszikus fantomválasz avagy ködszurkálás.
Picnic Niki
2024. szeptember 02. 06:59 Szerkesztve
Végre felébredtek a német polgárok is, h többség akarata ellenére nem lehet minden marhaságot lenyomni a torkukon. A politikusaik pedig arra, amit csinálnak nagyon sokuknak nem tetszik
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!