Felébredt két nyugat-európai ország: rálépnek a magyar útra

2024. október 26. 10:35

A holland kormány radikális lépésre készül: visszaküldené a menekülteket Szíriába, korlátozná a menekültstátuszt, és visszaállítaná a határellenőrzést – de vajon mit szólnak ehhez az európai országok?

2024. október 26. 10:35
Israeli army forcibly displace Palestinians in northern Gaza once again

Nyitókép: Mahmoud Issa / AFP

 

A holland kormány szigorúbb menekültügyi szabályokat vezetne be: visszaállítaná a határellenőrzést, három évre korlátozná a menekültstátusz idejét, és visszaküldené a menekülteket Szíria bizonyos „biztonságos” területeire – jelentette be Dick Schoof, a holland miniszterelnök. 

Az új szabályozás részeként az önkormányzatoknak nem lesz kötelező meghatározott arányban menekülteket befogadniuk, és a kormány a családegyesítést és a lakhatási támogatásokat is szigorítaná. 

A lépés célja az illegális bevándorlás visszaszorítása és azok visszaküldése, akik egy másik európai országban már menedéket kértek.

A holland hatóságok növelnék az idegenrendészeti szállások kapacitását is, ahol az elutasított vagy iratok nélkül érkező menedékkérőket helyeznék el a kitoloncolásukig. A tervezett intézkedéseket a parlament két kamarájának még meg kell vitatnia. 

A PVV vezetője, Geert Wilders, aki korábban a kormánykoalíció felbomlását is kilátásba helyezte, most hangsúlyozta, hogy a lényeg az intézkedések hatályba lépése.

A holland intézkedések tükrözik az Európai Unió tagállamainak folyamatos küzdelmét a migrációs válsággal. Eközben a Die Welt konzervatív német lap cikkében kiemelte: míg Németországban idén 170 ezer menedékkérelmet regisztráltak, Magyarországra alig érkezett menedékkérő. 

Orbán Viktor miniszterelnök szerint sok európai ország irigyelné a magyar helyzetet,

míg az Európai Parlament elnöke szerint egyes tagállamok különutas politikája, köztük Magyarországé, akadályozza az uniós közös célok elérését, és hozzájárul ahhoz, hogy az unió zsákutcába került.

Svédország nagy lépésre készül – amit Orbán Viktor már hét éve szorgalmazott.

Svédország a kibocsátó országok fejlesztésével csökkentené az illegális migrációt – jelentette be Benjamin Dousa, a nemzetközi együttműködésért felelős miniszter hétfői sajtótájékoztatóján. 

Bezzeg Brüsszel 200 millió eurót von le Magyarország uniós forrásaiból a migrációs szabályok megsértése miatt. Az Európai Bizottság döntése azután született, hogy Magyarország nem fizette ki az Európai Bíróság által kiszabott büntetést a menekültjogi szabályok megsértése miatt. A levonást követően Magyarország napi egymillió eurós bírságot is kap, amíg nem tesz eleget a bírósági ítéletnek és nem módosít a menekültügyi eljárásokon. A vita a 2015-ös migrációs válságból ered, amikor Magyarország tranzitzónákat hozott létre a határon, amit később az uniós joggal ellentétesnek minősítettek.

Ezt is ajánljuk a témában

A 2028-ig tartó, négyéves fejlesztésisegély-stratégia keretében 3 milliárd svéd koronát (kb. 106 milliárd forintot) fordítanának arra, hogy 

mérsékeljék a Svédország és az EU irányába tartó illegális bevándorlást.

A kezdeményezés összhangban áll azzal, amit a magyar kormány már a migrációs válság kezdete óta képvisel: Orbán Viktor miniszterelnök hét éve hangsúlyozta, hogy „nem a problémát kell idehozni, hanem a segítséget kell odavinni, ahol szükség van rá”. 

Bár Orbánt akkoriban emiatt sokan bírálták, Svédország most hasonló irányt vett.

Ludvig Aspling, a Svéd Demokraták szóvivője elmondta, hogy a hosszú távú együttműködés célja a migráció alapvető okainak megszüntetése fejlesztésekkel, elősegítve az érintett országok békéjét és stabilitását. 

A svéd kormány tervei között szerepel a visszatérni kívánó migránsok támogatása is: javítanák az infrastruktúrát a kibocsátó és tranzitországokban, valamint segítenének a visszatérők szakmatanulásában és munkakeresésében. Emellett fellépnének az emberkereskedelem ellen is.

Ezt is ajánljuk a témában

A svéd kormány már számos migrációellenes intézkedést hozott: szigorították a családegyesítés szabályait, és szeptemberben döntöttek arról, hogy 2026-tól jelentős összeget, 359 ezer koronát (kb. 12 millió forintot) ajánlanak fel azoknak a migránsoknak, akik önként visszatérnek hazájukba.
 

 

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atti64
2024. október 26. 13:28
HÁNY EMBER ÉLETE SZÁRAD A LELKETEKEN FASZOPO UNIOS PATKÁNY CSÜRHE??????????????????????????????????????????????????????????????,
survivor
2024. október 26. 13:03
birozs hány migránst akar ? A Megváltó hoz 200E-t. birozsnál hány lakik ? mer a Vitnyédi 5000 fős telep kevés lesz ám !!
survivor
2024. október 26. 12:58 Szerkesztve
Csak annyit kellene mondani: nem engedünk be SENKIT. Részlegesen FELFÜGGESZTJÜK a menekültügyi egyezményeket-30 évre.... Amíg ezt NEM teszik.... Adolf is az Endlüsungot preferálta. problem solved Wannseei konferencia. Pedig 50 E Ford teherautóért az ÖSSZES zsidót kiengedte volna az US .ba... Samu bácsinak ez nem kellett. 100 zsidó élet nem ért meg azUSAnak 1 Ford teherautót.... (kerekítve) Most az EU euro ezreket fizetne 1 migráns hazameneteléért..
sexykitty-5000126
2024. október 26. 11:58
🍓 ️ ­É­­r­­t­­­é­­­k­­­e­­­l­­d­­ ­­­a­­ ­­s­­­z­­­e­x­­i­­ ­­­p­u­n­c­i­m­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­.­𝐗­­𝟏­­𝟖­­­.­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!