Magyarország válasza nem fog tetszeni az Európai Bizottságnak

2024. szeptember 18. 21:17

Persze az Európai Parlament ettől még bevasalhatja rajtunk a kiszabott összeget, de ahhoz más forrásokhoz kell hozzányúlni.

2024. szeptember 18. 21:17

Nyitókép: Javier Ghersi, Getty Images

Bóka János, az EU-ügyekért felelős miniszter nyilatkozott a Portfoliónak arról, hogy az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén tájékoztatta róla az Európai Bizottságot, „hogy a menekültügyi rendszer kapcsolatos problémák miatt kiszabott bírságot nem fizeti be a magyar kormány”. A tárcavezető azt is elmondta a lapnak, hogy így „a tételt nem a még befagyasztott kohéziós forrásokból, hanem a folyósítandó támogatásokból vonhatja le Brüsszel”.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Bóka János megerősítette a hírt, hogy Magyarország nem fizeti be a 200 millió eurós bírságot, amit a menekültügyi rendszerrel kapcsolatos bírósági ítélet miatt szabtak ki a kormánynak. A Portfolio kérdésére a miniszter úgy nyilatkozott, hogy „Ylva Johansson biztos asszonynak tegnap is egyértelművé tettem, hogy Magyarország ezt a bírságot nem fogja befizetni, tehát ilyen irányú tájékoztatást a bizottság kapott”.

Bóka János azonban azt is egyértelművé tette, hogy ilyen esetben esélyesen a Magyarországnak járó uniós költségvetési kifizetésekből fogják levonni az összeget. Erre jogilag lehetősége van a Bizottságnak, sőt Lengyelországgal szemben már alkalmazta is a módszert.

Miközben az olasz Matteo Salvini képviselőt börtönbüntetéssel fenyegetik, az Európai Bizottság többször felszólította Magyarországot, hogy fizesse meg a 200 millió eurós egyszeri bírságot, valamint az ehhez kapcsolódó közel 100 millió eurós bírságot, amely a jogsértések miatt kiszabott eredeti bírság halmozódásából gyűlt össze.

A bírságot eredetileg júniusban szabták ki, és ehhez adódik hozzá a napi 1 millió eurós büntetés, amit egészen addig kell fizetni, amíg Magyarország nem tesz eleget az uniós követelményeknek.

Az eredeti büntetést azért kaptuk, mert Magyarország nem felelt meg az uniós menekültügyi irányelveknek, a tranzitzónákat nem megfelelően alakította ki, és ugyan a magyar kormány idővel módosított az eljárásain, azok továbbra sem feleltek meg. Mivel a magyar kormány az eredeti 200 millió eurós büntetést nem fizette meg a szeptember 17-i határidő előtt, a Bizottság megkezdi annak behajtását.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Trüpéma
2024. szeptember 19. 14:34
Ha jól számolom, akkor ez magyar adófizetőnként napi kb. 85 forintot jelent, amíg nem engedjük rá Európára az áradatot. Ez mit tesz? A név kötelez, a hunoknak szét kell verni Európát? Úgy tűnik kénytelenek leszünk szétfeszíteni, engedetlenségünkkel, vétóinkkal megbénítani.
petronius50
2024. szeptember 19. 12:01
"a napi 1 millió eurós büntetés, amit egészen addig kell fizetni, amíg Magyarország nem tesz eleget az uniós követelményeknek." Na ezzel van a fő probléma. Innentől kezdve megvan az EB "jogalapja" arra, hogy - leegyszerűsítve - ameddig nem válunk bevándorló országgá, fizethetünk napi bírságot, mint a katonatiszt. A "jogalapon" persze el lehet filózgatni, hiszen az EB és EP a saját jogszabályait sem tartja be sorozatban, ill. érdekeiknek megfelelő módon változtatja azokat. Ha most a kormány enged, az önfeladás olyan mértékét lépi meg, ami a Fidesz biztos és gyors bukását hozná maga után. Azt hiszem, a szép szavak ideje lassan lejár és Brüsszel felé csak egy válaszunk marad: Kéz kinyújt, ökölbe zár, felfelé fordítva a középső ujjat kinyújtva csak annyit mondunk: A jó édes anyátokat!
2024. szeptember 19. 11:49 Szerkesztve
Levonják a nekünk járó pénzből, amit - ideológiai okokból - úgysem kapunk meg. Amúgy miért vagyunk egy ideológiai alapon ítélkező, gyakorlatilag humánjogi fundamentalista ngo-ként működő ún. bíróság fennhatósága alatt? Ideje lenne kilépni. Nincs szükségünk egy új varsói szerződésre.
csapláros
2024. szeptember 19. 10:49 Szerkesztve
billysparks 2024. szeptember 18. 21:23 ..."HUXIT! Az Orbán-kormány alkalmatlan Magyarország ( ki)vezetésére. "... Nem alkalmatlan, csak MÉG NINCS ITT AZ IDEJE. Addig, amíg az új beruházások, és az Unión kívüli gazdasági kapcsolatok, a külföldi cégekre kivetett KÜLÖNADÓK, stb. ellensúlyozzák a mostani uniós károkozásokat TÜSKÉK VOLTUNK és LESZÜNK nekik egy darabig. A Patrióták, az MCC, az Trump és az amcsi ellenzékkel való kapcsolatok más népeket is ébresztgetnek, de maguk is ébredeznek (olaszok, hollandok, németek) a LIBERÁLNÁCI kábulatból, mivel az Unió liberálnácijai semmit nem tanultak és semmit nem felejtettek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!