Brüsszel újra megzsarolta Magyarországot: már nemcsak visszatartja, de csökkentené is a hazánknak járó forrásokat

2024. szeptember 02. 20:34

Az Európai Bizottság bejelentette, ha nem fizeti ki Magyarország a migráció megállítása miatt kiszabott 200 millió eurós bírságot, akkor a zárolt uniós forrásokból vonja le az összeget. Brüsszel bejelentésével párhuzamosan az Európai Számvevőszék sürgetné a zárolt péntek egy részének felhasználását.

2024. szeptember 02. 20:34
illegális bevándorlás

Nyitókép: István Huszti/AFP

Ismét felszólította Magyarországot az Európai Bizottság, hogy fizesse ki legkésőbb szeptember 17-éig az Európai Bíróság által kiszabott 200 millió eurós, azaz közel 80 milliárd forintos bírságot, ezen felül amíg az uniós szabályozás bevezetésével késlekedünk, naponta egymillió euró megfizetésére is kötelezik hazánkat. 

Brüsszel pedig most azt is bejelentette, ha Magyarország nem fizet, akkor úgynevezett beszámítási eljárást indít, azaz a hazánknak járó, máig zárolt uniós forrásokból vonja le az összeget 

– ismertette a bizottság bejelentését az Euronews. Az EU bírósága azért szabott ki példátlanul súlyos büntetést Magyarországgal szemben, mert nem engedtük be az illegális bevándorlókat.

A júniusi ítélet szerint kötelezettségszegés, amely egy uniós közös politika egésze alkalmazásának a szándékos kijátszásában áll, az uniós jog precedens nélküli, rendkívül súlyos megsértésének minősül. A bíróság 2020 decemberében megállapította, hogy Magyarország nem tartotta tiszteletben az uniós jog szabályait, többek között a nemzetközi védelem megadására és a jogellenesen tartózkodó harmadik országbeli állampolgárok visszatérésére vonatkozó eljárások területén. E kötelezettségszegés a nemzetközi védelem iránti eljáráshoz való hozzáférés korlátozására, az e védelmet kérelmező személyek tranzitzónákban való jogellenes őrizetére, az ilyen személyek ahhoz való jogának a megsértésére, hogy a kérelmük elutasításával szembeni jogorvoslati kérelem jogerős elbírálásáig Magyarország területén maradjanak, valamint a jogellenesen tartózkodó harmadik országbeli állampolgárok kitoloncolására vonatkozott.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter nemrég világossá tette a magyar kormány álláspontját: a bel- és az igazságügyi tárca vezetője megvizsgálja annak lehetőségét, hogy ha Brüsszel továbbra is olyan szabályozást akar kikényszeríteni, amely nem teszi lehetővé a migránsok feltartóztatását, akkor 

minden migránsnak ajánlják fel a magyar határon, hogy az európai eljárásrend betartását követően önkéntesen és ingyenesen Brüsszelbe szállítjuk őket.

Korábban Bakondi György, a miniszterelnök főtanácsadója is egyértelművé tette: a magyar kormány az ítélet ellenére sem változtat a migrációs politikáján.

Brüsszel Budapestet, Luxemburg Brüsszelt támadja

Az Európai Bizottság bejelentése a zárolt uniós pénzek csökkentéséről gyakorlatilag egybeesett a luxemburgi székhelyű Európai Számvevőszék legfrissebb jelentésének közzétételével, amelyben aggodalmukat fejezik ki amiatt, mert több tagállam – köztük Magyarország – mindeddig nem tudta felhasználni a Covid-19 járvány utáni helyreállítást és az európai gazdaságnak lökést adó helyreállítási és ellenállóképességi (RRF) eszköz forrásait – írja az Euractiv. A 2020-ban jóváhagyott, több mint 700 milliárd eurós csomag célja eredetileg az lett volna, hogy a tagállamok a nekik járó összegből olyan beruházásokat hajtanak végre, amelyek elősegítik a járványt követően a gazdaságuk, így végső soron az EU gazdaságának újbóli gyors növekedését. 

Magyarországnak 5,8 milliárd euró járt, amelynek túlnyomó részét továbbra is visszatartja Brüsszel, noha hazánk már teljesítette a feltételeket. A jelentős vissza nem térítendő támogatás és kedvezményes kölcsönök formájában hazánknak járó pénz elköltésének határideje ráadásul 2026 végéig van lehetőség. Brüsszel emellett visszatart jelentős összegű kohéziós forrást is, ezeknek csak egy egy részét szabadította fel tavaly decemberben.

A pénzek elköltése ugyanakkor nem csak hazánkban késik. Több tagállam is különböző akadályokkal küzd, egyes tagállamokban pedig nem úgy költötték el az RRF forrásait, hogy az érdemben hozzájáruljon a gazdasági növekedéshez. Így végső soron a számvevőszék arra jutott, a Covid-19 járványra adott európai uniós gazdasági csomag nem érte el a célját, vagyis nem segítette elő az uniós gazdaság gyors növekedését.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 339 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Laci DACH
2024. szeptember 04. 08:35
Ha szuverenista EU lesz-akkor SEMMILYEN EU pénz nem lesz - mindenki viszi a magáét- ez a német AfD és a francia Le Pen programban benne van. Akkor Magyarország hoppon marad..
Laci DACH
2024. szeptember 04. 08:33
Semmi sem eröszak-ki lehet lépni - vagy ki is rughatják Magyarországot..a 27 pontból,amelyet 2022 nyarán kért az EU - 8at teljesitettek..A többi 26 ország folyamatosan teljesit-Orbán csak putyinozik, akadályoz, vétózik!! Hol türik ez el? Mit képzel ez a kis nagypofájú - meddig megy ez? ÉS Putyin türné ezt, ha Orbán "átkerül" hozzá? 1 mukk és Orbán repülne..
Felvidéki MAGYAR
2024. szeptember 04. 06:18
Mondja meg valaki, hogy mi a picsának vagyunk még ebben a kibaszott cionista-sorosista kuplerájban?! A mocsadék eu - n kívül is van élet és még fontosabb, hogy van nemzeti büszkeségünk is, amit az eu tagságunk óta sárba tipornak! Miért hagyjuk! HUXIT!!!
Haramia
2024. szeptember 03. 13:08
Csak óvatosan megjegyzem, de lehet, hogy tévedek (?), ha nem kapjuk meg a pénzeket (RRF) pl. annak kölcsönkamatozású részét, és teszem fel, eltérítik az ukránok felé, akkor tk. szerződésszegés történik és nem követelhetnek tőlünk kamatot sem. Az eddigi ukránok támogatása is sokba van, de ki fog elszámolni? Mély kussolás Brüsszel részéről. Ha jól emlékszem, ilyesmiről volt szó. Aztán elhalt ez a hang is. A valóságban, annak hátterében az amerikai ágenda áll, amit az Unió szolgai módon akar véghezvinni a tagországok és polgáraik kárára. Amiből még nagy bukta lehet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!