„Ez övön aluli”: durván szigoríthatják a szlovák nyelvtörvényt, kiakadtak a magyarok

2024. október 18. 15:29

Forrásaink szerint már azért is gigabírság járhat, ha a magyarnál kisebb betűmérettel ír ki valamit valaki szlovákul. Ha Fico nem lép közbe, nagy baj lehet.

2024. október 18. 15:29
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Nyitókép: AFP/Vladimir Simicek

***

Már egy ideje benne lógott a levegőben, hogy valami készül a témában: az év elejétől benne volt a jogalkotási tervezetben az államnyelv védelmének törvényi szigorítása a kulturális minisztérium részéről, amit a Smer-SD és a Hlas (vagyis: Robert Fico és Peter Pellegrini pártjai) mellett kormányzó kisebb kormánypárt, a radikális Szlovák Nemzeti Párt (SNS) kapott meg.
Egyszóval nem érte váratlanul a felvidéki magyar közvéleményt, amikor a Denník N nevű szlovák lap beszámolt róla, a szaktárca az államnyelvről szóló törvény módosításának előkészítésén dolgozik – s ezt utóbb a Martina Šimkovičová vezette minisztérium is megerősítette.

Mindennek kapcsán három dolgot lehet sejteni:

  • hogy szigorítanák a nyelvhasználat felügyeletét,
  • eddig csak a közigazgatási szervezetekre (praktikusan: magyar többségű önkormányzatokra) vonatkoztak a bírságok, de immár magukat a lakosokat is szankcionálhatják
  • a jogszabály megszegéséért kiszabható bírság nagyságát is emelnék.

A minisztérium indoklása szerint ugyanis baj, hogy nem tudnak elég keményen fellépni a felügyeleti hatóság részéről, s hogy túl alacsony a bírságok 50 és 2500 euró (kb. 20 ezer és egymillió forint) között kiszabható összege, ezért többen rendszeresen megsértik a törvényt.

Aggodalom magyar részről

A történtek után a magyar párt, a Magyar Szövetség vezetői – többek között Gubík László elnök és Őry Péter alelnök – csütörtökön sajtótájékoztatón adtak hangot kritikáiknak – noha mind ők, mind mások leszögezték, hogy a törvénytervezet normaszövege még nem ismert, így csak a kiszivárgott információkra tudnak támaszkodni.

Gubík, aki nem egészen egy hónapja vette át az elnökséget, itt öt pontban foglalta össze a magyar követeléseket.

Az első pontban kiemelte, hogy nincs szükség a törvény szigorítására, és nem látják indokoltnak, miért kellene azt kiterjeszteni az egyes személyekre is, sem azt, hogy miért tervezik emelni a bírságokat, ha

a szlovák, mint államnyelv, már így is alkotmányos garanciákat élvez, mindez szükségtelen, rossz reflexeket idéz elő a kilencvenes évekből – mondta.

Ezt is ajánljuk a témában

Kellemetlen emlékek. A nyelvtörvény, mint hagyomány Vladimír Mečiar harmadik kormányáig nyúlik vissza, aki alatt 1995-ben először vezettek be bírságokat és úgynevezett „nyelvfelügyelőket” – majd a törvényen puhítgattak, a bírságokat elvileg már csak akkor szabták ki, ha az „a nyilvánosságnak szánt, esetleg az állampolgárok életét, egészségét, biztonságát vagy tulajdonát fenyegető információt” érintett, és ha az írásbeli figyelmeztetésnek sem tettek eleget.

A második pontban az elnök rámutatott, a huszonegyedik században inkább az anglicizmusoktól kellene védeni minden őshonos nyelvet a maga természetes formájában, de a globalizált világban ez tiltásokkal és bírságokkal nem, ösztönzésekkel és motiválással működhet csak. A többi pontban kifejtette, hogy bíznak az ígéretben, hogy állítólag nem a kisebbségi nyelvhasználat ellen lépnek fel a módosítással, s hogy az a nemzetközi szerződésekkel összhangban lesz, de ehhez

kérik, hogy a miniszter egyeztetne a legilletékesebbel, a kisebbségügyi kormánybiztossal;

felemlegette, hogy a jelenlegi stabil magyar-szlovák viszonyt is terheli ez az ügy.

„Nem lenne fair, sőt, övön aluli lenne”, ha, miután a magyar közösség a jelenlegi szlovák kormány által favorizált Peter Pellegrinire szavazott az elnökválasztás második fordulójában, a kabinet a magyar közösségre hátrányos jogszabályt fogadna el.

Végül kijelentette, a Magyar Szövetség nem csak szavakban akar korszakváltást, hanem új nyelvhasználati szemléletet is javasol, amely nem alá- és fölérendelt nyelveket lát, hanem a polgárok által használt nyelveket, amihez Őry a működő szlovén példát hozta fel.

Gubík lapunk kérdésére mindezt kiegészítette azzal, hogy ha nem vezetnek eredményre az előzetes jelzések, és csorbulnak a magyar nyelvhasználat lehetőségei,

magával Robert Fico miniszterelnökkel kezdeményeznek majd tárgyalást.

Fico maga alakította át a kisebbségi bizottságot, és emelte eggyel magasabb szintre, a kisebbségi kormánytanács szintjére, amelynek elnöke ő maga – így szakpolitikusként is van szava a kérdésben, nem csak kormányfőként – fogalmazott a pártelnök. Gubík úgy véli, a legnagyobb szlovákiai nemzeti kisebbség politikai vezetőjeként legitim módon tárgyalhat Ficóval, és hívhatja fel a figyelmét a módosítás hátrányos voltára mind a magyar nyelvhasználat, mind a magyar-szlovák viszony vonatkozásában, s kérheti, hogy a kisebbik kormánypárt részéről jelentkező szélsőséges igényeket szorítsa vissza.

Természetesen a párttól függetlenül is ki-ki megmozdult a maga módján. Mózes Szabolcs, a Magyar Szövetség korábbi elnökségi tagja például arra hívta fel közösségi oldalán követőit, hogy – kulturáltan megfogalmazott – levelekkel bombázzák a kulturális minisztert;

Šimkovičová pedig szerdán Gyimesi Györggyel, a Magyar Szövetség korábbi alelnökével találkozott.

Ezután a miniszter közölte, hogy ő kellőképpen megindokolta a módosítást Gyimesinek, s hogy „nem lépünk fel támadóan egyetlen nemzetiségi kisebbséggel szemben, csupán az államnyelvet szeretnénk védeni”, Gyimesi pedig közösségi oldalán a találkozó után azt fejtegette, hogy „a kulturális minisztérium finomít a tárcaközi egyeztetésre szánt jogszabály-tervezeten, hogy ne érintse negatívan a magyarokat”, és hogy partnerként kell viszonyulni a közszereplőkhöz, példaként említve, hogy

ő virágcsokorral ment egyeztetni, bezzeg mások „sajtóznak, pánikot, hisztériát keltenek”.

Gubík erre a csütörtöki sajtótájékoztatón újságírói kérdésre ironikusan úgy reagált: ha ezen múlna, hogy ne szigorítsák az államnyelvtörvényt, szívesen küld egy teherautónyi virágcsokrot a minisztériumba.

Horony Ákos kisebbségügyi kormánybiztos pedig – aki éppenséggel e minőségben a jogalkotó kormány megbízottja – a sajtónak jelezte,

hiába kérte, egyelőre nem vonták be a jogalkotási folyamatba.

Sőt: a tervezett módosításról akkor szerzett csak tudomást ő maga is, amikor az megjelent a jogszabályokat tartalmazó Slov-lex portálon, de értelemszerűen nem ért egyet azzal, hogy a törvény szigorításra szorulna, különösen, hogy eleve nincs egyensúlyban a két nyelv ott sem, ahol erre a törvény most lehetőséget biztosít. Horony nemrég Gubíkkal is találkozott, egyeztetendő a kérdésről.

A kérdés a magyar kormány reakcióját is kiváltotta.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kijelentette, hazánk szorosan figyelemmel követi a szlovákiai nyelvtörvény esetleges módosítását, s azt a világos elvárást támasztja, hogy ne legyen semmifajta visszalépés a kisebbségi jogok terén.

Ezt is ajánljuk a témában

Baljós árnyak

Márpedig akármit ígért a miniszter Gyimesinek négyszemközt, akármit kommunikáltak aztán a nyilvánossággal, a helyzetre jól rálátó informátorunk szerint több jel arra utal, hogy nem lesz itt szép szó és békesség.

Hiszen a törvénytervezet indoklása kapcsán is elhangzott a minisztérium részéről, hogy „különösen sérülnek a nyilvánosságnak szánt tájékoztatással kapcsolatos rendelkezések, ahol nem tartják be az államnyelvű szöveg betűméretét és tartalmi azonosságát a más nyelvű szöveggel”, ilyen például a magyar nyelvű kampányplakátok ügye is.

Vagy – kiindulva abból, hogy magánszemélyek is szankcionálhatók – más hirdetések is. S azt is álságosnak tartja, hogy Šimkovičová közösségi oldalán arról posztol, hogy nem akarnak hozzányúlni a kisebbségi nyelvhasználatot szabályozó törvényhez: hiszen az egyrészt nem is a kulturális minisztérium hatásköre, és nem is írja felül az államnyelv védelmére hivatkozva hozott törvényt, ha életbe lép a szigorítás:

ha az államnyelvet favorizálja, azzal minden más nyelvet hátrányosan különböztet meg, így az őshonos magyar közösség anyanyelvét is.

Általános vélekedés egyébként a törvénymódosítás kapcsán, hogy az nem más célt szolgál, mint a Fico-kormány konszolidáló intézkedéseiről elterelni a figyelmet a magyarkártya előhúzásával, elvégre komoly áfaemelés és sokakat érintő megszorításcsomag lép életbe hamarosan.

Ám forrásunk is, aki – amellett, hogy egyetértett a politikusokkal, miszerint teljesen feleslegesnek tűnik a két nemzet és a két kormány között normalizálódott viszonyt mondvacsinált okokból felrúgni – úgy véli, a történtek mögött még csak nem is ez áll.

S úgy tudja, még kevésbé Fico „szervezte ki” a projektet az SNS-nek, ellenkezőleg, a miniszterelnöknek magának is nagyon kellemetlen ez az egész.

Hanem egyszerűen arról van szó, hogy a nemzeti párt „kulturális szárnyának” régi, magyarellenes veteránjai szülték ezt a javaslatot, vagyis egyszerűen felszínre tört az ideig-óráig takargatott hungarofóbia és a szlovák nyelv dominanciájának mindenáron való bizonygatása. Információk vannak arról is, hogy megtöbbszöröznék a bírságokat, és kiterjesztenék azt a magánszemélyekre, vagyis az egyéni vállalkozókra; s emellett szigorítanák az ellenőrzés mikéntjét is.

Vagyis a jelenlegi maximum 2500 eurós, jellemzően nem kirótt bírság helyett mondjuk 10 ezer eurós bírságok kezdhetnek repkedni olyan dolgokért, minthogy egy vízvezetékszerelő Komáromban egy köztéri plakátra kisebb betűkkel írja ki szlovákul, hogy vízvezetékszerelést vállal, mint magyarul.

„A néhány generációval ezelőtti nacionalisták fejkörmérővel ellenőrizték, kellőképpen árja-e valaki, most meg úgy néz ki, betűmértékkel mászkálnak, és kiírásokat, plakátokat méricskélnek” – fakadt ki forrásunk. Mindez pedig ahhoz vezet, hogy ismét visszaszorulhat a magyar nyelv a közterekről, hiszen a felvidéki magyar ember nem nagyon olvas jogszabályokat, viszont inkább meglapul, s akár túl is teljesít ilyen esetekben, lévén bőségesen van rossz történelmi tapasztalata arról, milyen következményekkel jár, ha nem így tesz.

A Magyar Szövetség részéről is rámutattak a rendelkezés álságosságára, például az angol nyelv kapcsán mutatott toleranciát kérdésünkre Gubík László is felemlegette, de az Új Szónak is nyilatkozott a párt szóvivője, aki rámutatott, hogy „a telefonszolgáltató tisztán angol plakátja a pozsonyi határátkelőnél valahogy nem okoz gondot.”

A magyar nyelv visszaszorulására Őry Péter egyébként már korábban lapunknak is felhívta a figyelmet, de a csütörtöki sajtótájékoztatón is rámutatott:

mivel most sem használják ki a törvény adta lehetőséget sok helyen, egyszerűen nincsen szükség arra, hogy újabb nyelvrendőrséggel próbálják még mindezt tovább szigorítani, kurtítani,

ezért egységesen azt javasolják a miniszterasszonynak, hogy a nemzeti kisebbségek felé ne változtasson a jelenlegi törvényen. Egyébiránt bemutatott több minisztériumi honlapot is, ahol szintén erős anglicizmusok jelentek meg, köztük a kulturális szaktárcáét – „van egy magyar mondás: előbb mindenki jobb, ha a saját portáján sepreget” – fogalmazott. Gyimesi alig burkolt kritikájára is reagált: „az aggodalom jogos – engedjék már meg nekünk, hogy aggódjunk magunkért, a közösségünkért, mert a történelmi tapasztalataink nem jók”.

Ezt is ajánljuk a témában

Beadványroham a magyarok jogaiért

Abszurd a szlovákiai kisebbségi nyelvhasználati helyzet, de még abszurdabb, hogy azokat a lehetőségeket sem használják ki a magyarok, amiket lehetne.

Mindemellett Őry korábban letett már az asztalra egy új, kisebbségi nyelvhasználat szabályozásáról szóló javaslatot, ám akkor a magyar közvélemény erre nem rezonált igazán – most, hogy úgymond „helyzet van”, a Magyar Szövetség maga is szándékozik előállni egy korszakváltónak és szemléletváltónak nevezett javaslattal ennek alapján is.

Minderről hétfőn tárgyal majd a párt elnöksége. 

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000117
2024. október 18. 18:23
🍓 ️ ­É­­­r­­t­­­é­k­e­­l­d­ ­­­a­­ ­­s­­z­e­­­x­­­i­ ­p­­u­­­n­­­c­­­i­­m­­­a­t­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­­.­­­𝐗­­𝟏­𝟖­­­.­­𝐅­𝐔­­­𝐍
Mócsing
2024. október 18. 18:19
Fico egy igazi magyar gyűlölő faszkalap, nem is igazá értettem mikor a szlovák válsztáskor itt a mandineren elkezdték körbe szopkodni.
kokrowatz-0
2024. október 18. 18:17
nem az kéne most, hogy akkor orbán odatelefonál az úgynevezett szövetségesének?
tizennyolcfok
2024. október 18. 17:52
orbánt megint hülyére vették. egy fico. ekkora ász orbán.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!