Feltépnék a magyarok sebeit a szlovákok a nyelvtörvény körül – Szijjártó azonnal meghúzta a vörös vonalat

2024. október 17. 16:57

A külügyminiszter félreérthetetlenül fogalmazott.

2024. október 17. 16:57
Szijjártó Péter

Nyitókép: Danil Shamkin/NurPhoto via Getty Images

A magyar kormány szorosan figyelemmel követi a szlovákiai nyelvtörvény esetleges módosítását, s azt a világos elvárást támasztja, hogy ne legyen semmifajta visszalépés a kisebbségi jogok terén – szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az Országgyűlés külügyi bizottságának meghallgatásán a szlovák nyelvtörvény esetleges módosításával kapcsolatos képviselői kérdésre válaszolva kijelentette, hogy „a magyar külpolitika egyik szíve-közepe a nemzetpolitika”, ez szavai szerint hazánk történelméből adódik, ugyanis az ország és a nemzet határai nem esnek egybe.

Leszögezte, hogy nincs hivatalos kormányzati előterjesztés Szlovákiában a nyelvtörvény módosítására, zajlanak viszont előkészítő munkálatok.

„Ezért nyilvánvalóan nekünk kutya kötelességünk, hogy ezeket a lehető legszorosabban figyelemmel kövessük, s világossá tegyük azt a szlovák barátaink számára, hogy mi azt várjuk el, hogy visszalépés a kisebbségi jogok tekintetében Szlovákiában ne történjen” – emelte ki.

„Azt hiszem, hogy ez világos szlovák partnereink számára is, de nem mulasztunk el alkalmat arra, hogy ezt elmondjuk” – tette hozzá. Szijjártó Péter ezután arról is beszámolt, hogy a pozsonyi magyar nagykövet előző nap is egyeztetett a szlovák kormány kisebbségi ügyekkel foglalkozó biztosával, aki megerősítette, hogy nem csak hivatalos kormányzati, de hivatalos minisztériumi előterjesztés sincs még az ügyben.

„Még egyszer mondom, számíthatnak ránk abban, hogy a lehető legvilágosabb beszéddel tesszük egyértelművé az elvárásunkat és a várakozásunkat, hogy sem Szlovákiában, sem bármely más országban a világon, ahol magyarok élnek, nem fogadjuk el a kisebbségi jogok korlátozását, vagy visszalépést azon a területen” – fogalmazott.

A magyar külpolitikának kutya kötelessége a nemzetpolitikát a szíve közepébe helyezni, és a magyar nemzeti közösségek érdekében folyamatosan fellépni”

– húzta alá.

A miniszter kifejtette, hogy kiváló az együttműködés a jelenlegi szlovák kormánnyal, a felek hasonlóan látják a világ előtt álló súlyos kihívásokat, ami megteremti a lehetőséget az őszinte párbeszédre még a legnehezebb kérdésekben is. „A magyar-szlovák viszonyban vannak nehéz kérdések, ezt soha senki nem tagadta, így én magam sem. Mindig elmondtam, hogy akkor felelősségteljes döntés megnyitni ezeket a nehéz kérdéseket, hogyha látjuk azok lezárásának a lehetőségét” – mondta.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Türelem
2024. október 17. 19:19
Nem értem a DK-s nyuggerek, gerinctelen hazaáruló mp rajongók felhorgadását, őket soha sem érdekelte a határon túli magyar kisebbségek sorsa.
Isten jobb keze
2024. október 17. 18:51
Bla, Bla, Bla... Kakagyártó.. Ne fárazd magad, tisztában vagyunk vele, hogy mire megy ki ez a nagy fene kiállás... Ne felejtsék el a többiek hogy hova kell húzni az X-et... Le szarkátok ti a kisebbségi nyelvhssználatot, csupán ezt is felhasználjátok arra, hogy tudtatosítsátok szerencsétlenek hogy hova kell szavazni..
Zjzj
2024. október 17. 18:48
A Fico haver, nem?! DrME a sgget csokolgatha, mar csak nem tesz ilyet?!
sexykitty-5000116
2024. október 17. 18:29
🍓 ️ ­É­r­­t­­­é­k­e­­­l­­­d­ ­a­­ ­­­s­­z­e­­­x­i­ ­­­p­u­­n­­­c­­i­­­m­a­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­.­𝐗­𝟏­𝟖­­­.­­­𝐅­𝐔­­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!