Elérne Párizsig: félelmetes fegyvert villantott Irán, ennek a gyengébb verziójával bombázták szét Ukrajnát az oroszok

2024. október 11. 18:30

Megduplázták a Moszkva által is használt drónjaik hatótávolságát a perzsák, a Shahed-136B így már négyezer kilométerre tud elrepülni fél mázsa robbanóanyaggal.

2024. október 11. 18:30
Military Parade Commemorating Anniversary Of Iran-Iraq War

Nyitókép: a félelmetes Shahed-136B. Forrás: Morteza Nikoubazl / NurPhoto / NurPhoto via AFP

 

***

Teheránban, nagy parádé közepette mutatták be a perzsa állam új fejlesztéseit, köztük a Shahed-136B drónt, annak a továbbfejlesztett verzióját, amit az oroszok már most is előszeretettel vetnek be  ukrajnai célpontok ellen – írta meg a brit Telegraph.

Az orosz drónok hatása már most is nagyon komoly – Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hiába várja, hogy a nyugati szövetségesek beszálljanak Ukrajna légterének védelmébe, de így súlyos csapásokat mérhetnek a pilóta nélküli eszközök az ukrán hátországra is.

Ezt is ajánljuk a témában

Az orosz drónok már eddig is volt, hogy túlfutottak a célon: volt, hogy Lettországban, de olyan is előfordult, hogy a svédeknél okoztak riadalmat.

Pedig az oroszok jelenleg az iráni importból még csak a régebbi Shahed 131 és Shahed 136 drónokat használják, jóval szerényebb – 960 és 2500 kilométeres – hatótávolsággal.

A jelek szerint ez még csak a kezdet volt:  a szombaton az iráni fővárosban bemutatott új Shahed-136B drón akár 50 kg-os robbanófejjel is felszerelhető, különféle új funkciókkal bír, és több mint 2500 mérföldes, vagyis nagyjából 4000 kilométeres hatótávolsággal rendelkezik, ami majdnem kétszerese elődeinek. Az új fegyverről az IRNA iráni hírügynökség számolt be.

A Shahed-ek pilóta nélküli „kamikaze” fegyverek, amelyek akár 50 kg-os robbanófejjel is felszerelhetők; jellemzően rajokban indítják őket, és nekirepítik őket a célpontnak, ahol becsapódáskor felrobbannak.

A perzsák emellett bemutattak egy új „Dzsihád” nevű ballisztikus rakétát is, amely állításuk szerint szilárd tüzelőanyaggal működik, és az Iszlám Forradalmi Gárda repülőgépipari szárnya készítette, hatótávolsága pedig szintén 1000 kilométer körül mozog.

A parádé apropója egyébként az iráni-iraki háború kezdetének 44. évfordulója, és „szent védelmi hétnek” keresztelték el a rendezvénysorozatot, amelyet évről évre megrendeznek ilyenkor, és felvonulnak Ruholláh Homeini, az 1979-es iráni forradalom vezetője mauzóleuma mellett. A felvonuláson ott volt Maszúd Peszeskján elnök is, aki aláhúzta: harcolni fognak Izraellel.

„Az iszlám országok egységével és összetartásával... helyre tehetjük a vérszomjas, népirtó bitorló Izraelt, amely nem kegyelmez senkinek, sem nőknek, sem gyerekeknek, sem időseknek, sem fiataloknak”

– tette hozzá.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000108
2024. október 11. 20:08
🍓 ️ ­­É­­­r­t­é­k­e­­l­­d­ ­a­ ­s­­z­­e­­x­­i­­ ­­p­­u­n­­c­­­i­m­a­­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­­.­­­𝐗­­𝟏­𝟖­.­­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
gyzoltan-2
2024. október 11. 20:06
Minden rendben! Napról napra erősödik a reményem, hogy nem éppen tinédzserkorom ellenére, megélem a világvégét, a Messiás eljövetelét, mely minden igaz zsidó szent vágya..! Fenomenális élmény lesz a világvége, a tehetetlenség, a kiszolgáltatottság, az elesettség, az elemi erejű félelem zűrös kavalkádja.., a túlélhetetlen szörnyűség... -de hát ezt akarjátok, mert nem tudjátok, hogy mit cselekszetek..!
Oldalkosár
2024. október 11. 19:50
Akitlosz 2024. október 11. 19:15 "Amerika harc nélkül nem adja át a világuralmát." Te ennek a magyar kormánnyal (is) harcoló Amerikának éppen aktuális magyar ügynökébe lettél szerelmes, úgyhogy neked kuss van.
szarvasbika
2024. október 11. 19:47 Szerkesztve
Rossz helyre ment
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!