Zelenszkij toporzékol: nem érti, miért nem lövik le az orosz drónokat a nyugati szövetségesek

2024. szeptember 13. 17:57

Kijev partnerei azonban úgy látják, hogy a rakéták lelövése Ukrajna felett potenciálisan eszkalálhatná a konfliktust Oroszországgal.

2024. szeptember 13. 17:57

Nyitókép: Andreas Arnold/dpa Picture-Alliance via AFP

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken kijelentette, hogy azt szeretné, ha a szövetségesek megkezdenék az orosz rakéták és drónok lelövését Ukrajna nyugati része felett – írta meg a Politico.

Ha a szövetségesek együtt lövik le a rakétákat a közel-keleti égbolton, akkor miért nincs még mindig döntés arról, hogy Ukrajna felett is lőjenek le drónokat és rakétákat? 

Még akkor sem, ha ezek a drónok az EU felé repülnek” – mondta Zelenszkij a Viktor Pincsuk Alapítvány által Kijevbe szervezett konferencián.

„Amikor a tárgyalások során felvetjük ezt a kérdést, a partnerek még csak azt sem mondják, hogy dolgoznak rajta, mint minden másról... csak témát váltanak. Még azt sem merik elmondani, hogy »dolgoznak rajta«. És eddig csak Fehéroroszországot látták orosz drónokat lelőni” – tette hozzá Zelenszkij, utalva arra, hogy az orosz szövetséges Minszk kiiktatott néhány eltévedt kamikaze drónt. Ukrajna szerint kettős mérce volt az év elején, amikor Kijev azt látta, hogy a nyugati országok széles koalíciója segít Izraelnek visszaverni egy masszív iráni rakéta- és dróntámadást.

Ukrajnát szinte naponta érik hatalmas orosz rakéta- és dróncsapások, amelyek közül néhány az EU határához közeli gáztárolókat vette célba, míg néhány kósza drón még Románia, Lengyelország és most Lettország területére is berepült. Kijev eddigi partnerei azonban úgy látják, hogy a rakéták lelövése Ukrajna felett azt jelenti, hogy 

ők még egyértelműbben belépnek a háborúba, és potenciálisan eszkalálhatják a konfliktust Vlagyimir Putyin orosz vezetővel.  

Andrzej Duda lengyel elnök augusztus 24-én azt mondta, hogy a NATO-országok továbbra is tárgyalnak az ukrán égbolt közös védelméről az orosz támadásokkal szemben. Olaf Scholz német kancellár azonban azt mondta, hogy szerinte ez szóba sem jöhet, és eddig az Egyesült Államokkal is egy húron pendült.

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2024. szeptember 18. 00:33
mert ahonnan lelovik oda lonek vissza azert te barom
tintacska
2024. szeptember 13. 21:08
Egyebet nem lehet olvasni, hogy Ukrika minden drónt és rakétát lelő.... Akkor meg mire ez a nagy para, hogy a NEM létező szövetségesek lelőjenek bármit is? Olyan frankó az Uki védelem, hogy a szomszédos országok meg sem érkeznek mozdulni, nemhogy lelőjenek bármit is. Bár ha aut nézzük elviekben több EU-os országba is becsapódott "" Orosz drón""... Azzal sem tudtak mit kezdeni, akkor hogy segitsenek az Ukiknak? :D
Nasi12
2024. szeptember 13. 20:40
Milyen szolgálatot, szívességet stb. tett ez az ember pontosan eddig a nyugatnak? Beleértve bennünket is? Ami bármire feljogosítaná? Csak kárt és bánatot okozott. Toporzékolni nekünk lenne jogunk. A nép már kezdi is. De bizonyos vezetők még nem. De az is eljön majd. A német kancellár már elkezdte. Leesett neki talán amit itt a háború eleje óta mondunk, de most, hogy az ukránokra égett a robbantás, meg a thüringiai választás miatt kezd kilépni a hülye gyerek szerepből végre.
herden100
2024. szeptember 13. 19:57
index.hu/gazdasag/2024/07/07/amerika-felhofenyesites-europa-makronom-intezet-santo-martin/?token=444cc69bc55314302f0357119cbc7c8e
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!