Orosz drónok miatt kellett lezárni Svédország legnagyobb repülőterét

2024. szeptember 09. 13:26

A Svéd Védelmi Erők már vizsgálják a történteket.

2024. szeptember 09. 13:26

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pontus LUNDAHL / TT News Agency / AFP

Hajnalban le kellett zárni Svédország egyik repülőterét, az Arlandát, miután négy, azonosítatlan drónt észleltek a légtérben. A Svéd Védelmi Erők már vizsgálják a történteket – közölte a vg.hu a Svt.se cikke nyomán. 

A Stockholmba tartó repülőgépeket Skavsta és Landvetter repülőterekre irányították át abban a pár órában, amíg a repteret zárva tartották. Megjegyezték, hogy Svédország légiforgalmi hatósága és a Swedavia reptéri vállalat 

nem tudja, milyen típusú drónok tűntek fel a légterükben.

A lap idézte az egyik utast, Caroline Granath-t, aki a férjével épp Malagából tért vissza. A nő elmondta, hogy a leszállásukat megszakították, a pilóta pedig bejelentette, hogy drónokat észleltek, emiatt az Arlandát hajnali kettőkor lezárták. A zárlat fél 4-ig tartott.

Lettországban és Romániában is riadalmat okoztak a drónok

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, az elmúlt napokban nem csak Svédország légterében észleltek idegen drónokat. Lettország keleti részén lezuhant egy orosz katonai drón, ami a védelmi minisztérium szerint a szomszédos Fehéroroszországból jutott át a lett légtérbe. 

A drón Rezekne településen csapódott be, ami körülbelül 55 kilométerre található az orosz határtól.

De a hétvége folyamán Romániából is érkeztek hasonló hírek. Egy dróncsoport ugyanis megsértette a Magyarországgal  határos ország légterét. Emiatt a hatóságok riasztást adtak ki a határhoz közeli Tulcsa és Konstanca megyék állampolgárai számára, és elővigyázatosságból két F–16-os vadászgép is felszállt.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kormánypárti2
2024. szeptember 09. 18:17
Orosz felségjelű repülők bombázták Kassát.... Nincs új a nap alatt.
pandalala
2024. szeptember 09. 15:36
a svéd cikkből :: " Legalább négy különböző méretű drónt láttak. Sem a svéd polgári légügyi hivatal, sem a Swedavia nem tudja, hogy milyen típusú drónról van szó. Hajnali 2 óra körül döntés született az Arlanda repülőtér lezárásáról, és összesen öt járatot érintett. Közülük kettőt Skavstára irányítottak át, de később késéssel szálltak le az Arlandán. Egynek a Göteborg melletti Landvetterben kellett leszállnia, egyet pedig Helsinkibe irányítottak át, ahol az utasoknak az éjszakát kellett tölteniük. Az Arlanda 03.30-kor tudott újra kinyitni. A rendőrség előzetes vizsgálatot indított a repülőtéri szabotázs és a biztonsági törvény megsértése miatt. - "Azt gyanítjuk, hogy szándékos cselekedet volt, de arra nem tudok válaszolni, hogy mi volt a cél" - mondta Daniel Wikdahl rendőrségi szóvivő. "
pandalala
2024. szeptember 09. 15:30
Mandi! Ez már nagyon gáz! .. :-(( A hivatkozott cikk :: " Ismeretlen drónok miatt zárták le a legnagyobb svéd repülőteret A hétvégén Lettországba és Romániába is idegen drónok repültek be, most viszont a svédekre hozták rá a frászt. Hajnalban le kellett zárni Svédország egyik repülőterét, miután azonosítatlan drónokat észleltek a légtérben – a Svéd Védelmi Erők már vizsgálják az ügyet. Gergely Máté 2024.09.09, 09:51 Drónészlelés miatt lezártak egy repülőteret Svédországban, Arlandában, az oda tartó repülőgépeket pedig Skavsta és Landvetter repülőterekre irányították át, ahol sikeresen leszálltak. Arlandát néhány órára teljesen lezárták, de hajnali fél négykor újra megnyitották. Legalább négy különböző méretű drónt figyeltek meg. Svédország légiforgalmi hatósága és a Swedavia reptéri vállalat nem tudja, milyen típusú drónokról van szó. " www.vg.hu/kozelet/2024/09/ismeretlen-dronok-miatt-zartak-le-a-legnagyobb-sved-repuloteret
elfújta az ellenszél
2024. szeptember 09. 14:54
Hvaldimir, az orosz kémbálna szelleme jött vissza kísérteni az újhold fényénél
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!