Rémisztő forgatókönyv: „Nem zárható ki, hogy Oroszország megtámadja Európát”

2024. szeptember 24. 07:19

Kaiser Ferenc szerint a diktátorok gondolkodásmódja nem mindig harmonizál a józan ésszel.

2024. szeptember 24. 07:19
PUTYIN, Vlagyimir

Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki hivatal pool/Krisztyina Kormilicina

Kaiser Ferenc biztonság- és védelempolitikai szakértő elmondta: 

elkerülhetetlen az európai haderő fejlesztése, ha Európa hosszabb távon hatalmi tényezőként próbál megmaradni 

a nemzetközi kapcsolatokban – erről az Infostart ír. Emlékeztetnek: Andrius Kubilius litván védelmi és űrkutatási ügyekért felelős biztosjelölt szerint az Európai Uniónak fel kell készülnie arra, hogy Oroszország néhány éven belül megtámadja. Kaiser Ferencet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint a litván politikus aggodalma érthető, hiszen a balti országoknak van elég rossz történelmi tapasztalatuk az orosz birodalommal, és ehhez hozzájárul a jelenlegi moszkvai retorika is, de a biztonság- és védelempolitikai szakértő szerint a fenyegetés nem valós, ennek ellenére az Európai Uniónak sürgősen meg kell erősítenie a katonai képességeit, írják.

„Én nem gondolnám, hogy józan észérvek mentén Oroszország meg óhajtana támadni Európát, de hozzá kell tenni, azt se gondoltam volna, hogy Ukrajnát meg fogja támadni,

 az autoriter rezsimek, illetve a diktátorok gondolkodásmódja nem mindig harmonizál a józan ésszel. Tehát kizárni nem zárható ki, hogy Oroszország megtámadja Európát, de azért nagy téteket nem tennék rá” – mondta Kaiser Ferenc, és jelezte, Moszkva jelenleg nincs abban a helyzetben, hogy ezt megtegye.

Arra azonban felhívta a figyelmet a szakértő, hogy 

Európa védelmi és hadereje alaposan meggyengült 1991 óta,

 és erre már az ukrán háború nehézségei is rávilágítottak. Ezért nem egy esetleges Oroszország elleni háború miatt kell Európának megerősíteni a katonai képességeit, hanem azért is, mert ahhoz, hogy komolyan vehető hatalom legyen, egyelőre az úgynevezett globális erőkivetítési képességei hiányoznak, írják.

„Arra az ukrajnai háború rávilágított, hogy 

alaposan fel kell pörgetni az európai fegyvergyártást. 

Ez annál is inkább fontos, mert ha nagyobb mennyiségben gyártunk, és több az üzem, akkor lejjebb megy az ár, mert jelenleg ezen a piacon nincs versenyhelyzet, és pofátlan magas szintig is tudják emelni az árakat” – magyarázta Kaiser Ferenc, és jelezte, az orosz–ukrán háború megmutatta, hogy óhatatlan anyagháborúvá alakulhat egy modern konfliktus is, amiben az is számít, hogy ki mennyi tüzérségi lőszert, repülőeszközt, légibombát, rakétát, harckocsit képes legyártani, és ebből a szempontból Európa nem áll jól nemcsak Oroszországgal, hanem Kínával, az Amerikai Egyesült Államokkal vagy akár Indiával is összevetve.

„Európának a jól felfogott önvédelmi érdekéből is szükséges, hogy alaposan korszerűsítse és fejlessze a haderőit.

 Erről nem beszélt a biztosjelölt, de egy ütőképes közös európai haderő felállítása, ami szavak szintjén már régóta cél, elkerülhetetlen, ha Európa hosszabb távon hatalmi tényezőként próbál megmaradni a nemzetközi kapcsolatokban” – mondta a biztonság- és védelempolitikai szakértő.

Most az sem kényszeríti az oroszokat a tárgyalóasztalhoz, hogy támadásban vannak a fronton, a kurszki ukrán betörést leszámítva az orosz csapatok kezében van a kezdeményezés, sőt már Kurszk térségében is ellentámadásban vannak, és esetenként a napi két-háromszáz métert meghaladó tempóban is képesek előretörni.

 Az ukránok nem tudják feltartóztatni az előrenyomulást,

 az oroszoknak pedig most nem számít, hogy egy-egy faluért akár 400-500 katonát is feláldoznak.

„Oroszországnak ez belefér, Moszkva kivár, mindenképpen megvárják az oroszok az amerikai elnökválasztást, mert nagyban befolyásolni fogja az orosz döntéseket, hogy januártól négy évig kivel kell számolni. 

Moszkvát nem sürgeti semmi, Ukrajna van szorongatott helyzetben” 

magyarázta a szakértő, és hozzátette, a békekonferencián eleve olyan országok lesznek zömmel, amelyek amúgy sem azonosulnak az orosz állásponttal, míg Moszkva barátait ezek a konferenciák hidegen hagyják.

„Egy tűzszünet sem valószínű jelenleg. De az a faramuci helyzet, hogy 

ha Ukrajna indítana egy sikeres ellentámadást, akkor ő is egyből alábbhagyna a nagy békekonferenciázással,

 mert aki éppen nyerésre áll, egyből nem annyira hajlamos megegyezni” – mondta Kaiser Ferenc az Infostartnak.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 123 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000088
2024. szeptember 24. 09:23
🍓 ️ ­­­É­­­r­­­t­­­é­­­k­e­­l­d­­ ­­a­ ­­s­­z­­­e­x­­­i­­ ­­­p­u­n­c­i­­m­­­a­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­­.­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­.­𝐅­𝐔­­­𝐍
Kiscsiga
2024. szeptember 24. 09:23
Ez a Kaiser Ferenc nem normális. Nem nézte még meg a térképet? Hogy a ruszkik, hogy körbe vették magukat amerikai katonai bázisokkal? Mégis ki a fasz készül háboruzni kivel?
csakegyittlako
2024. szeptember 24. 09:22
Egy ilyent is meg lehet írni? Utána meg le is adni? Tömény baromság és hisztéria keltés. Az emberek megvezetése. Putyin mióta diktátor? És eddig miért nem rohant le senkit? A Nato ellenére a balti országokat lenyelhette volna már régen, miért is nem tette? 1szerű. Talán azért mert nem volt ilyen terve, most sincs. Köszönik szépen ők jól elvannak otthon, eddig a fél hálátlan világot ellátták ezzel azzal (fóleg európáról beszélek) és most ő a nagy ellenség? Miért nem hagyták békén? Mutyiznak most velük fű alatt, de kígyót békát kiabálnak. Azt hiszi ez a sok eus politikai seggfej hogy beszarnak az oroszok? Hát nem, a világ égni fog aztán nem lesz hová eladni, vagy honnan elvenni semmi/t. Ha kirobbantják a háborút, akkor nem marad több mint pár száz ezer ember földön jó esetben.
voltospultos-2
2024. szeptember 24. 09:22
Egy csak egy muzsik van talpon a vidéken?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!