Osztrák választások: kiélezett versenyben győzhetnek vasárnap Orbán Viktor szövetségesei, a tét óriási

2024. szeptember 28. 20:00

A Szabadságpárt mögé szorosan felzárkózó Néppárt, ezért szoros eredmény várható a vasárnapi osztrák választásokon.

2024. szeptember 28. 20:00
AUSTRIAN NATIONAL COUNCIL ELECTION: CAMPAIGN KICK-OFF

Nyitókép: EVA MANHART/APA-PictureDesk/APA-PictureDesk via AFP

Egy nappal a szövetségi parlamenti választások előtt is vezet a közvélemény-kutatások szerint az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), de az eredmény kiélezett lehet, mivel az Osztrák Néppárt (ÖVP) is erősödött az elmúlt időszakban. A Die Presse friss helyzetértékeléséből kiderül, hogy Orbán Viktor miniszterelnök legfőbb szövetségeseinek győzelmét vetítik előre az elmúlt évek nehézségei, beleértve a Covid-19 járványt, valamint az osztrák gazdaság visszaesését. A lap felidézi, hogy az európai parlamenti választásokon is magabiztosan nyert a Herbert Kickl vezette FPÖ, amelynek megválasztott képviselői a június végén alapított Patrióták Európáért parlamenti frakció tagjai. Az FPÖ a Fidesz mellett a patrióták egyik társalapítója, ezért a választások várható eredményének fényében tovább erősödhetnek a kapcsolatok Magyarország és Ausztria között.

A közvélemény-kutatások egy másik fontos tanulsága, hogy 

az osztrák emberek a migráció és a bűnözés miatt aggódnak legjobban, a migrációt a választók 43 százaléka tartja aggasztónak, a bűnözést pedig 34 százalékuk.

Ausztriában szintén kiemelt téma az egészségügy helyzete, a választók 32 százaléka szerint aggasztó a helyzet, míg az infláció az emberek több mint negyedét aggasztja. A migrációs helyzettel kapcsolatos elégedetlenség nőtt az elmúlt egy évben.

Ezt is ajánljuk a témában

Erősödött az Osztrák Néppárt (ÖVP). Jelenleg a Szabadságpártot 26-29 százaléknyian támogatják, a Néppártot 23-25 százaléknyian; a szocdemekre pedig 20-21 százalék szavazna. A parlamentbe biztosan bejutnak még a Zöldek és a liberális NEOS párt.

A választás utáni kormányzás kulcsa így vagy úgy, de a Néppárt kezében van.

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, a Néppárt vagy a szocdemekkel (és szükség esetén a Zöldekkel vagy liberálisokkal) fog össze, a Szabadságpártot elzárva a kormányzástól; vagy pedig minden korábbi, konfliktussal és koalíció-szétrobbanással végződő közös kormányzási tapasztalat ellenére újra visszatér a Szabadságpárthoz. Felmérések szerint az osztrák választók körében a Néppárt és a Szabadságpárt összefogásának van a legnagyobb támogatottsága. Karl Nehammer néppárti kancellár korábban ugyanakkor kijelentette, hogy nem kívánnak összefogni a Herbert Kickl vezette Szabadságpárttal. Az egyik vagy mindkét pártban felmerülő személycserék azonban változtathatnak az álláspontokon.

Ezt is ajánljuk a témában

Orbán Viktor osztrák szövetségese keményvonalas nézeteket képvisel a migrációval kapcsolatban. A Szabadságpárt támogatja 

  • a kitoloncolási központok felállítását,
  • a kitoloncolások levezénylését a migránsokat kibocsátó országokba, 
  • emellett a szigorú határvédelmet is kiemelik. 

A Szabadságpárt álláspontja szerint az illegális bevándorlás kezelésével kapcsolatos, a választók számára is kiemelten fontos, határozott fellépés a Néppárttal közös kormányzással tud megvalósulni.

Herbert Kickl vezetésével újra magához tért az elmúlt években radikális párt, és a Kickl-féle radikálisabb, szikár, egyenes beszéddel a mélyből hozta vissza a Strache-féle, bohóckodástól sem mentes és az Ibiza-botránnyal megtépázott Szabadságpárt népszerűségét.

Az országos és globális helyzet az FPÖ-nek kedvezett, a Covid-19-korlátozások elleni népi felháborodás, az Ausztriát érintő tömeges bevándorlás kihívásai, a katonailag semleges, gazdaságilag sokfelé nyitott osztrák kompországot sok szinten kellemetlenül érintő ukrajnai háború és annak szankciói, a dráguló lakhatás és megélhetés mind kiváló témákat jelentettek Kickléknek.

A Szabadságpárt, mint a rendszer és a fősodor jobboldali kritikusa régóta a helyi politika része, több alkalommal kormányon volt az Osztrák Néppárttal egy koalícióban, és olyan is volt – például Burgenlandban –, hogy a szocdemek fogtak össze velük.

A tét viszont most minden korábbinál nagyobb: ha a Szabadságpárt győz, akkor vezető helyzetből szólhat bele a választás utáni tárgyalásokba, bárhogy is alakul azok vége.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SzaboGeza
2024. szeptember 28. 22:19
Ha vasárnap a szabadság párt nyer, DE legalább 2/3-al akkor nem kell aggódni a migránsok miatt a továbbiakban!!!
sexykitty-5000096
2024. szeptember 28. 22:06
🍓 ️ ­­É­r­­t­­é­k­­e­­­l­­d­ ­a­­ ­s­z­­e­x­i­ ­­p­u­n­­­c­­­i­­­m­­­a­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­.­𝐗­­𝟏­­­𝟖­.­­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
allen9
2024. szeptember 28. 22:02
Ha nem nyernek 51 százalékkal, akkor baszhatják, mert ott is összeáll a moslék.
ujelet-mgtsz
2024. szeptember 28. 21:38
A magyar történelemben sok a hiba megnevezhető, de a legrosszabb döntés az volt amikor a török seregeket megállítottuk a nyugat védelme érdekében. Ezt úgy hálálták meg, hogy miközben ők fejlődtek, egyre híztak, mi szolgasorba kerültünk mintegy 500 évre. És még ezért le is néznek minket. Remélem, hogy most a migráns hordáktól nem mi akarjuk megmenteni őket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!