„Ausztria-erődöt” építene a Szabadságpárt az ÖVP-vel

2024. szeptember 25. 21:04

A két jobboldali párt összefogását sürgették az FPÖ részéről a hétvégi választás előtt.

2024. szeptember 25. 21:04
ABLEBEN VON NATIONALRATSPRÄSIDENTIN PRAMMER
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

Fotó: lobogó a bécsi parlament tetején (HANS PUNZ / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP)

 

Finisébe érkezett az ausztriai kampány: nyugati szomszédunkban szeptember 29-én, vasárnap kerül sor a szövetségi parlamenti választásra. Lapunk több alkalommal foglalkozott az ausztriai választás tétjeivel: a nagy kérdés az, hogy a jobboldali Szabadságpárt (FPÖ) első alkalommal tud-e győzni egy országos voksoláson, vagy pedig végső soron a két régi néppárt, a szocdemek (SPÖ) és az Osztrák Néppárt (ÖVP) ki tudja sakkozni így vagy úgy a hatalom közeléből a jobboldali kihívót.

Németország és az AfD esetével szemben

a Szabadságpárt mint a rendszer és a fősodor jobboldali kritikusa régóta a helyi politika része,

több alkalommal kormányon volt az Osztrák Néppárttal egy koalícióban, és olyan is volt – például Burgenlandban -, hogy a szocdemek fogtak összek velük egy kormányzásra.

A tét viszont most minden korábbinál nagyobb: ha a Szabadságpárt győz, akkor vezető helyzetből szólhat bele a választás utáni tárgyalásokba, bárhogy is alakul azok vége.

A vasárnapi választás előtti utolsó felmérések egyre kiélezettebb helyzetet mutatnak: míg a Szabadságpárt egy jó éven keresztül az egyértelműen legnépszerűbb formáció volt Ausztriában, addig 

a kampány hajrájára erősödésbe kezdett az Osztrák Néppárt. 

A konzervatív párt öt éve még Sebastian Kurz vezetésével volt alpesi magaslatokban a népszerűséget tekintve, most viszont azért loholnak, hogy az utolsó pillanatban visszaelőzzék a Szabadságpártot és első helyen fussanak be a voksoláson. A harmadik nagyobb erő, a szocdemek eközben lassan, de biztosan lefelé csúsznak a lejtőn.

Jelenleg a Szabadságpártot 26-29 százaléknyian támogatják, a Néppártot 23-25 százaléknyian; a szocdemekre pedig 20-21 százalék szavazna. A parlamentbe biztosan bejutnak még a Zöldek és a liberális NEOS párt.

A Szabadságpárt abban bízott, hogy a Covid-járvány szigorú korlátozásai, az ukrajnai háború miatt is meg-megdöccenő gazdaság, a növekedő rezsiköltségek, és nem utolsó sorban a migrációs feszültségek egyértelműen az ő malmukra hajtják majd a vizet; és emellett, 

látván a választási matematikát, minden egyes szavazatért készek voltak megharcolni.

Ha az utolsó pillanatban mégis lecsúsznának az első helyről, azt azért nem lehetne az elmúlt egy év szárnyalása után sikerként eladni.

A Néppárt ellenben, a Kurz-féle tündöklés, majd bukás után csak önmaga árnyékaként kormányzott tovább Karl Nehammer kancellár vezetésével a Zöldekkel. Ha ezt a konfliktusos időszakot végül egy választási győzelemmel tudják lezárni, az viszont számukra jelentene sikert.

A választás utáni kormányzás kulcsa így vagy úgy, de a Néppárt kezében van. 

Vagy a szocdemekkel (és szükség esetén a Zöldekkel vagy liberálisokkal) fog össze, a Szabadságpártot elzárva a kormányzástól; vagy pedig minden korábbi, konfliktussal és koalíció-szétrobbanással végződő közös kormányzási tapasztalat ellenére újra visszatér a Szabadságpárthoz. Felmérések szerint az osztrák választók körében a Néppárt és a Szabadságpárt összefogásának van a legnagyobb támogatottsága, csak Nehammer néppárti kancellár korábban kijelentette, hogy nem kívánnak összefogni a Herbert Kickl vezette Szabadságpárttal. Az egyik vagy mindkét pártban történő esetleges személycserék azonban változtathatnak az álláspontokon.

A Szabadságpárt részéről nyíltan ajánlkoznak a választás előtt a Néppárttal való összefogásra. Most Susanne Fürst, 

az FPÖ alkotmányügyi szóvivője szólította fel az ÖVP-t arra, hogy építsék fel együtt az „Ausztria-erődöt”.

Hangsúlyozta, hogy csak az FPÖ képvisel olyan keményvonalas nézeteket a migrációban, amikről egyébként a Néppárt is beszél.

A Szabadságpárt támogatja a kitoloncolási központok felállítását, a kitoloncolások levezénylését a migránsokat kibocsátó országokba, emellett a szigorú határvédelmet is propagálják. Az FPÖ-s politikus szerint ez csak pártja és a Néppárt közös kormányzásával tud megvalósulni.

Az FPÖ kifejezetten szívélyesen fogadta a néppárti Magnus Brunner európai uniós migrációügyi biztossá jelölését is. „Az ÖVP és Brunner teljes támogatásunkat élvezi” – jelentette ki Fürst.

A szabadságpárti politikus egyúttal felszólította Karl Nehammer kancellárt, hogy tisztázza: miként kívánja megvalósítani a kampányban hangoztatott keményvonalas migrációs elképzeléseit úgy, hogy közben a Kickl-vezette Szabadságpárttal nem kíván koalíciót kötni. 

„A Zöldekkel és a szocdemekkel ez nem fog menni”

– hangsúlyozta az FPÖ politikusa, hozzátéve: csak egy Kickl-vezette Szabadságpárttal lehet majd koalíciót kötni, vagyis kizárta a pártelnök visszalépését a Néppárttal való kormányzás érdekében.

Hogy az osztrák választók döntései nyomán az utolsó pillanatban a Néppárt vagy a Szabadságpárt győz-e a választáson, majd vasárnap este fog kiderülni.

 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Atti bá
2024. szeptember 25. 22:01
JÓ borítékok bekészítve ragasztó csíkok a pult alatt, jöhet a "választásnak" nevezett cirkusz.
csupatti
2024. szeptember 25. 22:00
Bohóckodás!mindegy ki nyer,magyar,szlovák,ukrán menjen oda dógozni,a politikusaik meg csak mennek a német politika után,ennyi! A lényeg,hogy legyen sör,perec,Wiener Schnitzel,aztán télen síelés közben meg Jägermeister
Hohokam
2024. szeptember 25. 21:33
osztrákok.... a képmutatás, nagyot mondás, fellengzős kioktatás.
sexykitty-5000091
2024. szeptember 25. 21:11
🍓 ️ ­­­É­­­r­­t­­é­­k­­e­­l­­­d­­ ­a­­­ ­s­­­z­e­­­x­i­­­ ­­­p­­u­­­n­­­c­­­i­­­m­a­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­.­𝐗­𝟏­𝟖­­­.­𝐅­𝐔­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!