Moszkva provokációként értékeli a litvániai katonai bázis építését

2024. szeptember 01. 16:56

Németország „történelmi döntésként” jellemezte csapatainak Litvániába telepítését.

2024. szeptember 01. 16:56
Training mobility of Ukrainian sniper units in Donetsk region continues

Nyitókép: JOSE COLON / ANADOLU / Anadolu via AFP

A Magyar Nemzet értesülése szeirnt Moszkva provokációnak minősítette a Litvániában épülő katonai bázist, ahol a Bundeswehr katonái állomásoznak majd. Az orosz külügyminisztérium a RIA Novosztyinak adott nyilatkozatában kijelentette, hogy 

Oroszország határaihoz közeli országok NATO katonai potenciáljának növelése provokatív”.

A közleményben külön kiemelik, hogy „a NATO és tagállamai tevékenységének és katonai potenciáljának növekedése Oroszország határai közelében provokatív jellegű”, ami vonatkozik a Bundeswehr egy dandárjának Litvániába tervezett telepítésére és az ehhez kapcsolódó bázisépítésekre is.

A minisztérium emlékeztetett arra, hogy Németország „történelmi döntésként” jellemezte csapatainak Litvániába telepítését, ahogy azt a hírügynökség is idézi. Továbbá hozzátették, hogy a Bundeswehr első katonái áprilisban érkeztek meg, és a tervek szerint jövőre kerül sor a német dandár hivatalos aktiválásának bejelentésére.

A közlemény szerint „a Bundeswehrnek kell felfognia az orosz csapatok »első csapását« egy balti ország elleni támadás esetén”, miközben Németország magas rangú katonai tisztviselői úgy vélik, hogy Oroszország „megtámadhatja” a NATO területét a következő öt-hét évben. Az orosz külügyminisztérium hangsúlyozta:

országunknak nincsenek ilyen tervei”.

A közleményben továbbá kiemelik, hogy az Oroszországgal ellenséges NATO katonai potenciáljának kiépítése csak növeli a feszültséget, és Moszkvát „megfelelő kompenzációs intézkedésekre” kényszeríti.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Az ukránok lőhették le a saját F-16-osukat

Egyre erősebb a gyanú, hogy baráti tűz áldozatává lett az első ukrán F-16-os vadászgép. A Pentagon nem nyilatkozik, Zelenszkij azonnal kirúgta a légierő főnökét, az oroszok pedig nem is vitatják a történteket.

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wolfram004
2024. szeptember 01. 21:24
Oroszország „megtámadhatja” a NATO területét a következő öt-hét évben. Az orosz külügyminisztérium hangsúlyozta: országunknak nincsenek ilyen tervei”. Elképzelhetőnek tartom, hogy a német hadsereg támogatásával elkezdik demokratikusan likvidálni a Litvániában élő orosz kisebbséget, esetleg szeretet-táborokba (hogy senkinek ne lehessen kifogása ellene, hisz a szeretet jó dolog) koncentrálják őket, mire az oroszok gonosz módon mégis megtámadják a NATO-t. Mert kiszámíthatatlanok. Gonoszok. Medvék. És ennek a vég csakis a teljes körű győzelem lehet, mert vagy 1. elfoglalják Oroszországot, és megszerzik végre a vágyva vágyott Szibériát, ami miatt már két világháború is dúlt, és amivel legyőzhetik Kínát, megakadályozva, hogy Kínáé legyen a világuralom 2. Kipusztul az emberiség, így akadályozzák meg, hogy Kínáé legyen a világuralom. Mindenre gonodoltak, profi tervezés!
bondavary
2024. szeptember 01. 18:10
Erről szól a háború. Ukrajna már korábban tele volt nyugati tanácsadókkal, hogy előkészítsék az ország NATO tagságát. A hidegháború idején a NATO fegyverek 2000 kilométerre voltak Moszkvától. A balti államok területét nézve ez kb. 600, de Ukrajna legközelebbi határszakaszát tekintve ez kb. 500 kilométer. Az oroszok ez utóbbit már nem nézték tétlenül. Úgy gondolhatták, ha már provokálják őket a Donbaszban, vagy ők támadnak, vagy előbb utóbb őket támadják meg.
gyzoltan-2
2024. szeptember 01. 18:10
<Németország „történelmi döntésként” jellemezte csapatainak Litvániába telepítését.> -méghogy "történelmi döntés"?! Igazán igazi Németország sem létezik! 1945-ben sárba taposták, vérbe fojtották, megszállták! A túlélők azóta is szigorú megszállás alatt, korlátok között! Épp olyan engedelmes eszközzé kényszerítették őket, váltak, mint akár az ukránok... A parancs, a katonai drill megteszi a magáét, melynek igen erős a motiváló jellege... Parancsmegtagadás csapatban, egységben..? -ugyan már, a háborút nagyobb eséllyel lehet túlélni... -így az irányvonal biztosított..!
Kovács Ubul
2024. szeptember 01. 18:08
Ezalatt frissen csatlakozott finn szövetségesünknél - "FULL BURNER! F-35 & F/A-18 Ops at Tampere-Pirkkala": www.youtube.com/watch?v=YKF-TqcPTRw
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!