Az ukránok lőhették le a saját F-16-osukat

2024. szeptember 01. 14:03

Egyre erősebb a gyanú, hogy baráti tűz áldozatává lett az első ukrán F-16-os vadászgép. A Pentagon nem nyilatkozik, Zelenszkij azonnal kirúgta a légierő főnökét, az oroszok pedig nem is vitatják a történteket.

2024. szeptember 01. 14:03
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

Alighogy megérkeztek az első nyugati F-16-osok Ukrajnába, máris megsemmisült az egyik. Az eddigi vizsgálatok szerint „nem ellenséges tűz”, hanem feltehetően az ukrán sztárpilóta, Olekszij „Moonfish” Mesz hibájából következhetett be a katasztrófa.  

Ez a verzió alátámasztaná azokat a nyugati aggodalmakat, amelyeket a szakértők és az USA hadseregének prominensei is több alkalommal megfogalmaztak: a gyorstalpalónak beillő kiképzési program időtartama messze nem elegendő ahhoz, hogy a maroknyi ukrán pilóta biztonságosan és hatékonyan kezelje az amerikai harci gépet. Egy F-16-os pilóta kiképzéséhez normál esetben két év szükséges, az ukrán katonák felkészítése tehát gyakorlatilag csak az alapvető készségek elsajátítására volt elég.  

Ezt is ajánljuk a témában

Vészjósló hallgatás 

A pilótahiba lehetőségének azonban élesen ellentmond az a vád, amelyet először Marjana Bezugla ukrán (egyébként kormánypárti) parlamenti képviselő fogalmazott meg. Állítása szerint biztos forrásból tudja, hogy az éppen csak hadrendbe állt F-16-ost tévedésből az ukrán légvédelem lőtte le egy szintén amerikai Patriot légvédelmi rakétával. A képviselőnő azt állítja, hogy a vadászgép augusztus 26-án egy nagy orosz rakéta- és dróntámadás során semmisült meg – ami egyben az F-16-osok harci debütálását is jelentette. A katasztrófához szerinte egyértelműen a pontos koordináció és a kommunikáció hiánya vezetett, vagyis az ukrán haderő – fatális hibája miatt – maga semmisítette meg saját repülőgépét, fedélzetén az egyik legtapasztaltabb pilótájával. 

Bezugla nem először kerül összetűzésbe az ukrán légierő főnökével, Mikola Olescsukkal. Bő egy hónappal ezelőtt azzal vádolta, hogy a Patriot rendszereket gyakorlatilag semmi nem védi, az orosz rakéták és drónok óriási veszteségeket okoznak, amikor pedig Olescsuk arról beszél, hány ellenséges támadóeszközt sikerült lelőniük, akkor egyszerűen hazudik.  

Állítását eddig hivatalosan nem erősítették meg, árulkodó azonban, hogy senki nem is cáfolja azokat – maguk az ukránok sem. A Pentagon nem kommentálja a történteket, ellenben saját vizsgálatot indított. Zelenszkij azonban azonnali hatállyal kirúgta Mikola Olescsuk altábornagyot, a légierő főnökét. 

Hogy Olescsuk mennyiben felelős a mostani tragédiáért, az csak a hivatalos vizsgálat lezárultával derül majd ki, az azonban biztos, hogy a vezető nem állt a helyzet magaslatán biztonsági téren. Az X-re felkerült ugyanis egy videó, amelyen egy megemlékezésen vesz részt: a felvételen az F-16-osokat is lehet látni, szerencsétlen módon azonban egy bázis melletti épület is tisztán kivehető rajta, ami alapján az oroszok könnyedén be tudták azonosítani, hogy az Ivano-Frankivszk melletti Kolomja repülőtérről van szó. Egy nappal később (tehát éppen aznap, amikor lelőtték az F-16-ost) az orosz hadsereg támadást intézett a repülőtéri hangárok ellen – arról, hogy „Moonfish” gépén kívül azon a napon sikerült-e nyugati vadászgépeket megsemmisíteniük, egyelőre nincsenek információk.  

Hiányos képességek 

Amennyiben valóban baráti tűz okozta az F-16-os pusztulását (a New York Times mindenesetre már tényként beszél róla), az súlyosabban befolyásolhatja az ukrán harci morált és a katonai vezetésbe vetett bizalmat, mintha az oroszok tették volna. A történteket igyekeztek is elhallgatni, 26-án egyedül az orosz védelmi minisztérium jelezte, hogy megsemmisült egy F-16-os, a nyugati média csak több napos csúszással jutott el az információ közzétételéig.  

Az oroszoknak jól láthatóan teljesen mindegy, hogy ők semmisítették-e meg az F-16-ost, vagy maguk az ukránok. Rodion Mirosnyik, Lavrov külügyminiszter politikai tanácsadója gúnyos szavakkal reagált a Telegram-csatornáján. „Méltó kezdete ez az új Wundervaffe használatának, amely a beduinok kezébe került” – írta, hozzátéve: az egyetlen baj, hogy az ukránok a saját gépük lelövésével megfosztották az oroszokat a 15 millió rubelnyi (közel 68 millió forintnyi) jutalomtól, amit az első F-16-os leszedéséért kaptak volna.  

Kijevben és Washingtonban ennél nyilván sokkal komolyabban elemzik a helyzetet: az eset súlyos kérdéseket vet fel a nyugati vadászbombázók ukrajnai integrációja kapcsán, nem beszélve az ukrán haderő felkészültségéről a használatuk folyamán. Azzal mindenki tisztában van, hogy – mint minden más nyugati fegyverrendszer – az F-16-osok flottája is súlyos veszteségeket fog elszenvedni, a baráti tűz lehetőségével azonban nem sokan számoltak. Maga a személyi veszteség csak súlyosbít a következményeken. Egyetlen pilóta elvesztése is óriási csapást jelent az ukrán légierő számára: az ukránok egy tucatnyinál is kevesebb katonát tudtak kiképzésre küldeni, a személyi állomány korlátozott létszáma tehát a napi repülések számát is drasztikusan korlátozza.  

A menesztett Olescsuk egyébként jelenleg azzal van elfoglalva, hogy igyekszik hiteltelenné tenni a botrányt kirobbantó képviselőnőt. Mint mondja, Bezugla kijelentései csak arra jók, hogy a legfelsőbb katonai vezetés hírnevét bemocskolják, de el fog jönni az idő, amikor a bíróságon fog bocsánatot kérni a szavaiért. Mindez már semmiben nem befolyásolja a történteket: amennyiben bebizonyosodik, hogy baráti tűz áll az események hátterében, az azt jelenti, hogy a Zelenszkij által több száz tárgyalással kikönyörgött, valóban csodafegyverként beharangozott, csekély számú nyugati vadászbombázók egyikét, rajta a légierő legjobb pilótájával – maguk az ukránok semmisítették meg. A következményeket tekintve Olescsuk kirúgása valószínűleg csupán az első (és legkevesebb vizet zavaró) lépés volt/lesz a sorban.  

*** 

Fotó: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök amerikai gyártmányú F-16-os harci repülőgépen a dániai Vojensben lévő Skrydstrup légi támaszponton 2023. augusztus 20-án. 
MTI/EPA/Mads Claus Rasmussen

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon. 

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szuper
2024. szeptember 09. 12:59
Hullik a férgese! :-)))))))))))
Akitlosz
2024. szeptember 04. 01:32
Egy pilóta kiképzéséhez kell a két év. De nem kell annyi egy már kiképzett pilóta átképzéséhez új típusra. Repülni már tud, csak a gépet kell megtanulni.
Fegyenc8
2024. szeptember 02. 10:31
A megszokás ugye...
No comment no cry
2024. szeptember 02. 09:59
Egy lényeges pont kihangsúlyozandó: Rögtön az első bevetés során (!!!) lelőtték az egyik sokat ajnározott F-16-ost, ráadásul a legjobb pilótájukkal. Nem ikszedik bevetésnél, véletlen hiba, baleset, etc. Rögtön. Az. Első. Bevetésen. A légierő parancsnokának azonnali kirúgása a napnál világosabb beismerés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!