Ezt tudni eddig az Ukrajnában lezuhant nyugati F-16-osról és híres pilótájáról

2024. augusztus 30. 10:09

A CNN ukrán nyilatkozatok alapján rekonstruálta, mi történhetett a „Moonfish” fedőnevű elit pilótával és gépével; a pilóta korábban le volt nyűgözve az F-16-osoktól.

2024. augusztus 30. 10:09
F-16

Nyitókép: HARALD TITTEL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

***

Érzékeny veszteséget jelent az ukrán hadseregnek, hogy az egyik legjobb pilótájuk, a „Moonfish” hívónevű Olekszij Mesz is életét vesztette, amikor egy bevetés során lezuhant a nyugatiaktól kapott F-16-os gépével, egyelőre tisztázatlan körülmények között – írta meg a CNN.

Ezt is ajánljuk a témában

Olekszij Mesz Mig-29-es vadászgép-parancsnok volt, akit az Egyesült Királyságban képeztek át a nyugati F-16-osokra. Mesz egyike volt azoknak az ukrán pilótáknak, akik az Egyesült Államokba utaztak még 2022 nyarán, hogy F-16-os gépekért lobbizzanak. Interjúban éppen a CNN-nek beszélt arról, hogy az általában többéves kiképzési procedúrát hat hónapra rövidítették, dicsérte az F16-ost, ami „olyan, mint egy svájci bicska, minden küldetésnél használható”. 

Ezt is ajánljuk a témában

A veszteség azért is feltűnő, mert az F-16-osok alig néhány hete érkeztek meg a háború sújtotta országba, és most vetették be őket először érdemben az oroszok ellen. A CNN-nek nyilatkozó forrás szerint az ukrán védelmi erők úgy vélik, nem a pilóta hibája okozta az incidenst (vagyis valószínűleg az oroszok szedték le). Mindenesetre az incidens egy célpont megközelítése során történt, legalábbis ekkor szakadt meg a kommunikáció „Moonfish” és az egysége között.

Előzőleg a The Wall Street Journal megpendítette, hogy

az első jelentések szerint a gépet nem ellenséges tűzzel lőtték le,

bár az incidens az országot hétfőn érő masszív orosz rakétatűz alatt történt.  A zuhanás oka tehát ezek szerint mégis a pilóta hibájából következhetett be.

„Moonfish” egyébként egy nagyszabású orosz támadás visszaverésében vett részt, amikor a gépe lezuhant. Az ukrán légierő egy későbbi, csütörtöki közleményében közölte, hogy Moonfish hétfőn három cirkáló rakétát és egy drónt semmisített meg előtte. A pilótát csütörtökön eltemették, posztumusz pedig ezredesi rangot kapott.

Az esetet kivizsgálják, és nemzetközi szakértőket is meghívnak, hogy vegyenek részt a folyamatban – tette hozzá a CNN forrása; a lap hozzáteszi: a pilóta halála komoly csapás Ukrajna számára. Az első F-16-osok csak a hónap elején érkeztek meg az országba, és a Moonfish egyike volt azon kevés pilótáknak, akiket ezek repülésére képeztek ki.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 108 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fogas paduc
2024. szeptember 02. 09:43
Az ukrik a kisebbik rosszat választották a propagandájukban. Azért az mégsem olyan imidzsromboló, ha a nyugati wunderwaffe-t nyugati wunder waffe-vel szedik le, nem pedig egy mosógépcsippel felszerelt orosz gyalásóval.
gacsat
2024. augusztus 31. 09:59
Hol? Mikor?
mostlysilentobserver-2
2024. augusztus 31. 04:33
"az általában többéves kiképzési procedúrát hat hónapra rövidítették" Biztos azért kell más pilótáknak több év, mert lusták, kretének és még nyeszlettek is. De az ukránokat más fából faragták ám!
Akitlosz
2024. augusztus 30. 20:47
Az IFF rendszer (Identification Friend or Foe) úgy működik, hogy küld egy jelet a gépnek, amit az, ha ellenséges akkor nem is biztos, hogy érzékel, de ha igen, akkor sem tud rá válaszolni. A saját gép viszont válaszol automatikusan. Mint a jelszó a gyalogságnál. Csak itt van még hozzá frekvencia is, amelyeket csak a katonai gépek használnak. Civil gépek nem érzékelik. De nekik meg persze jeladóval meg kivilágítva kell repülniük, előre megadott repülési tervvel, tilos lopakodniuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!