Oroszország az európai szövetségben?

2024. augusztus 12. 12:29

A hidegháború utáni pillanatokban irreális, sőt abszurd volt a Vlagyivosztoktól Lisszabonig terjedő összefogás.

2024. augusztus 12. 12:29
Ungváry Zsolt
Ungváry Zsolt
Vasarnap.hu

Nyitókép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

„A történelem tehát haladhatott volna abba az irányba is, hogy a nyugat-európai német-francia tandem 1990 után hirtelen kiegészült volna egy német-orosszal, így egy érdekeltségbe és szövetségbe vonva egész Európát. Utólag persze könnyű okoskodni, akkor azonban ez egyáltalán nem volt benne a levegőben. Igaz, a német egység is merész gondolatnak számított, a brit miniszterelnök például nagyon kapálódzott ellene, s ha – nagyrészt nekünk, magyaroknak köszönhetően – nem omlik le olyan könnyen és vértelenül a berlini fal, talán létre sem jön.

A magyar politika azonban már akkor is fel tudott mutatni egy különleges képességű, nem csak rövid távon gondolkodó miniszterelnököt, aki rajta tartotta kezét a világpolitika ütőerén, gondoljunk akár a visegrádi együttműködés szorgalmazására. Az elmúlt húsz év egyik legjobb magyar filmjében, a Blokádban van egy jelenet, amikor Antall József és Göncz Árpád látogatást tesznek Gorbacsovnál, és Antall felveti a Varsói Szerződés (VSZ) megszűnését. Gorbacsov értetlenkedik; szűnjön meg tehát a VSZ és a NATO is, mire a filmbeli magyar kormányfő így válaszol: »Azt javaslom, hogy együtt lépjünk be a NATO-ba, Magyarország, Csehszlovákia, Lengyelország és a Szovjetunió. Mindannyian, és legyen a NATO egy új, összeurópai biztonsági rendszer.«

Ha ez a részlet hiteles jegyzőkönyv(ek) alapján készült, akkor a miniszterelnökünk zsenijét bizonyítja; mindenkinél előbb, de legalább is bátrabban ismert fel egy olyan lehetőséget, amely a francia-német modellt követve egy békés, erős, egységes Európát hozott volna létre. Gorbacsov mind a filmben, mind pedig valószínűleg a valóságban ezt elképzelhetetlennek tartotta, a hidegháború utáni pillanatokban irreális, sőt abszurd volt a Vlagyivosztoktól Lisszabonig terjedő összefogás. Amint aztán később ennek mégis kezdtek körvonalai kirajzolódni, az USA közbelépett.

Ha a párbeszéd pusztán a forgatókönyvíró fantáziájának szüleménye, akkor is remek, hiszen egy – még ma is alig-alig kimondott – változatot mutat be, a magyar miniszterelnök szájába adva ennek talán legelső megfogalmazását, így azt sugallva, hogy értve az idők szavát – sőt többnyire megelőzve azt –, a sorsfordító kérdésekről alkotott nézeteink egy szebb jövőt vetíthetnének előre.”

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mazsola-977
2024. augusztus 13. 13:56
Pedig egy orosz EU együttműködés, gazdasági társulás egy olyan bivaly erős gazdasági tényezőt hozott volna létre, amely erősebb lehetett volna az USA nál, de Kínánál is. Gazdaságilag tökéletesen kiegészítik egymást. Ezt látta az USA és minden erővel ez ellen dolgozott.
backsplash
2024. augusztus 12. 17:07 Szerkesztve
Ugye volt róla szó, csak az oroszoknak végül nem tetszett a nyugati kifosztási szándék. Pedig Putyin olyan szépen énekelte nekik a Blueberry Hill-t.
lazio154-2
2024. augusztus 12. 15:49
Már Lenin is így képzelte el, annyi különbséggel, hogy ő úgy mondta: Oroszország és Európa népeinek szövetsége az Orosz/b/Szovjet Párt vezetése által!
Pelso j.
2024. augusztus 12. 14:38
OK? hogy uborkaszezon van, de zsolti, ilyen jelentéktelen s érdemtelem baromsággal kiszúrni a célközönség szemét, ez még tőled is sok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!