Kiderült, miért van szüksége Kínának Magyarországra, miközben a nagyhatalom maga a világ gazdasági motorja

2024. augusztus 15. 19:32

A kínai gazdaság állapotáról beszélgettünk Moldicz Csabával, az MCC Nemzetközi Kapcsolatok Iskola vezetőjével.

2024. augusztus 15. 19:32
Yantai Port Car Carrier Export
Veress Csongor Balázs

Nyitókép: CFOTO /AFP

Kína kormányzata erre az évre vonatkozóan 5 százalékos GDP növekedést céloz meg hivatalosan, és 12 millió munkahelyet kíván teremteni 2024-ben. 

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) május végén 0,4 százalékponttal növelte Kína növekedési előrejelzését, és a GDP éves növekedését 5 százalékra tette. Ezt követte a BNP Paribas, a City Bank és a Goldman Sachs is. Bár az ingatlanpiaci korrekció még nem fejeződött be, már látható jelei vannak a szektorban a kormányzati és jegybanki intézkedések pozitív hatásainak. Az export ismét növekszik, bár 2023 áprilistól novemberig csökkent az export volumene, 2023 végétől kezdve ismét növekedés jellemző.

Érdekes, hogy 2019-ben magasabb növekedés mellett kevesebb munkahely teremtést fogalmaztak meg, azaz 6,0-6,5 százalékos növekedést 11 millió munkahely létrehozása mellett.

Ez elsődlegesen a szolgáltató szektor növekedésének köszönhető, amely relatíve több munkahelyet teremt, míg a korábban jellemző feldolgozóipari bővülés kevesebb munkahelyet hozott létre.

Egyúttal érdemes kiemelni, hogy nehéz elválasztani a külső és a belső tényezők okozta hatásokat. Az elmúlt két évtized számos krízise számos külső negatív hatás érte a kínai gazdaságot: a 2008-2009-es pénzügyi válság, a 2021-es pandémia, a 2022-es geopolitikai feszültségek mind lassították Kína növekedését, és hogy melyik válság vagy éppen melyik belső tényező mekkora hatással volt a korábban 10 százalék körül lévő növekedés csökkenésére, nehezen felmérhető.

Ezt is ajánljuk a témában

2024-ben a makrogazdasági mutatók közül a fogyasztás, az export és a beruházások mind javultak 2023-hoz képest. Az összberuházások 4 százalékkal nőttek az év első öt hónapjában, a fogyasztás 3,7 százalékkal nőtt az előző évhez képest, és az export is 12 százalékkal emelkedett májusban; ugyanakkor a hosszú távú tényezők között kell említeni, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió protekcionista intézkedései nehezíthetik a kínai exportot.

Globalizáció: Kína és Magyarország

Kína stratégiájának központi eleme a globalizáció folytatása. Az Övezet és Út kezdeményezés és más kínai gazdasági projektek Kína gazdasági és politikai hatalmának tudatos, stratégiailag előre megfontolt kiterjesztését jelentik, de amellett, hogy sok más ország is haszonélvezője ezeknek a kezdeményezéseknek, 

Kínának egész egyszerűen a gazdasági felzárkózáshoz szüksége van új piacokra, a gazdasági, technológiai együttműködése kiterjesztésére.

Az Övezet és Út kezdeményezés Magyarország számára a megfelelő időben született, hiszen csaknem egybeesett a keleti nyitás politikájával, amely a magyar kereskedelmi, beruházási kapcsolatok és technológiai transzfer bővítését célozza meg, azaz a gazdaság diverzifikációját segíti elő. A kínai-magyar kapcsolatokban a kereskedelem és a kínai közvetlen beruházások növekvő volumene figyelhető meg, különösen az elektromos autók és akkumulátorok gyártásában.

Ezt is ajánljuk a témában

Ugyanakkor az Európai Bizottság nemrégiben megszületett döntése a kínai elektromos autók importvámjainak jelentős növeléséről ismét geopolitikai színezetet adott ezeknek a beruházásoknak. 

A magyar sajtóban talán kevésbé ismert, hogy 

a döntés után a német autógyártók tiltakoztak, mivel ezek a védelmi intézkedések nem javítják versenyképességüket,

és ők alapvetően a szabad kereskedelmet támogatják. Ironikus a helyzetben az, hogy éppen azok tiltakoznak, akiket az intézkedés meg akart védeni.

Az ipari kapacitások és túlkínálat kérdése

Míg Magyarország és Kína között a gazdasági kapcsolatok két okból is virágoznak: egyértelmű gazdasági előnyökkel járnak mindkét ország számára, és nincsenek ideológiai és politikai ellentétek közöttük, addig Kína más nyugati országokkal való kapcsolatai nem mindig ilyen rózsásak. Az egyik ilyen új vita, az úgynevezett „ipari túlkapacitások” kérdése. Az USA és az EU nemrégiben azzal vádolta Kínát, hogy állami támogatásokkal túlkínálatot hoz létre, ami nehézségeket okoz a nyugati vállalatoknak. 

Ezt is ajánljuk a témában

Rosszul járunk Amerika és Kína vetélkedésével

Az utóbbi években kibontakozó konfliktus nem csupán két globális gazdasági szuperhatalom közötti versengés, hanem stratégiai jelentőségű küzdelem is a technológiai fölényért és a globális befolyás megszerzéséért.

Ugyanakkor a rendszerszintű állami támogatás nem csak a kínai gazdaság sajátja, a Global Trade Alert 2022-es jelentése szerint az EU és az USA gyakran alkalmaz állami támogatásokat, nemcsak Kína, sőt a három nagy szereplő közül az EU folytatja a legprotekcionistább kereskedelmi politikát, mind a támogatások száma, mind azok értéke tekintetében. Sőt, hogy még bonyolultabb legyen a kérdés, 

a kínai regionális kormányzatok által nyújtott állami támogatásokból nemcsak kínai, hanem az ott letelepedő nyugati vállalatok is részesülnek, egyes számítások szerint átlagban többet is kapnak, mint a helyi vállalatok.

A jövőbeli együttműködés Kína és Magyarország között

Moldicz Csaba szerint a két ország közötti együttműködés elsődlegesen gazdasági jellegű és feszültségektől mentes. Kína befektetései és kereskedelmi kapcsolatai diverzifikációt kínálnak Magyarország számára, és Magyarország is előnyös helyzetben van, hogy a kínai vállalatok számára belépési pontként szolgálhat az EU piacára. Az EU protekcionista intézkedéseinek hatásai ellensúlyozhatók kínai beruházásokkal Magyarországon, ami segíthet elkerülni az európai protekcionizmus legrosszabb hatásait és fenntartani a gazdasági kapcsolatokat a két régió között.

Moldicz szerint az európai vállalatok hívása a protekcionista intézkedések elkerülésére figyelmeztetésként kellene, hogy szolgáljon az európai döntéshozók számára. Ugyanakkor a Kína és az EU közötti kereskedelmi kapcsolatok romlására lehet számítani. Magyarország és Kína azonban számos területen együttműködhet, különösen a kínai vállalatok európai piacra történő belépésében, ami végeredményben segítheti a globalizáció folytatását. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 267 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MaBaker
2024. augusztus 17. 23:25
Tehát a magyar állam és a kommunista Kína között "nincsenek ideológiai és politikai ellentétek", valamint Magyarország segítheti a globalizáció folytatását... Mindezt a papíron keresztény konzervatív jobboldali szuverenista fidesz kormányzása alatt. Ilyenkor mindig áldom az eszem hogy a covid mizéria óta csak a fidesztől jobbrább vagyok hajlandó szavazni!
figyelő4322
2024. augusztus 17. 21:41
Anomanderfigyelő4322 2024. augusztus 16. 04:12 "Nyilván fogalmad sincs a világról, a kínai vezetés óriási állami hitelekkel , tőketranszferekkel dotálja a húzóágazatokat." Hmmm... Érdekes kérdés! Talán az a helyzet, hogy a chink kormány nyíltabban, tehát becsületesebben csinálja, mint a germán kormány vagy az EU nacsalnyikjai? Ez persze nem az egyetlen dolog, amiben az EU hatalmasai 'sumákolnak és sunnyognak', de mindenesetre most éppen ez van terítéken. Igen, Trump az elnöksége alatt haza akarta hozni a gépkocsi- és más termékek gyártását. Hogy ez jó ötlet volt-e vagy nem, arról nem érdemes itt csevegni. A mostani elnök meg kimondottan barátságos volt a chink kormányhoz és az ottani milliárdosokhoz, és az ostoba fián keresztül - állítólag! - igen nagy szívességeket tett nekik. Ezért pedig - állítólag - százmilliók (zöldhasú) ütötte a markukat! Szóval: melyik lehet a rosszabb eset? 🤔🤨😳
figyelő4322
2024. augusztus 17. 21:30
kunfia1~ Figyelő4322 2024. augusztus 15. 23:54 "A modern Kínában tegnapig faekével szántottak... Hogy erre nem gondoltam!" Komolyan, dude? Ezek szerint nem elég, hogy tökéletlen vagy, hanem annak is akarsz látszani, hogy mindenki bizonyos legyen benne? Mivel hol és mikor állítottam azt, hogy akár Kínában, akár Magyarországon faekével szántottak tegnapig? Ez csak a te fogalmatlan agyadból pattant ki, hacsak valaki a füledbe nem súgta... Vagy tán egy villámcsapás hatására? Az viszont bizonyos, hogy Magyarországon voltak kolhozok még az én gyerekkoromban! És Kínában is ez volt a helyezet még nem túl régen is. Hogy még ma is ez lehet a helyzet náluk vagy nem? Ezt te biztosan jobban tudod, hiszen nagy Kína szagértő lehetsz, legalábbis a saját fejedben...
files32
2024. augusztus 17. 17:28
Mert azt csinálhatnak amit akarnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!