Szlovákia
15:002024. június 21.
Ukrajna
Lengyelország
18:002024. június 21.
Ausztria

Rosszul járunk Amerika és Kína vetélkedésével

2024. június 13. 03:00

Az utóbbi években kibontakozó konfliktus nem csupán két globális gazdasági szuperhatalom közötti versengés, hanem stratégiai jelentőségű küzdelem is a technológiai fölényért és a globális befolyás megszerzéséért.

2024. június 13. 03:00
null
Veress Csongor Balázs

Nyitóképen: Joe Biden amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök 2023-ban San Franciscóban. Fotó: AFP / Brendan Smialowski  

Az Egyesült Államok és Kína közötti gazdasági és technológiai feszültségek egyre inkább a világ figyelmének középpontjába kerülnek. A két hatalom közötti hibrid hadviselés kiterjed az ipari politikára, a kereskedelmi gyakorlatra, valamint a technológiai innovációk kontrolljára és védelmére.

Az ipari és technológiai szektorok versenye az egyik fókuszpontnak számít, a két ország nagy erőfeszítéseket tesz az új generációs technológiák, mint például az 5G-­hálózatok, a mesterséges intelligencia és a kvantumtechnológia fejlesztésére. Emellett az ipari szellemi tulajdon védelmére és a kereskedelmi egyensúly fenntartására is kihat a két hatalom versengése.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!