Így veti be a mesterséges intelligenciát is a harctéren Izrael

2024. augusztus 15. 16:23

Az izraeli hadsereg mindig élen volt a fejlettségben: az utóbbi időben megjelent náluk a mesterséges intelligencia, ami csúcspontján 37 ezer embert tudott potenciális emberi célpontként generálni.

2024. augusztus 15. 16:23
Group of people in dark room launching a missle
Kovách Bulcsú
Kovách Bulcsú

Nyitókép illusztráció. Forrás: Evgeniy Shkolenko/Getty Images

Kovách Bulcsú írása

Izrael egyedülálló abban, hogy hajlandó nyíltan megvitatni a mesterséges intelligencia alapú eszközök harctéri alkalmazását. Nemrégiben az Izraeli Védelmi Erők (IDF) magas rangú tisztjei elismerték, hogy a mesterséges intelligencia alapú eszközök egyre inkább az izraeli katonai arzenál részét képezik, és ez a tendencia a gázai háború során is megmutatkozik, amelyben látható, hogy az IDF hogyan alkalmaz mesterséges intelligencia-alapú rendszereket védelmi szükségletekre, parancsnokságra és irányításra, adatgyűjtésre, -feldolgozásra és -kezelésre, valamint támadási célokra.

Ezt is ajánljuk a témában

A mesterséges intelligencia alapú eszközök képesek észlelni, riasztani és esetenként megelőzni a katasztrófa-forgatókönyveket, és hozzájárulnak a hatékony válságkezeléshez. 

Így a NATO-hoz hasonlóan az IDF is hasznosítja az AI-technológiákat a katasztrófaelhárítás javítása érdekében (például légi felvételek elemzésével a kockázatok és az áldozatok azonosítása érdekében). 

Az egyik figyelemre méltó rendszer, amelyet használnak, az „Alchemist System”, amely védekező és támadó képességekkel is egyaránt rendelkezik. 

Ez a rendszer egységes platformra integrálja az adatokat, és rendelkezik azzal a képességgel, hogy azonosítani tudja a célpontokat, és azonnal tájékoztassa a harcosokat a fenyegetésekről, például a gyanús mozgásokról.

A Vaskupola egy rakétavédelmi rendszer, amely arról ismert, hogy magas fokon védi az infrastruktúrát az Izrael területére kilőtt rakétákkal szemben. Ez a rendszer lehetővé teszi, hogy 

a Gázából, Libanonból és más területekről indított rakétakilövések ellenére is alacsony legyen az áldozatok száma, 

például drónokkal és más kisméretű, alacsonyan repülő tárgyakkal szemben.  

Egy másik védelmi rendszert „Edge 360” néven az Axon Vision fejlesztett ki. Ez az AI-alapú rendszer, amelyet a jelenleg Gázában működő páncélozott járművekbe telepítettek, minden szögből észleli a potenciális fenyegetéseket és azonnal riasztja a jármű vezetőjét. 

Végül az IDF a mesterséges intelligenciát a határellenőrzés szolgálatában is alkalmazza. Az október 7-i támadás számos vészjelzést vetett fel ezzel a rendszerrel kapcsolatban, és rávilágított arra a tényre, hogy 

a technológiai eszközök végső soron csak kiegészíthetik az emberi képességeket.

Iron Dome Battery Site in Southern Israel
A Vaskupola egyik rakétaelhárító üteg telephelye a gázai határ közelében, Izrael déli részén. A rendzser 95% feletti hatékonysággal likvidálja az ellenséges rakétákat.  Forrás: Kobi Wolf/Bloomberg via Getty Images

Hírszerzési elemzés, célzás és lőszerek

Az AI-alapú eszközök beépítése a nagy mennyiségű adat elemzésére elengedhetetlen a modern csatateret jellemző elsöprő adatáradat kezeléséhez. Az IDF által használt egyik DSS a „Fire Factory”, amely képes kiterjedt adathalmazok elemzésére, beleértve a korábban engedélyezett csapásmérési célpontokra vonatkozó történelmi adatokat, lehetővé téve a szükséges lőszermennyiségek kiszámítását, az optimális időzítésre vonatkozó javaslatot, valamint a célpontok rangsorolását és kiosztását. 

Egy másik, a közelmúltban vitát kiváltó rendszer a „Gospel”, amely az IDF katonai hírszerző részlegének segít az ajánlások javításában és a kulcsfontosságú célpontok azonosításában. 

A rendszer már 2021-ben, a „Falak őre” művelet során 200 katonai célpont-lehetőséget generált a folyamatban lévő katonai művelet során történő stratégiai célba vételhez.

A rendszer ezt a folyamatot másodpercek alatt hajtja végre, ami korábban számos elemző több héten át tartó munkáját igényelte volna.

A harmadik figyelemre méltó rendszer a „Fire Weaver” rendszer, egy Rafael magáncég által kifejlesztett újszerű eszköz. Ez a hálózatba kapcsolt érzékelő-lövész rendszer összekapcsolja a hírszerzési érzékelőket a terepen telepített fegyverekkel, megkönnyítve a célpontok azonosítását és a támadási képességeket. 

A „Fire Weaver” rendszer az adatok feldolgozására és a különböző célpontokhoz az optimális lövészek kiválasztására összpontosít, olyan tényezők alapján, mint a hely, a látóirány, a hatékonyság és a rendelkezésre álló lőszer. 

Célja, hogy javítsa a különböző, összehangoltan működő szereplők egyidejű munkaképességét a pontosság elősegítése, a járulékos károk minimalizálása és a baráti tűz kockázatának csökkentése érdekében.

Egy 972+ jelentés arról számolt be, hogy az IDF bevetett egy „Lavender” nevű mesterséges intelligencia rendszert, amely állítólag fontos szerepet játszott különösen a 2023-2024-es Izrael-Hamász konfliktus korai szakaszában. Ezt a rendszert arra tervezték, hogy a Hamász és a palesztin Iszlám Dzsihád katonai szárnyában lévő esetleges gyanúsítottakat potenciális célpontként jelölje meg.

A 972+ jelentése szerint az emberi ellenőrzés ebben a kontextusban állítólag a célpont nemének megkülönböztetésére korlátozódott, a támadás előtt átlagosan 20 másodpercig tartott célpontonként, ráadásul a jelentés szerint a rendszer az esetek mintegy 10 százalékában tévedett. 

Egy több tízezer személyt tartalmazó adatbázist

Az IDF által végrehajtott korábbi katonai műveletek során az emberi célpontok előállítása gyakran munkaigényesebb folyamat volt. Több forrás szerint az egyén „gyanúba keveréséről” vagy jogos célpontként való azonosításáról szóló döntést egy jogi tanácsadó megvitatta, majd aláírta.

Az október 7-ét követő hetekben és hónapokban források szerint az emberi célpontok elleni csapások jóváhagyásának ez a modellje drámaian felgyorsult.

A beszámolók első kézből származó tanúvallomásokat tartalmaznak arról, hogy a hírszerző tisztek hogyan dolgoztak együtt Lavenderrel, és hogyan lehetett kiigazítani a hálójának hatókörét. 

„A rendszer csúcspontján 37 ezer embert tudott potenciális emberi célpontként generálni”

– mondta az egyik forrás. „De a számok állandóan változtak, mert attól függ, hogy hová helyezzük a mércét, hogy ki számít Hamász-ügynöknek” – tette hozzá a szakértő.

A hírszerzők hozzátették: „Volt időszak, amikor a Hamász-ügynököt tágabban definiálták, aztán a gép elkezdett nekünk mindenféle polgári védelmi személyzetet, rendőrtiszteket hozni, akikre kár lenne bombákat pazarolni. Ők segítik a Hamászt, de nem igazán veszélyeztetik a katonákat”.

Ezen rendszerek üzemeltetőinek és a rendszerre támaszkodóknak a képzése szintén kulcsfontosságú, és ennek műszaki, ennek az etikai és jogi szempontokat is magában kell foglalnia. 

Az eszmék és értékek tekintetében egyre megosztottabbá váló világban a közös nevező megtalálásának lehetősége az előttünk álló úton nemcsak a jövő harctere, 

hanem a nemzetközi béke és biztonság fenntartása szempontjából is kulcsfontosságú lesz. 

Olyan változékony időket élünk, amelyek a technológia szempontjából óriási ugrással járnak: az, hogy képesek legyünk felülemelkedni a szűkös érdekeken és megfontolásokon, ma is ugyanolyan fontos, mint valaha. 

 

 

Összesen 153 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szeekely
2024. augusztus 15. 18:52
Ez mar egeszen morbid. Az emberiseg kivetkozik magabol. A zsidok mindenkeppen. Ilyen szornyeteg nemzetseget nem hordott meg a hatan az edes jo Yahweh istenseguk teremtette fold! Az edes jo Yahweh istenseguket... Lol
Hillary Clinton bázisdemokrata
2024. augusztus 15. 17:38
"37 ezer embert tudott potenciális emberi célpontként generálni." Nagyrészt nőt meg gyereket, amire nem lehet emberi mentség. A népirtó zsidóságnak a kurva anyját!
Tasi János
2024. augusztus 15. 17:12
Mindent a CÉLOK HATÁROZNAK MEG, és nincs kétségem afelől, hogy Nyahuéknak a lehető legaljasabb céljai vannak, amit ember egyáltalán el mer gondolni. Így nincs kétségem afelől sem, hogy bárkit, bárhol, bármikor kicsinálnak, ha az érdekükben áll és ehhez csak olyan eszközt nem használnak, amihez nem férnek hozzá! 2023 október 7.-e előtt közvetlenül a saját elhárításuk alfájától, a UNIT 8200-as körzetből IS figyelmeztetéseket kaptak, hogy mi készül izraeli lakosok ellen, de mivel az állt érdekükben hogy sok száz áldozat legyen, nemhogy figyelmen kívül, hagyták a UNIT 8200 jelentéseit, de aznap csatahelikopterekkel álltak be a terroristák sorába és maguk mészároltak le Hellfire rakétákkal több száz izraeli fiatalt! A UNIT 8200 jelentéseiről itt IS olvashatsz: en.wikipedia.org/wiki/Unit_8200
mgyfree
2024. augusztus 15. 16:57
ja október 7.én meg szabin volt minden intelligencia muhhhaaaaaa
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!