Forrósodik a helyzet: Magyarország komoly büntetéseket kaphat Brüsszeltől a „renitens viselkedése” miatt

2024. augusztus 29. 12:59

Sok ütközet várható az EU és Magyarország között az Euractiv szerint.

2024. augusztus 29. 12:59

Nyitókép: Getty Images / Veronaa

Még feszültebbé válhat a kapcsolat Budapest és Brüsszel között az ősz folyamán – írta az Euractiv. A portál szerint a külügyminiszteri csúcs mellett más uniós rendezvények helyszínét is elvihetik Magyarországról, hogy ezzel „álljanak bosszút” hazánk „renitens” viselkedése miatt. 

Ezzel kapcsolatban korábban a Mandiner is beszámolt már arról, hogy Szijjártó Péter szerint Borrell ezen húzása azt mutatja, hogy egy óvodás szellemi színvonalán áll.

Ezt is ajánljuk a témában

Arra a kérdésre, hogy mit gondol az európai válaszlépésekről, Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója „gyerekesnek és abszurdnak” minősítette a bojkottokat, és azt mondta, hogy Budapest kitart a saját álláspontja mellett.

Sajnos egyáltalán nem lepett meg minket a békeküldetésünkre adott heves reakció”

– mondta az Euractivnak Orbán Balázs. „Az eltérő hangok elhallgattatása teljesen ellentétes az európai szellemmel és az európai értékekkel, amelyekért sokan olyan hevesen kiállnak Brüsszelben” – mondta.

Olaj és vízum

Az Euracitv szerint két fő téma lehet a Brüsszel és Budapest közötti csörték középpontjában. A múlt hónapban az Európai Bizottság elutasította Magyarország és Szlovákia kérését, hogy kezdeményezzen konzultációs eljárást Ukrajnával a Kijev által a Lukoil orosz olajipari vállalat ellen bevezetett szankciók miatt, mondván, „a sürgős konzultáció nem tűnik indokoltnak”.

Az orosz és fehérorosz állampolgárok munkavállalási vízumkönnyítésének kérdése, amely a legtöbb uniós tagállam szerint veszélyeztetheti a blokk belső biztonságát, valószínűleg egy újabb irritáló tényező marad Brüsszel és Budapest között. Míg Magyarország elutasította a blokk schengeni határok nélküli utazási övezetét fenyegető potenciális biztonsági kockázatokkal kapcsolatos aggodalmakat, az oroszellenes tagállamok nem valószínű, hogy annyiban hagyják a kérdést – mondta több uniós diplomata.

Ezek a kérdések az elkövetkező hónapokban várhatóan tovább borzolják a kedélyeket, és valószínűleg hatással lesznek az uniós döntéshozatalra

– írt az Euracitv. 

Bár az Európai Bizottság nem biztos, hogy meg akarja kockáztatni a politikai harcot, az Ukrajna elleni orosz támadások eszkalációja arra kényszerítheti, hogy mégis belevágjon, és politikai patthelyzetet kockáztasson olyan kérdésekben, mint az Ukrajnának nyújtott segély nyolcadik részlete, valamint a tizenötödik szankciós csomag.

Továbbá lassan haladnak a tárgyalások azzal kapcsolatban is, hogy mihez kezdjenek a befagyasztott orosz vagyonnal,

uniós tisztségivselők szerint ebben a kérdésben is nehéz lesz egyhangúságot teremteni a blokkon belül. 

Aztán ott van a novemberi informális EU-csúcstalálkozó, amelyet hagyományosan a blokk soros EU-elnökségét betöltő országban tartanak. A tervek szerint a következő, mintegy 50 európai vezetőből álló Európai Politikai Közösség (EPC) csúcstalálkozójával párhuzamosan tartanák. Orbán Viktor július eleji békemisszióját követően ugyanakkor több EU-tagállam azt ígérte, hogy bojkottálni fogja a magyarországi találkozókat.

„Bármilyen kérdésről is vitatkozunk mostanában, elsősorban, ha az Ukrajnával vagy az európai biztonságunkkal kapcsolatos, mindig ott motoszkál a fejünkben a kérdés: Magyarország milyen borsot fog az orrunk alá törni?” – mondta egy uniós diplomata. Mások egyre inkább a bizalmi kérdésekre mutattak rá, mivel Magyarország Oroszországhoz fűződő kapcsolatai miatt az „európaiak egyre kényelmetlenebbül érzik magukat”, és megkérdőjelezik Orbán motivációját.

Az uniós álláspontot alátámasztása érdekében az Euractiv Krekó Pétert a Political Capital vezetőjét  hívta segítségül. Krekó elmondta, hogy „Magyarország uniós elnöksége trolldiplomáciává vált”. Szerinte ugyanis

Orbán csupán még több dühöt akar kiprovokálni az uniós vezetőkből”.

„De Magyarország körül tényleg megfagyott a levegő (...), határozottan látjuk, hogy az EU magatartása Magyarországgal szemben változik” – tette hozzá. „Bár Orbán nyilvánvalóan nem hülye, de amit most Oroszországgal és Kínával tesz, az teljesen elidegeníti őt az európai fősodortól” – mondta Krekó. „Ennek ára van, ezt ő is érzi, de mégis csinálja – így logikusan nehéz feltételezni, hogy nem kap valamit cserébe” – mondta.

 Orbán azt hiszi, hogy Oroszország megnyeri a háborút, és szerintem ez egy valódi hit a kormányzati oldalon”

– mondta Krekó. „Hosszú távon úgy gondolja, hogy a Nyugatnak vége, és hogy az EU és a NATO inkább a tegnap, mint a holnap projektjei” – tette hozzá.

Más elemzők szerint ugyanakkor az európai vezetők közvetlen, erős és határozott fellépésének a hiánya ösztönözhette Budapest lépéseit. „Németország és Franciaország politikai gyengesége nagyon is az egyik oka annak, hogy Orbánnak ennyi tere van, amit a politikájával kitölthet” – mondta Marija Golubeva, a Center for European Policy Analysis (CEPA) elemzője.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2024. augusztus 29. 16:08
/Hosszú távon úgy gondolja, hogy a Nyugatnak vége, és hogy az EU és a NATO inkább a tegnap, mint a holnap projektjei/ Én is úgy gondolom. De nem az az oka, amit Krekó gondol, hogy mi azt gondoljuk. A Nyugat végét nem kívülről az oroszok, kínaiak, indiaiak hozzák el, Az itt levő menekültjeik, és az USA, és a brüsszeli elit fogja megtenni.
Haramia
2024. augusztus 29. 16:06
Tehát rá akarják fogni Orbánra, hogy ők azért fognak megbukni egyszer mint projekt, mert az Orbán mondta. Mert hát az Orbán, ugye, mind legnagyobb és legerősebb államfő, rossz politikája gallyra teszi az egész Uniót! Ezek után mit is gondolhatnánk? Ha ilyen felfogás dívik, akkor legyünk túl rajta minél hamarabb. Vagy csak álljanak félre, amire önszántukból nem akarnak. Az Unió eleve a vesztesek pozíciójára játszik? Azaz, ha nem lenne Orbán, akkor minden fáin lenne? Az Unió aranykora jönne el? Nos?
gilou-au-clavier
2024. augusztus 29. 15:58
Na picsogjatok csak. Az igazi bőgicsélés akkor lesz, ha megérkezik novemberben Mrs. Bomber Harris...
freely
2024. augusztus 29. 15:38
13.30 as megjegyzésemre már 4 fidesznyik válaszolt. Ezek azt szeretnék, ha itt csak fidesznyikek lennének, mert elküldtek. Csak azt nem tudom, akkor mi a pék faszát írogatnának egymásnak? Még egy jót anyázni sem tudnának.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!