Keleti csúcsállamból érkezett a jóslat Magyarország jövőjéről – Brüsszelben foghatják a fejüket

2024. augusztus 28. 20:54

Az elismert dél-koreai egyetem dékánja állítja: Magyarország bizonyította már, hogy régiós középhatalom, a világpolitikában pedig egyre nagyobb szerephez juthat. Jaechun Kim szerint Ukrajnában a koreai modellre lesz szükség a békéhez, Donald Trumpnak pedig a kínaiak is örülhetnének.

2024. augusztus 28. 20:54
EU leaders convene for informal meeting in Brussels
Klein Ron

Nyitókép: AFP/Dursun Aydemir

Magyarország nagyon fontos állam Kelet-Közép-Európában, régiójában középhatalom, és mint ilyen, egyre jelentősebb szerepet tölt majd be a nemzetközi politikában – jelentette ki a Mandinernek Jaechun Kim, a szöuli Sogang Egyetem nemzetközi tanulmányok iskolájának dékánja. A Yale Egyetemen végzett politológus hozzátette, aktív a nemzetközi szervezetekben, az Európai Unióban, a NATO-ban és a V4-ek között, továbbá Orbán Viktor békemissziója is bizonyítja az ország erejét a globális színtéren.

Magyarország a nyugati és keleti országok közötti egyensúly stratégiáját követi, proaktív kapcsolatokat keres az olyan hatalmakkal is, mint Oroszország vagy Kína. Kihasználja a geopolitikai helyzetét, az egyre többpólusú világban pedig regionális középhatalomként pozícionálja magát

– szögezte le a szakértő, aki arról is beszélt, hogy ezt vagy éppen a békemissziót politikai okokból nem nézik jó szemmel a nyugati államok vezetői, néhány kivételtől eltekintve.

Ezt is ajánljuk a témában

Jaechun Kim szerint az EU ugyan egységes szereplő a külgazdaságban, ám a külbiztonságban nem, így Brüsszel hiába törekszik arra, hogy átfogó megközelítést alkalmazzon a fontos politikai döntéshozatalok előtt. Úgy véli, a legnagyobb kihívás hosszú távon is az lesz, hogy hiányzik a tagországok egységes álláspontja, ami lassú döntéshozatalokhoz és politikai vitákhoz vezet.

Kína is örülhetne Trump visszatérésének

Kutatási területe többek között az amerikai politika és társadalom, kurzusokat is tart a témában, ezért rákérdeztünk arra, hogy mi a véleménye a közelgő elnökválasztásról. Válaszában kifejtette, hogy Joe Biden a liberális blokk összefogásával és a liberális rend fenntartásával igyekezett bizonyítani vezető szerepét, Donald Trump azonban, ha legyőzi Kamala Harrist, nem ezt az irányt képviseli majd.

A Fehér Ház hozzáállásának változására valóban lehetőségként tekinthetne Vlagyimir Putyin vagy Kim Dzsongun, ám keveset beszéltek eddig Hszi Csin-pingről, pedig a kínai vezető is előnyösnek tarthatja Trump hatalomra jutását, hiszen az Egyesült Államok Kína-politikája vélhetően impulzív módon és nem koherens stratégia mentén folytatódna

– mondta az elismert dél-koreai intézmény dékánja.

Ezt is ajánljuk a témában

A koreai modell működhet Ukrajnában

Trumpról megjegyezte, ha valóban csökkenti vagy leállítja Ukrajna támogatását, akkor a NATO európai szövetségesei is elveszíthetik a lendületüket Kijev finanszírozásával kapcsolatban. Ráadásul az ex-elnök negatívan viszonyul a kollektív védelem koncepciójához, ő a többoldalú helyett a kétoldalú szövetségeket támogatja.

Végső soron egyébként is diplomáciai megoldásra van szükség a tartós béke megteremtéséhez, ami megköveteli a különféle politikai, társadalmi és gazdasági tényezők együttes kezelését

– szögezte le Jaechun Kim. Hangsúlyozta, most diplomáciai erőfeszítésre lenne szükség Ukrajna, Oroszország, az Egyesült Államok és az Európai Unió főszereplésével, meg kell állapodniuk a tűzszünetről, ami hasonlítana a koreai modellhez Észak és Dél között. „Itt elengedhetetlen a nemzetközi közösség támogatása” – tette hozzá.

Ezt is ajánljuk a témában

Tíz évig is eltarthat a blokkosodás

A nemzetközi gazdaságtannal is foglalkozó dékán a jövőt tekintve arról beszélt, hogy a Nyugat, Oroszország és Kína egy hidegháborúhoz nagyon hasonló globális versenybe kényszerült, aminek a blokkosodás lehet a következménye. Úgy látja, ez akár tíz évig is folytatódhat, amíg az egyik blokk el nem veszíti ezt a versenyt.

Ezt is ajánljuk a témában

Egyesek azt állítják, hogy ennek ellenére akadhatnak olyan területek, ahol a Nyugat és Kína előnyösnek találja az együttműködést, például a klímaváltozás, a globális egészségügy és a gazdasági stabilitás. Ehhez viszont a kölcsönös bizalom kiépítésére és a közös érdekek megtalálására lenne szükség, ami véleményem szerint valószínűtlen

– jegyezte meg az MCC Feszten is megfordult szakértő. Hozzátette, sok múlik majd azon, hogy a világhatalmi szereplők miként navigálnak az összetett és gyakran ellentétes érdekek mentén.

Jaechun Kim szerint Magyarország egyre jelentősebb szerepet tölthet be a nemzetközi politikában. Forrás: MCC/Lang Péter

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 150 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lordzoltanus
2024. augusztus 29. 13:24
"régiójában középhatalom" na aki ezt elhiszi annak gratulálok. Amugy szeretem az ilyen önigazoló magyarázó cikkeket hogy miért is kell mindenhol segget nyalni értékek nélkül :D
Nasi12
2024. augusztus 29. 11:05
Ettöl nem fogja a fejét Ursula. De hogy Kínának jobb lenne Trump az kétséges. Folytatná a chip törvényt. A Qualcomm eladását még Szingapurnak is megtiltotta. Ott kezdödött a technológiai háború.
pipa89
2024. augusztus 29. 07:48
Hogy mennyire vagyunk régiós középhatalom, nem tudom. A világpolitikai súlyunk csak és kizárólag Orbán Viktor politikai tehetségének, kvalitásának köszönhető. Szerencsénk van vele. Oltári nagy szerencsénk! Apropó, legyünk következetesek egy cikken belül. Ha Hszi Csin-pin-t , Kim Dzsongun-t írunk, akkor Kim Jaecshun legyen és ne Jaechun Kim. Kína, Korea, Magyarország is a családnevet használja elöl.
Pelso j.
2024. augusztus 29. 07:09
Hogy régiós középhatalom, ez olcsó hazugság. Azt meg elfelejtették a vendéglátók a dékánnak mondani, hogy legalább háromszor sulykolni: világrendszerváltás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!