Elemző: Ukrajna még nem omlott össze, de Zelenszkij már lassan a végét járja

2024. augusztus 29. 16:44

Koskovics Zoltán szerint a kurszki támadással nem érték el céljaikat az ukránok.

2024. augusztus 29. 16:44

Nyitókép: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP

Ahogy arról a Mandiner beszámolt, a Kreml-párti ukrán politikus, Viktor Medvedcsuk szerint a kurszki terület elleni támadással Zelenszkij aláírta Ukrajna halálos ítéletét.

Ezt is ajánljuk a témában

Azzal kapcsolatban, hogy az orosz területek elleni támadás milyen hatással lehet Ukrajna jövőjére, miben reménykedhet Zelenszkij ukrán elnök, és hogy az oroszok megállnak-e Kurszknál az orosz-ukrán határon, Koskovics Zoltánt, az Alapjogokért Központ geopolitikai elemzőjét kérdeztük.

Az elemző elmondta, hogy a kurszki terület elleni támadás alapjaiban nem változtatott Ukrajna helyzetén; a támadás katonai értelemben egy kísérlet volt arra, hogy megosszák az orosz erőket, ezzel meggyengítve az orosz nyomást a donyecki fronton. Ez a kísérlet, annak ellenére, hogy komoly logisztikai kihívás elé állította az orosz hadsereget és súlyos presztízsveszteséget is okozott mind a hadseregnek, mind a hírszerzésnek, sikertelennek bizonyult – tette hozzá.

A donyecki fejlemények azt mutatják, hogy az oroszok tisztában vannak az ukránok gyengeségeivel

 – fogalmazott. 

Ha összeomlik a donyecki front, akkor összeomlik a szervezett ukrán ellenállás is. Ebben az esetben az oroszok katonai győzelmet tudnak aratni a háborúban. 

Ukrajna jelenleg elég kilátástalan helyzetben van, és ezzel Volodimir Zelenszkijnek is tisztában kell lennie. Az ukrán elnök elsődleges politikai célja most az kellene legyen, hogy valamilyen módon fegyverszünetet érjen el.

A szakértő ugyanakkor attól tart, hogy Zelenszkij még abban bízik, hogy valamilyen „csodafegyverrel” vagy NATO-segítséggel olyan csapást tud mérni az oroszokra, amitől Putyinék meghátrálnának.

Ha ezt gondolja, akkor az egy nagyon veszélyes helyzetet idézhet elő, mivel ez a forgatókönyv rendkívül távol van a valóságtól”

mondta Koskovics. Hozzátette, „ezzel csupán egy olyan orosz válaszcsapást tudna kiprovokálni, amelybe jobb nem is belegondolni”.  A legvalószínűbb forgatókönyv éppen ez lehet, hogy egy bizonyos pillanatban a katonai vezetés fogja eltávolítani Zelenszkijt a hatalomból.

Ez persze még messze van,

a donyecki front egyelőre nem omlott össze, de már recseg-ropog, a hadsereg az utolsó mozgósítható tartalékait használja fel.

Az elemző emlékeztetett, hogy már a háború kitörésekor lehetett tudni, hogy minél hosszabb ideig tart a háború, Ukrajna annál rosszabb helyzetbe kerül egy esetleges béketárgyaláson. Ez a helyzet most sem voltozott. 

Jelenleg pedig, amíg a kurszki területen nem rendeződik a helyzet, az oroszok nem lesznek hajlandók tárgyalóasztalhoz ülni. 

Koskovics Zoltán úgy fogalmazott, ha adhatna egy tanácsot Volodimir Zelenszkijnek, akkor azt tanácsolná, hogy

az ukrán elnök forduljon a kínaiakhoz segítségért.

Jelenleg egyedül a kínaiak, az indiaiak és az arab államok azok, amelyek talán képesek hatással lenni Vlagyimir Putyinra. De így is rendkívül nehéz helyzetben lenne az ukrán elnök, és valószínűleg nem tudná megőrizni a hatalmát a béketárgyalásokat követően.

Azzal kapcsolatban, hogy amennyiben az orosz csapatoknak sikerül kiszorítaniuk az ukrán erőket a kurszki területről, akkor megállnak-e az orosz-ukrán határon, az elemző elmondta, hogy a hadtudomány szabályai szerint ilyenkor „nem szokás” megállni, de persze a valóság hozhat bármi mást is – tette hozzá. 

Ezt is ajánljuk a témában

***

Kapcsolódó vélemény

undefined

Ungváry Zsolt

Mandiner

Idézőjel

Vajon ha elég sok ukrán gyűlik össze mondjuk a keleti megyékben, nem jelentik-e be a szétbombázott országuk helyett igényüket erre a békésebb vidékre?

 

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kombinator-0
2024. augusztus 29. 21:54
kb. annyira, mint putyin
google-2
2024. augusztus 29. 18:37
Így járnak mindazok, akik táncos komikust választanak meg elnöknek. Most nézhetik … magukat!
Európai Értékek Zombie
2024. augusztus 29. 18:28 Szerkesztve
Orbán Viktornak megint igaza lett. Július eleji békemissziója idején még reális forgatókönyv lehetett volna a tűzszüneti tárgyalás kezdeményezése az ukránok részéről. Azonban a kurszki betörésről Zselé már döntött. Orbán jelezte hogy a harcok hevessége erősödni fog így ebből fakadóan a veszteségek és a pusztítás is nagyobb mértéket ölt. Az eszkaláció, a nagyobb veszteség az erősebb félnek (oroszok) kedvez. A ruszkik saját földön honvédelemre bevethették a sorállományú alakulatokat a harcban. Így igaz hogy tapasztalatlan de új erőket mozgósíthattak és a háborús retorikában is erősíthették a hadműveletek megelőző, védelmi célját. Ezt az oroszok most már erőből fogják lezárni. Újabb többszázezer áldozat!
harcimarci-9-9
2024. augusztus 29. 18:16 Szerkesztve
"Zelenszkij már lassan a végét járja" Elég ramatyul néz ki, az biztos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!