Könyörögnek az ukránok Brüsszelben: több támogatást és szabad kezet akarnak a nyugati fegyvereket illetően

2024. augusztus 29. 10:36

Szerdán Brüsszelben találkoznak az uniós külügyminiszterek, és ezzel a nyári szünet után újra kezdetét veszi a munka az EU központjában.

2024. augusztus 29. 10:36

Nyitókép: Sergei SUPINSKY / AFP

Az ülésen részt vesz Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter is, akinek fő célja, hogy rávegye uniós szövetségeseit, engedélyezzék Ukrajnának, hogy nyugati fegyverekkel támadjon mélyen Oroszországon belül található célpontokat

írta a Politico.

„Azt akarom, hogy menjenek vissza a fővárosaikba, és szerezzenek támogatást ahhoz, hogy végre feloldják a nagy hatótávolságú fegyverek korlátozását” – mondta Kuleba a portálnak adott interjúban. „Természetesen ez a döntés elsősorban az Egyesült Államokon és az Egyesült Királyságon múlik, de Franciaországot is meg kell győzni” – tette hozzá.

A Politico szerint Kuleba szerdán arra is rá akarja majd venni az uniós vezetőket, hogy lobbizzanak Ukrajna érdekében az Egyesült Államoknál.

„Az Európai Unió alapvetően fontos pillére az Ukrajnát támogató koalíciónak, és szerepet kell játszania az Egyesült Államok meggyőzésében” – mondta.

Ezen a héten Washingtonban tartózkodik Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter és Andrij Jermak, Volodimir Zelenszkij elnök főtanácsadója is, akik hasonló kéréssel fognak fordulni az amerikai vezetéshez, mint Kuleba Brüsszelben, továbbá azt a listát is bemutatják Washingtonban, hogy mely oroszországi célpontokra mérnének csapást, amennyiben a Biden-kormányzat feloldja a korlátozásokat.

Kuleba felidézte, Emmanuel Macron francia elnök korábban kijelentette, Ukrajnának meg kell engedni, hogy mélyen Oroszországban lévő célpontokra mérhessen csapást.

„Nem kérdőjelezem meg a jó szándékot, de tény, hogy továbbra sem lőhetünk” – mondta Kuleba. „Abban a pillanatban, amikor már tudunk lőni, amikor már van elég rakétánk, és használni tudjuk őket, akkor működni fog a dolog. De jelenleg még mindig a beszélgetés, a tárgyalás folyamatában vagyunk” – fogalmazott. 

Az ukrán külügyminiszter elmondta, arra is fel fogja szólítani a minisztereket, hogy engedélyezzék az uniós országok – különösen Lengyelország – légvédelmének használatát az ukrán légtér egyes részeinek védelmére. „Nem kérdőjelezem meg Lengyelország hajlandóságát a védelmi mechanizmusok kiépítésére, de egyedül nem tudják ezt megtenni. Szükségünk van partnerekre, akik támogatják őket ebben” – mondta Kuleba.

Az az érv, miszerint ez egyeseket a háború részeseivé tenne, érvénytelen”

– jelentette ki a külügyminiszter. „Nem lépsz be a háborúba azzal, hogy lelősz egy rakétát vagy drónt, amely az irányodba repül, és ténylegesen kárt okozhat a saját területeden” – érvelt. Az ukrán politikus azt is szeretné, ha a szomszédos országok a következő szintre emelnék Ukrajnának nyújtott támogatásukat. „Arról beszélünk, hogy a repülőgépek ne csak a lengyel légtérben repüljenek, hanem képesek legyenek orosz rakéták elfogására az ukrán légtérben” – mondta.

Kuleba nem volt hajlandó további részleteket közölni azzal kapcsolatban, hogy Zelenszkij bejelentette,  hogy Ukrajna állítólag sikeresen tesztelte első ballisztikus rakétáját. A külügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy országa „gyorsan bővülő védelmi ipari bázisa” nem lehet ürügy arra, hogy a szövetségesek „levegyék a lábukat a gázról”. „Természetesen minden új fegyver, amelyet mi magunk fejlesztünk ki, magabiztosabbá tesz bennünket.

De Ukrajna sikerei a legmodernebb fegyverek kifejlesztésében és alkalmazásában nem szolgálhatnak ürügyként arra, hogy a partnerországok ne szállítsanak hasonló fegyvereket Ukrajnának.

A háború nagyságrendje és az áldozatvállalás bebizonyította, hogy csak akkor lehetünk sikeresek, ha együtt cselekszünk” – mondta.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
salmonella
2024. augusztus 30. 17:02
ukrajna pár év múlva csak történelem lesz.
oldcitizen-2
2024. augusztus 29. 16:57
Ha rajtuk múlna, már az egész világ az oroszok ellen háborúzna. Ennek a rezsimnek buknia kell, gyökerestől mindenestől, mert ha ezek uralmon maradnak, a háború után az usa láncos kutyáiként fogják tönkretenni európát.
Csigorin
2024. augusztus 29. 15:34
hogy a repülőgépek ne csak a lengyel légtérben repüljenek, hanem képesek legyenek orosz rakéták elfogására az ukrán légtérben es ez nem belepes a haboruba? ha Oroszorszag lelovi a lengyel gepeket amik az ukran hatar fele tartanak ami erre jogos es legitim valasz, az nem lenne hadicselekmeny Lengyelorszag ellen pl?
polárüveg
2024. augusztus 29. 15:09
Az ukrán elit eléri azt, hogy ha a területéről bárhonnan Oroszország területét bárhol tudja támadni, akkor nyilvánvaló lesz: Oroszország nem engedheti meg jó esetben ennek az ukrajnai vezetésnek a fennmaradását, rossz esetben Ukrajna önálló létét. Ez a mostani ukrán vezetés az őt irányítókkal képes magára és magukkal robbantani a világot... Isten óvja az ukrán népet és Európa minden népét!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!